Είκοσι χρόνια μετά από το χτύπημα στους Δίδυμους Πύργους που άλλαξε τον κόσμο

18.09.2021 / 20:22
verikios

ΜΕ ΤΗΝ ΥΠΟΓΡΑΦΗ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΒΕΡΥΚΙΟΥ

Η τρομοκρατική επίθεση της 11ης Σεπτεμβρίου 2001 προκάλεσε την ανάφλεξη πολέμων και πυροδότησε τις θρησκευτικές συγκρούσεις

Μέσα στα είκοσι τελευταία έτη η τρομοκρατία όχι μόνο δεν αντιμετωπίστηκε αποτελεσματικά και ριζικά, αλλά εξαιτίας της στρατηγικής του «οφθαλμόν αντί οφθαλμού» και των αδέξιων χειρισμών που ακολούθησαν οι ΗΠΑ, θέριεψε και διαρκώς μεταλλάσσεται με αποτέλεσμα σήμερα να ξεπροβάλουν νέοι κίνδυνοι και νέα διλήμματα.

Η αποχώρηση των αμερικανικών και λοιπών συμμαχικών στρατευμάτων από το Αφγανιστάν και η ανάληψη της ηγεσίας από τους Ταλιμπαν όχι απλώς προβληματίζει την διεθνή κοινότητα αλλά προκαλεί επιπρόσθετες ανησυχίες για το τι μέλλει γεννέσθαι…

Τα τρομοκρατικά franchise σε ολόκληρη την Αφρική και την Ασία ετοιμάζονται να δράσουν με ανανεωμένη ορμή, χρηματοδότηση, στρατολόγηση και μαχητικό ζήλο! Ένα είναι το συμπέρασμα: Με την τρομοκρατία όχι μόνο δεν ξεμπερδέψαμε αλλά από ότι φαίνεται έχουμε μπλέξει περισσότερο…

Ο εικοσαετής πόλεμος κατά της τρομοκρατίας μπορεί να επικεντρώθηκε σε ορισμένα συμπτώματα αλλά όχι τα αίτια!

Σήμερα οι ΗΠΑ και γενικότερα η Δύση βρίσκεται αντιμέτωπη με το φάντασμα της «νέο-τρομοκρατίας» που ομοιάζει με την «λερναία ύδρα», το μυθικό ον με τα εννέα κεφάλια, το οποίο σκότωσε ο Ηρακλής στον δεύτερο από τους δώδεκα άθλους του.

Μόνο που στην προκειμένη περίπτωση της τρομοκρατίας δεν υπάρχει «Ηρακλής» που να κάνει «άθλους»….

Και πολιτικός ο στόχος

Τον τελευταίο μήνα λόγω των εξελίξεων στο Αφγανιστάν και ο τελευταίος αμερικανός πολίτης έχει κατανοήσει ότι η ζημιά που έκανε η Αλ Κάιντα στην Αμερική με την κατάρρευση των δίδυμων πύργων ωχριά σε σύγκριση με τη ζημιά που έκανε η Αμερική στον εαυτό της. Μετά την κατάρριψη των δίδυμων πύργων που έχασαν την ζωή τους κοντά 3.000 πολίτες η Αμερική έχασε 15.000 στρατιώτες στους πολέμους που ακολούθησαν και το οικονομικό κόστος ξεπέρασε τα 6 τρισεκατομμύρια δολάρια…

Είκοσι χρόνια μετά φαίνεται ξεκάθαρα ότι ο στόχος της επίθεσης δεν ήταν μόνο τρομοκρατικός, αλλά και πολιτικός. Η τρομοκρατική επίθεση της 11ης Σεπτεμβρίου 2001 προκάλεσε την ανάφλεξη πολέμων και πυροδότησε τις θρησκευτικές συγκρούσεις…

Αν και έχουν συμπληρωθεί 20 χρόνια, ακόμη δεν έχουν αποκρυπτογραφηθεί οι πραγματικές και βαθύτερες διαστάσεις της κολοσσιαίας αυτής επιχείρησης που είναι αδύνατον να έχει οργανωθεί και να έχει εκτελεστεί με τόση ακρίβεια από μια τρομοκρατική ομάδα. Άλλωστε τα περισσότερα μέλη αυτών των τρομοκρατικών ομάδων ζουν σε σπηλιές, δεν διαθέτουν επαρκείς γνώσεις και δεξιότητες αλλά ούτε έχουν πολιτική αντίληψη. Οι εκτελεστές είναι απλά εργαλεία που μερικές φορές εξαπατούνται για ιδεολογικούς λόγους…

Οι αποτυχίες της Δύσης

Οι ΗΠΑ και γενικότερα η Δύση μπήκαν σ’ έναν «φαύλο – κύκλο» μετά την 11η Σεπτεμβρίου 2001. Διεξήγαγαν δυο αποτυχημένους πολέμους, με ολέθρια αποτελέσματα, παρέχοντας την δυνατότητα στην διεθνή τρομοκρατία να βγάλει παραφυάδες και να απλωθεί παντού.

*Ο ένας πόλεμος των ΗΠΑ ήταν στον Αφγανιστάν εναντίον των Ταλιμπάν και της Αλ Κάιντα. Ωστόσο μετά την αρχική τους ήττα οι Ταλιμπάν μετακόμισαν στο Ιράν και η Τεχεράνη αποτέλεσε ασφαλές καταφύγιο γι΄ αυτούς. Και σήμερα, είκοσι χρόνια μετά οι Ταλιμπαν επιστρέφουν στο Αφγανιστάν με την σύμφωνη γνώμη των ΗΠΑ! Στο μεταξύ στο Αφγανιστάν δρα άλλη μια τρομοκρατική ομάδα η οποία είναι ακόμη πιο επικίνδυνη και ισχυρότερη από την Αλ Κάιντα-Daesh-Khorasan ! Είναι αυτή η ομάδα που πραγματοποίησε την επίθεση στο αεροδρόμιο της Καμπούλ όπου σκοτώθηκαν δεκάδες άνθρωποι μεταξύ των οποίων και αμερικανοί στρατιώτες…

*Ο άλλος πόλεμος των ΗΠΑ ήταν στο Ιράκ με το πρόσχημα της εξάλειψης των όπλων μαζικής καταστροφής. Μια αιτία που στην πορεία αποδείχτηκε ψεύτικη αλλά που στάθηκε η αφορμή για να καταστραφεί ο στρατός και η ασφάλεια του Ιράκ μιας χώρας “κλειδί” στην ευρύτερη περιοχή της Μέσης Ανατολής. Ο πόλεμος στο Ιράκ είχε εντελώς αντίθετα αποτελέσματα και το μόνο που πέτυχε ήταν να αφυπνίσει την τρομοκρατία , να θεριέψει την Αλ Κάιντα και αργότερα το ISIS για την εξάλειψη του οποίου χρειάστηκε ο σχηματισμός διεθνούς συνασπισμού…

Ο κίνδυνος της Αλ Κάιντα

Και δεν ήταν μόνο αυτό. Το κακό που έγινε στο Ιράκ ήταν μεγαλύτερο. Ο κίνδυνος της Αλ Κάιντα δεν είναι συγκρίσιμος με τον κίνδυνο των ιρακινών πολιτοφυλακών που συνδέονται με την Τεχεράνη (Ιράν). Έχουν πραγματοποιήσει πολλές επιθέσεις σε αμερικανικές βάσεις καθώς και στην αμερικανική πρεσβεία στη Βαγδάτη. Αυτές οι τρομοκρατικές πολιτοφυλακές διώκουν τους Ιρακινούς, πραγματοποιώντας απαγωγές ή δολοφονίες οποιουδήποτε αντιτίθεται στην παρουσία τους. Έχουν επίσης παρέμβει υπέρ του καθεστώτος της Τεχεράνης σε γειτονικές χώρες (πχ Συρία) και άλλες εστίες συγκρούσεων στην περιοχή της Μέσης Ανατολής. Με άλλα λόγια, το Ιράκ έχει παραδοθεί στον ιρανικό τρόμο!

*Στην Υεμένη η πολιτοφυλακή Χούτι θεωρείται η πρώτη τρομοκρατική ομάδα που διαθέτει βαλλιστικούς πυραύλους, τους οποίους χρησιμοποίει εναντίον στόχων εντός της χώρας και εναντίον της Σαουδικής Αραβίας. Οι Χούτι θεωρούνται πιο επικίνδυνοι από τους τζιχαντιστές του ISIS απειλούν τη θαλάσσια ναυσιπλοΐα σ´ένα από τα πιο πολυσύχναστα στενά στον κόσμο. Κλέβουν ανθρωπιστική βοήθεια, καταστρέφουν την Υεμένη και παρατείνουν τον πόλεμο, ενώ παράλληλα αρνούνται να υπακούσουν στους διεθνείς κανόνες και νόμους.

Το περίεργο είναι ότι η νέα αμερικανική διοίκηση μπήκε και αφαίρεσε τους Χούτι από τη λίστα των καθορισμένων τρομοκρατικών οργανώσεων!

Γιατί απέτυχε ο 20ετής πόλεμος;

Το ζητούμενο είναι γιατί απέτυχε ο εικοσαετής πόλεμος κατά της Τρομοκρατίας; Ένα ερώτημα που προβληματίζει την Δύση και κυρίως τις ΗΠΑ.

*Η βία γεννά τη βία! Τα γεγονότα της 11ης Σεπτεμβρίου δεν ήταν κεραυνός εν αιθρία, είχαν προηγηθεί οι βομβαρδισμοί της Αλ Κάιντα κατά της αμερικανικής πρεσβείας στην Ανατολική Αφρική πριν από τρία χρόνια. Οι δολοφόνοι της Αλ Κάιντα ήταν προϊόν των εκατό πεδίων μάχης που είχαν προηγηθεί. Όταν η Αμερική άρχισε να χρηματοδοτεί Αφγανούς εξτρεμιστές κατά τη δεκαετία του 1980 στο πλαίσιο των αντιπαραθέσεων με την ΕΣΣΔ την περίοδο του Ψυχρού Πολέμου, επί της ουσίας οι ΗΠΑ με τα δολάρια τους χρηματοδοτούσαν την σύσταση της Αλ Κάιντα και των Ταλιμπάν. Άλλωστε ο εξτρεμισμός γεννά τον εξτρεμισμό: Η φιλοαμερικανική δικτατορία του Σάχη αντικαταστάθηκε από τη χομεϊνιστική θεοκρατία. Η δολοφονική τυραννία του Σαντάμ Χουσεΐν αντικαταστάθηκε από την παραστρατιωτική ηγεμονία της Τεχεράνης. Το χάος και οι μαζικές εξάρσεις που προέκυψαν από τη σύγκρουση στη Συρία βοήθησαν να τροφοδοτήσουν τις ακροδεξιές λαϊκιστικές τάσεις σε ολόκληρο τον Δυτικό κόσμο. Το πλήγμα που προκάλεσε η Αλ Κάιντα στην καρδιά της αμερικανικής διακυβέρνησης ενδυνάμωσε τους ακροδεξιούς – νεοσυντηρητικούς οι οποίοι μέχρι τότε θεωρούνταν «τρελοί» ακόμη και από το ίδιο τον ιδεολογικό τους χώρο.

Η θεωρία του «καλού» και του «κακού» Ταλιμπαν

Σήμερα η Δύση μέσα στην ανησυχία της για τα μελλούμενα σε ότι αφορά την δράση της νέας γενιάς εξτρεμιστών – τρομοκρατών που έχουν αναδυθεί και στις πέντε ηπείρους με επίκεντρο την Ασία και την Αφρική, αναπτύσσει την θεωρία του «καλού» και του «κακού» Ταλιμπαν. Υπάρχουν ορισμένοι που καλλιεργούν την άποψη ότι οι παραδοσιακοί Ταλιμπάν του 2000 αποτελούν την ελπίδα για την καταπολέμηση του Daesh-Khorasan, της ομάδας που σκότωσε περισσότερους από 100 ανθρώπους στον πρόσφατο βομβαρδισμό στο αεροδρόμιο της Καμπούλ. Ωστόσο, οι Ταλιμπάν έχουν καταγγείλει τις αμερικανικές αεροπορικές επιδρομές εναντίον του Daesh-Khorasan που έγιναν ως αντίποινα για την αιματοχυσία στο αεροδρόμιο της Καμπουλ.

Πολλά στελέχη του ISIS είναι αποστάτες από τους Ταλιμπάν και οι Ταλιμπάν απελευθέρωσαν πρόσφατα χιλιάδες μαχητές του ISIS από τις φυλακές. Η χρήση τρομοκρατών για την καταπολέμηση των τρομοκρατών δεν αποτελεί συνταγή επιτυχίας.

Στο Ιράκ το 2014 όταν μια ομάδα μαχητών του ISIS αντιμετώπισε ιρακινά στρατεύματα στη Μοσούλη με υπεράριθμο προσωπικό και υπερσύγχρονο αμερικανικό οπλισμό αντί να σταθούν και να πολεμήσουν, οι διεφθαρμένοι και ανίκανοι στρατιωτικοί ηγέτες του Ιράκ έφυγαν και ο ισχυρός ιρακινός στρατός διαλύθηκε.

Το ίδιο σκηνικό επαναλήφθηκε τον περασμένο Αύγουστο στο Αφγανιστάν!

Ο στρατός του Ιράκ όπως και του Αφγανιστάν που βρίσκονταν υπό την κηδεμονία των ΗΠΑ αποδείχτηκαν σάπιοι από πάνω προς τα κάτω!

Το ποταπό σεχταριστικό κλίμα που δημιουργήθηκε από τον τρόπο διακυβέρνησης του Αλ Μαλίκι στο Ιράκ υπό την αυστηρή εποπτεία των αμερικανών λειτούργησε σαν καύσιμο για την ριζοσπαστικοποίηση των νέων στο Ιράκ.

Δεν είναι τυχαίο ότι την διετία 2012 – 2014, το ISIS θέριεψε, από 700 μαχητές που διέθετε έφτασε τους 30.000 νεοσύλλεκτους. Τα επόμενα δύο χρόνια, το ISIS διέπραξε 143 επιθέσεις σε 29 χώρες, σκοτώνοντας περισσότερους από 2.000 ανθρώπους.

Για περισσότερα από 20 χρόνια, υπάρχει αρμονική συμβίωση μεταξύ Αλ Κάιντα και Ταλιμπάν. Η Αλ Κάιντα σήμερα παραμένει βαθιά ενσωματωμένη στους Ταλιμπάν. Υπάρχουν περισσότεροι μαχητές της Αλ Κάιντα στο Αφγανιστάν σήμερα από ό, τι πριν από την 11η Σεπτεμβρίου του 2001.

Σύμφωνα με πρόσφατη έκθεση του ΟΗΕ, πριν από την αποχώρηση των ΗΠΑ, η Αλ Κάιντα ήταν παρούσα σε περίπου τις μισές επαρχίες του Αφγανιστάν. Η έκθεση κατέληξε στο συμπέρασμα ότι οι δύο ομάδες (Αλ Κάιντα & Ταλιμπαν ) ήταν «στενά ευθυγραμμισμένες και δεν έδειχναν καμία ένδειξη ρήξης δεσμών». Η Αλ Κάιντα λειτουργεί ως πολλαπλασιαστής των Ταλιμπάν, με τις ικανότητες μάχης, επικοινωνίας και πληροφοριών.

Το επιχείρημα του Μπάιντεν ότι η Δύση μπορεί να ελέγξει την τρομοκρατία στην Κεντρική Ασία μετά την αποχώρηση από το Αφγανιστάν είναι εξωπραγματικό. Οι ΗΠΑ μπορεί να υπερηφανεύονται για τεχνολογικές καινοτομίες που δεν θα μπορούσαν να έχουν ονειρευτεί το 2001, αλλά σίγουρα δεν διαθέτουν τις υπεράνθρωπες δυνάμεις που θα απαιτούνταν για τον περιορισμό της εξτρεμιστικής επέκτασης σε μια περιοχή όπου δεν απολαμβάνει πλέον ούτε ένα έρεισμα.

Η απόσυρση των ΗΠΑ από το Αφγανιστάν ήταν ιδανική για να επιτρέψει στην Αλ Κάιντα και τους Ταλιμπάν να γιορτάσουν την άνοδο τους στην εξουσία ακριβώς τη στιγμή που οι Αμερικανοί τιμούν τα φρικτά γεγονότα της 11ης Σεπτεμβρίου.

Η Δύση βρίσκεται μπροστά σε νέα πρόκληση!

Είκοσι χρόνια μετά, την 11η Σεπτεμβρίου 2001, το πρόβλημα της τρομοκρατίας παραμένει και οι τρομοκρατικές οργανώσεις παλιές και νέες βρίσκονται σε τροχιά ψυχολογικής ανάτασης λόγω της επανεμφάνισης των Ταλιμπαν στην ηγεσία του Αφγανιστάν.

Επομένως η Δύση βρίσκεται μπροστά σε νέα πρόκληση! Στην ανάπτυξη αποτελεσματικής αντιτρομοκρατικής στρατηγικής αποφεύγοντας να πέσει στην παγίδα των τρομοκρατών. Στην χώρα που θα προκληθεί το επόμενο τρομοκρατικό χτύπημα θα είναι έτοιμη η εθνική ηγεσία να διαχειριστεί το ψυχολογικό σοκ στο εσωτερικό και στο εξωτερικό καθώς και το δημόσιο αίτημα της εκδίκησης. Και εδώ είναι η δυσκολία της ακριβούς στόχευσης, καταδεικνύοντας την παγίδα που έστησαν οι τρομοκράτες. Σήμερα μπαίνουμε σε μια νέα εποχή για την παγκοσμιοποιημένη τρομοκρατία. Οι δυτικοί ηγέτες πρέπει να σταματήσουν να σκέφτονται κοντόφθαλμα και ανησυχούν μόνο για τα πιθανά μεταναστευτικά ρεύματα που ενδεχομένως χτυπήσουν την πόρτα τους, θα πρέπει να αντιμετωπίσουν την επερχόμενη κόλαση. Η Δύση φαίνεται ότι δεν έμαθε τίποτα από την 11η Σεπτεμβρίου γι αυτό και το χάος προβάλει μπροστά μας. Οι πόλεμοι κατά της τρομοκρατίας απλώς θρέφουν νέες γενιές τρομοκρατών.

Η τρομοκρατία γεννιέται ανάμεσα στις πολυάριθμες φρίκες των προσφυγικών καταυλισμών στη Συρία, την Υεμένη και το Αφγανιστάν – ανάμεσα σε θυμωμένους νέους που δεν έχουν τίποτα να χάσουν.

Η νίκη κατά της τρομοκρατίας δεν μπορεί ποτέ να έρθει μέσω της οικοδόμησης μεγαλύτερων τειχών ή της εισβολής σε εύθραυστα κράτη. Ο πραγματικός πόλεμος κατά της τρομοκρατίας είναι ένας πόλεμος ενάντια στη φτώχεια, τη μισαλλοδοξία και τη χρόνια αστάθεια.

Όπως παρατηρούσε πρόσφατα ένας ξένος αρθρογράφος: Η αρετή γεννά την αρετή. Η δικαιοσύνη γεννά τη δικαιοσύνη. Η ελπίδα γεννάει ελπίδα.

Ακολουθήστε το dete.gr στο Google News

Ακολουθήστε μας στο Google News απο τον υπολογιστή αλλά και από την εφαρμογή Google News του κινητού σας.

Σχετικά Άρθρα

ροή ειδήσεων

πρωτοσέλιδα