Εικόνες προόδου στο Κουκάκι του ‘65

22.05.2022 / 15:00
All-focus

Όταν η πρωτεύουσα αυξανόταν με γρήγορους ρυθμούς και έπρεπε να στεγάσει τους νεοφερμένους, αλλά και να τους βρει μεροκάματα.

ΜΕ ΤΗΝ ΥΠΟΓΡΑΦΗ ΤΟΥ ΘΑΝΑΣΗ ΚΟΥΣΤΑ

Πρόσφατα το LIFO έκανε μια σπουδαία αναφορά στην γειτονιά της Αθήνας που έζησα από το 1965 έως το 1977, το Κουκάκι…

Περιγράφει ότι έχει εξελιχθεί σε μία περιζήτητη συνοικία, με όμορφα νεανικά στέκια, καφέ, ταβερνάκια, μπαράκια και ψαγμένα bistro. Σχολιάζοντας πως, ένα βήμα από το μουσείο της ακρόπολης και δύο βήματα από το κέντρο της Αθήνας, παρουσιάζει πολλά πλεονεκτήματα για διαμονή.

Όταν πρωτοπήγαμε, από την Πάτρα στο Κουκάκι, το 1965, ήταν μια αρχοντική γειτονιά με έντονα όμως τα σημάδια της αστυφιλίας, καθώς σταδιακά οι κεντρικοί της δρόμοι έχαναν τα πανέμορφα διώροφα και τριώροφα νεοκλασικά και στην θέση τους εμφανίζονταν ομοιόμορφες πολυκατοικίες. Η Αθήνα αυξανόταν με γρήγορους ρυθμούς, έπρεπε να στεγάσει τους νεοφερμένους, αλλά και να τους βρει μεροκάματα∙ και οι εικόνες ήταν πολλές και ενδιαφέρουσες και βεβαίως πολύ διαφορετικές από τις νωχελικές εικόνες της Πάτρας.

B9-516, 10-07-2003, 08:30, 8C, 3710×3480 (133+2933), 100%, RMAfotozwEZ, 1/80 s, R52.0, G33.8, B41.4

Ο γαλατάς και οι τσοπάνηδες

Στην γειτονιά μας, μεταξύ Μάρκου Μπότσαρη και Δράκου είχαμε συνεχώς νέες εικόνες που δεν τις είχα ματαδεί, όπως το σουβλατζίδικο στην πλατεία που είχε πίττα με ντονέρ και πολύ κόκκινο πιπέρι, καθώς και τον «ΕΒΓΑΤΖΗ» που μοίραζε με τρίκυκλο μηχανάκι, το γάλα σε μπουκάλια γυάλινα (μετ’ επιστροφής φυσικά) με ανάγλυφο στο πλάι το σήμα της ΕΒΓΑ. Την χρονιά αυτή εμφανίστηκαν στην γειτονιά μας και τα πλαστικά μπουκάλια και αντικατέστησαν τα γυάλινα που κυκλοφορούσαν από το 1935. Όμως είχαμε και τον παραδοσιακό γαλατά που το πρωί νωρίς εμφανιζόταν με ένα τρίκυκλο ποδήλατο με καλάθι που μέσα είχε δύο καρδάρες φρέσκο γάλα. Ο γαλατάς ερχόταν από την περιοχή του Νέου Κόσμου, απέναντι από την Συγγρού, που κοντά στα σύνορα με την Δάφνη είχε πολλά βοσκοτόπια και βουστάσια. Το σούρουπο πάλι εμφανιζόταν ένας άλλος με ένα βαλιτσάκι μεταλλικό, σαν ντουλαπάκι που ήταν γεμάτο γιαούρτια και κρέμες. Ήδη πάλευε η παραδοσιακή οικονομία με την μαζική παραγωγή και την καινοτομία. Μια γειτόνισσα που ήταν μαία και ήξερε από ιατρικά θέματα, μας έλεγε ότι πρέπει να πίνουμε γάλα παστεριωμένο, γιατί το άλλο είχε μικρόβια και ήταν επικίνδυνο για μελιταίο πυρετό. Κι έτσι οι “ΕΒΓΕΣ” φύτρωναν σαν μανιτάρια σε κάθε γειτονιά και επικράτησαν. Σταδιακά δε, μειώθηκαν και τα βοσκοτόπια, έγιναν λεωφόροι, πολυώροφα κτίρια και πολυκατοικίες. Οι τσοπάνηδες που είχαν πουλήσει τα καταπατημένα βοσκοτόπια επένδυσαν σε διαμερίσματα, έγιναν «ραντιέρηδες» και ένας εξ αυτών έστησε οικοδομική επιχείρηση που σήκωνε σωρηδόν πολυκατοικίες στο Κουκάκι. Αυτοί όλοι, άλλαξαν τρόπο ζωής και από τότε δεν ξανάγινε το ετήσιο αντάμωμα και γλέντι τους που γινόταν κάθε Καθαρή Δευτέρα, στις στήλες του Ολυμπίου Διός και χόρευαν υπό τους ήχους των ταμπούρλων και των κλαρίνων: «Τούτη η γη που την πατούμε, όλοι μέσα θε να μπούμε».

Εικόνες προόδου στο Κουκάκι του ‘65 3

Το πρατήριο της ΒΟΚΤΑΣ

Η καινοτομία στα τρόφιμα ήταν ραγδαία και καθώς στην Αθήνα έπρεπε να καλυφθούν καταναλωτικές ανάγκες, φαινόταν άμεσα, όπως έγινε και με το πρατήριο της ΒΟΚΤΑΣ που άνοιξε στην πλατεία Βεΐκου, επί της Ορλώφ, με νωπά κοτόπουλα. Και έτσι τα κοτόπουλα μπήκαν εύκολα στο κάθε σπίτι, χωρίς κακαρίσματα, κοτσιλιές, μαδήματα, ζεματίσματα και σφαξίματα.

Ο γαλατάς της ΕΒΓΑ με το τρίκυκλο ήταν Λευκαδίτης. Όπως Καλαματιανός ήταν ο λαδέμπορος που είχε μεγάλες λίμπες με βρυσάκια στη Βεΐκου γωνία με Τούσα Μπότσαρη, από την Λειβαδιά ο Αχιλλέας που είχε ψησταριά με σουβλάκια και γύρο στην Γεωργίου Ολυμπίου και λίγο πιο πάνω ο φούρναρης ο Ντότσικας με καταγωγή από τα Γιάννενα. Πολλοί εσωτερικοί μετανάστες ασχολήθηκαν με επαγγέλματα που ήταν συνδεδεμένα με την καταγωγή τους. Όπως και οι συμμαθητές μου που ήταν από επαρχία, είχαν γονείς με ειδικότητες στις περισσότερες περιπτώσεις συμβατές με την καταγωγή τους.

Ο Κερκυραίος ρεμεσιέρης

Το πιο εντυπωσιακό ήταν το επιπλοποιείο του «Ρεμεσιέρη». Ρεμεσιέρηδες, λέγανε τους Κερκυραίους επιπλοποιούς και προφανώς η λέξη προέρχεται από το «Rimesso», που στα Ιταλικά σημαίνει ξύλινη επένδυση επίπλου με κομμάτια έγχρωμου ξύλου μικρού πάχους. Η τέχνη του επιπλοποιού ήταν πολύ ανεπτυγμένη στα Επτάνησα και για τον λόγο αυτό ένα μέρος της ορολογίας της τέχνης του επίπλου έχει Ιταλική προέλευση όπως καβίλια, τραβέρσα, κομοδίνο, ροτόντα, τελάρο κ.α., λόγω της μακρόχρονης παρουσίας των Ενετών στα νησιά. Αντίθετα στην υπόλοιπη Ελλάδα που βρισκόταν υπό την κατοχή των Τούρκων και αναπτύχθηκε η οικοδομική τέχνη σε επίπεδο επιστήμης, επικράτησε η τεχνική ορολογία κυρίως από Τούρκικες λέξεις, όπως σοβάς, ταβάνι, ντουβάρι, ντερές, πρέκι, περβάζι, μπατανάς κ.α.

Οι οικιακοί βοηθοί

Ένα άλλο «επάγγελμα» που ενώ είχε πέραση, άρχισε να φθίνει, ήταν οι «δούλες» που είχαν μετονομασθεί σε οικιακές βοηθούς και έρχονταν από την επαρχία με συστάσεις. Εμείς μέναμε στο ισόγειο ενός προπολεμικού τριώροφου και οι συγκάτοικοί μας του πρώτου ορόφου, είχαν οικιακή βοηθό, καθώς ο σύζυγος «τα ‘χε χάσει» και ήθελαν βοήθεια. Η Βάγια ήταν από ένα χωρίο της Σπερχειάδας και είχε βάλει πρόγραμμα να φύγει για Αυστραλία. Οι οικιακοί βοηθοί άρχισαν να λιγοστεύουν, γιατί προτιμούσαν να εργάζονται σε βιοτεχνίες ή να φεύγουν για εξωτερικό. Κι έτσι η Βάγια πήγε και γράφτηκε στην σχολή της Διακυβερνητικής Επιτροπής Μεταναστεύσεως, που προετοίμαζε υποψήφιες για εργασία σε σπίτια Αυστραλών και Καναδών που προσέφεραν 70 – 80 δολάρια το μήνα και προοπτική για εύρεση ακόμη και γαμπρού. Κι όταν ήλθε η ώρα έφυγε για Μελβούρνη, παίρνοντας μαζί της και το μπαούλο με την προίκα που της είχαν συγκεντρώσει τα «αφεντικά» της.

Με αυτές τι εικόνες, πέρασαν τα χρόνια και η σημερινή γειτονιά δεν έχει καμία σχέση με την τότε… εικόνες που όμως διαμόρφωσαν την φυσιογνωμία της, με αποτέλεσμα να αποκτήσει και πάλι της παλιά της αρχοντιά.

*Δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα “Νεολόγος” των Πατρών

Ακολουθήστε το dete.gr στο Google News

Ακολουθήστε μας στο Google News απο τον υπολογιστή αλλά και από την εφαρμογή Google News του κινητού σας.

Σχετικά Άρθρα

ροή ειδήσεων

πρωτοσέλιδα