Είχε επισκεφτεί 17 γιατρούς-Πήρε τη σωστή διάγνωση από το ChatGPT

12.09.2023 / 14:50
paidi-anatrofi-agorion

Μια απίστευτη ιστορία έφερε στη δημοσιότητα το Today, η οποία ίσως παράλληλα μας δίνει μια εικόνα για το μέλλον της ιατρικής και τις δυνατότητες της τεχνητής νοημοσύνης. Όπως είπε μια γυναίκα, η Courtney (η οποία δεν αποκάλυψε το επώνυμό της), ο γιος της υπέφερε από χρόνιους πόνους αλλά κανένας γιατρός δεν είχε καταφέρει να βρει την αιτία. Η διάγνωση τελικά ήρθε από το ChatGPT, σύμφωνα με τη μαρτυρία της.

Όλα άρχισαν όταν στη διάρκεια της καραντίνας αγόρασε ένα τραμπολίνο για τα παιδιά της, για να διασκεδάζουν μέσα στο σπίτι. Σύντομα ο τετράχρονος γιος της, Alex, άρχισε να παραπονιέται ότι πονάει και παρουσίασε καθημερινά ξεσπάσματα θυμού. «Είδαμε το γλυκό αγόρι μας να μεταμορφώνεται σε ένα παιδί με τρελά tantrums» θυμάται σήμερα η Courtney.

Σύντομα ο τετράχρονος γιος της, Alex, άρχισε να παραπονιέται ότι πονάει και να έχει καθημερινά ξεσπάσματα θυμού. «Είδαμε το γλυκό αγόρι μας να μεταμορφώνεται σε ένα παιδί με τρελά tantrums» θυμάται σήμερα η Courtney.

Σε πρώτη φάση η οικογένεια επισκέφθηκε οδοντίατρο, γιατί παρατήρησε ότι το αγόρι μασουλούσε διάφορα πράγματα, για να ακολουθήσουν ακόμα 16 ιατρικές επισκέψεις από όλες τις ειδικότητες.

Ακόμα και όταν υπήρξαν προτάσεις από τους ειδικούς -όπως η τοποθέτηση μασέλας από ορθοδοντικό, που πίστευε ότι μια δυσμορφία στην οδοντοστοιχία εμπόδιζε το αγόρι να αναπνέει σωστά- μόνο ταλαιπωρία πρόσθεσαν χωρίς να δώσουν τη λύση.

Σύντομα η μητέρα του παρατήρησε ότι ο γιος της σταμάτησε να αναπτύσσεται και ότι υπήρχε μια δυσαναλογία ανάμεσα στη δεξιά και την αριστερή πλευρά του σώματός του. Υπέφερε επίσης από πονοκεφάλους. Συμβουλεύτηκαν παιδιάτρους, φυσικοθεραπευτές, νευρολόγους, αλλά κανένας δεν μπορούσε να καταλάβει τι ακριβώς του συνέβαινε.

Μέχρι που η Courtney αποφάσισε να συμβουλευτεί το πρόγραμμα τεχνητής νοημοσύνης ChatGPT, στο οποίο περιέγραψε τα συμπτώματα και τις πληροφορίες που είχε συγκεντρώσει μέσα σε όλα αυτά τα χρόνια. Ακόμα και τη μαγνητική τομογραφία του παιδιού της.

H διάγνωση του ChatGPT ήταν ότι ο Alex πάσχει από το σύνδρομο καθήλωσης νωτιαίου μυελού (tethered cord syndrome), μια νευρολογική διαταραχή που περιορίζει την κινητικότητα του νωτιαίου μυελού.

H διάγνωση του ChatGPT ήταν ότι ο Alex πάσχει από το σύνδρομο καθήλωσης νωτιαίου μυελού (tethered cord syndrome), μια νευρολογική διαταραχή που περιορίζει την κινητικότητα του νωτιαίου μυελού.

Μετά την πολυπόθητη διάγνωση το αγόρι υποβλήθηκε σε διορθωτική επέμβαση και, καθώς αναρρώνει, η μητέρα του είπε πως αποφάσισε να μοιραστεί την ιστορία του θέλοντας να βοηθήσει και άλλους γονείς που αντιμετωπίζουν παρόμοια προβλήματα.

Στο μεταξύ, βέβαια, καλό θα ήταν να μη βασιζόμαστε για τις δικές μας διαγνώσεις σε εφαρμογές του διαδικτύου ή τουλάχιστον να τις διασταυρώνουμε πάντα με επαγγελματίες.

Ακολουθήστε το dete.gr στο Google News

Ακολουθήστε μας στο Google News απο τον υπολογιστή αλλά και από την εφαρμογή Google News του κινητού σας.

Σχετικά Άρθρα

ροή ειδήσεων

πρωτοσέλιδα