«Είχαν χάσει τον προσανατολισμό τους και πήγαιναν προς τη φωτιά» – Συγκλονιστική περιγραφή πολίτη που έσωσε κόσμο

05.08.2021 / 15:21
a-137-1024x502

Δραματική είναι η κατάσταση με τη μεγάλη φωτιά που καίει την Εύβοια για τρίτη μέρα. Αρκετά δύσκολα είναι τα πράγματα στο νησί, με τις αναζωπυρώσεις να κυκλώνουν ολόκληρους οικισμούς.

Οι φλόγες στις Ροβιές έφτασαν μέχρι την παραλία και δεν ήταν λίγος ο κόσμος που διασώθηκε μέσω θαλάσσης.

Ο Στράτος Λειβαδίτης, ιδιοκτήτης καϊκιού στην περιοχή, μίλησε στο Open για τις στιγμές που, με αυταπάρνηση, έπαιρνε τον κόσμο με το καΐκι του, οδηγώντας τον μακριά από τη φωτιά.

Ο κ. Λειβαδίτης ξεκίνησε ευχαριστώντας το λιμενικό σώμα Βορείου Ευβοίας και Στερεάς Ελλάδας, που έσπευσε με τα σκάφη και ενημέρωσε εγκαίρως τους ιδιοκτήτες σκαφών, ώστε να μεταβούν στο σημείο.

Έκλαιγαν για τους ανθρώπους τους που έμειναν πίσω
«Όλα ξεκίνησαν από προχθές, το μέτωπο της φωτιάς ήταν πολύ μεγάλο. Την έσβησαν, αλλά το βράδυ αναζωπυρώθηκε και, εξαιτίας των δυνατών ανέμων που έπνεαν, μετακινήθηκε με πολύ μεγάλη ταχύτητα. Πήγε προς τον οικισμό των Ροβιών, 10 χιλιόμετρα μακριά από τη λίμνη», είπε ο ιδιοκτήτης του καΐκιού.

«Το μέτωπο μετακινούνταν με τεράστια ταχύτητα ενώ, στην παραλία οι πολίτες είχαν ενημερωθεί από τις αρχές για να επιβιβαστούν στα σκάφη» περιέγραψε και είπε ότι, μεταξύ των πολιτών, υπήρχαν και τουρίστες, κυρίως γυναίκες με μικρά παιδιά που δεν μπορούσαν να μετακινηθούν γιατί δεν είχαν όχημα.

Ο ίδιος ο κ. Λειβαδίτης έσωσε, με το καΐκι του, περίπου 15- 16 άτομα, εκ των οποίων 5 – 6 ήταν παιδιά και δύο κατοικίδια. «Ο κόσμος είχε πανικοβληθεί, έκλαιγαν, δεν μπορούσαν να συνειδητοποιήσουν τι είχε γίνει», σημείωσε ο ίδιος για τις δραματικές στιγμές στις Ροβιές, μιλώντας στο Open.

«Άλλοι έκλαιγαν για τα ζωντανά τους, που άφησαν πίσω, άλλοι για τα σπίτια και τα κτήματά τους, τα οποία καιγόντουσαν και δεν μπορούσαν να κάνουν τίποτα γι’ αυτό, άλλοι για τους ανθρώπους τους που έμειναν πίσω γιατί θα έφευγαν με άλλα μέσα» πρόσθεσε.

Ο κ. Λειβαδίτης επισήμανε ότι, στην επιχείρηση, υπήρχαν κάθε λογής πλωτά μέσα. Συμμετείχαν περίπου τέσσερα φουσκωτά του λιμενικού, πέντε αλιευτικά σκάφη, πέντε- έξι πιο μικρές βάρκες, που είχαν και καλύτερη πρόσβαση στην ακτή.

Η απομάκρυνση των πολιτών από την παραλία, έγινε μέχρι και με κωπήλατα σκάφη. «Λόγω της δυσκολίας της κατάστασης, η επιχείρηση είχε τεράστιο συντονισμό και φοβερή συνεργασία. Όταν βλέπεις ανθρώπους να έχουν χάσει τον προσανατολισμό τους και να κατευθύνονται προς τις φλόγες πρέπει να επιταχύνεις όλα τα μέσα», είπε.

Ακολουθήστε το dete.gr στο Google News

Ακολουθήστε μας στο Google News απο τον υπολογιστή αλλά και από την εφαρμογή Google News του κινητού σας.

Σχετικά Άρθρα

ροή ειδήσεων

trending

πρωτοσέλιδα