Εγχείρημα… διάσωσης του ΒΙΟΠΑ μέσω ενεργειακής κοινότητας 

04.03.2023 / 19:00
1-2-scaled

ΤΟΥ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥ ΚΟΓΚΟΛΗ

[email protected]

Πάτρας, ώστε να μειωθεί το κόστος του ρεύματος και να είναι βιώσιμες οι επιχειρήσεις, προωθεί η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας, σε συνεργασία με τους επιχειρηματίες της περιοχής. Υπενθυμίζουμε, εισαγωγικά, πως, με τον επικείμενο νόμο, στο πλαίσιο του προγράμματος Net Metering, για την αυτοπαραγωγή και τις ενεργειακές κοινότητες, ό,τι παράγεται θα αποδίδεται πρώτα σε εκείνον που έχει επενδύσει σε φωτοβολταϊκά και μετά θα πηγαίνει στον Ανεξάρτητο Διαχειριστή Μεταφοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας (ΑΔΜΗΕ).

«Κραυγή αγωνίας» για το ρεύμα

Αρχικά, οι 100 και πλέον επιχειρήσεις του ΒΙΟΠΑ έθεσαν εκ νέου το ενεργειακό πρόβλημα στον Αντιπεριφερειάρχη Επιχειρηματικότητας, Έρευνας και Καινοτομίας, Φωκίωνα Ζαΐμη, κατά τη διάρκεια της πρόσφατης συνεδρίασης του Δικτύου της Συμμαχίας για την Επιχειρηματικότητα και την Ανάπτυξη στη Δυτική Ελλάδα (ΣΕΑΔΕ), τονίζοντας ότι θα πρέπει άμεσα να παρθούν μέτρα για την εξοικονόμηση ενέργειας, αφού η ενεργειακή ακρίβεια πλήττει τη βιωσιμότητά τους και αποτελεί ανασταλτικό παράγοντα στα περεταίρω επιχειρηματικά σχέδιά τους.

«Πιο ανταγωνιστικές οι επιχειρήσεις»

Σύμφωνα με τον κ. Ζαΐμη, ο οποίος πήγε ένα βήμα παρακάτω, η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας, μέσω του ίδιου, σε συνεργασία με τον Αντιπεριφερειάρχη Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Λάμπρο Δημητρογιάννη, «έχοντας πολλές φορές συνομιλήσει με τους εκεί επιχειρηματίες, προτείνει δέσμη μέτρων για την οικονομική τους αποσυμφόρηση και αυτονομία στον τομέα της ενέργειας, προτείνοντας ένα ρεαλιστικό πλαίσιο άμεσων δράσεων, όπως – πρώτα από όλα – η σύμπραξη στην παραγωγή και χρήση ρεύματος». Κατά τον κ. Ζαΐμη, «με αυτόν τον τρόπο οι επιχειρήσεις θα μειώσουν τα κόστη παραγωγής, δεν θα σπαταλούν τεράστια ποσά στους λογαριασμούς ρεύματος και θα γίνουν πιο ανταγωνιστικές».

Η συμμετοχή της Περιφέρειας αίρει τη γραφειοκρατία

Μετά από σχετική έρευνα του «Νεολόγου» των Πατρών, προκύπτει πως, η συμμετοχή της Περιφέρειας – μπορεί να προβλέπεται ακόμη και με ποσοστό – στο συγκεκριμένο εγχείρημα θα απλουστεύσει τις γραφειοκρατικές διαδικασίες αδειοδότησης, αφού δίνεται προτεραιότητα όταν συμμετέχει δημόσιος φορέας και όμιλος επιχειρήσεων. Σύμφωνα με γνώστες του χώρου, χωρίς τη συμμετοχή Δημόσιου φορέα, μπορεί να απαιτούνταν ακόμη και δύο χρόνια για την ολοκλήρωση των σχετικών διαδικασιών και της τελικής αδειοδότησης.

Χρήματα για μελέτες και φωτοβολταϊκά

Επίσης, για τη μείωση του κόστους του ρεύματος, το οποίο μπορεί ακόμη και να μηδενιστεί, σύμφωνα με τις πιο αισιόδοξες προσεγγίσεις, μέσω της τοποθέτησης μεγάλης κλίμακας φωτοβολταϊκών σε κοινόχρηστο χώρο και στις στέγες επιχειρήσεων, θα απαιτηθούν χρήματα για τις υποδομές και τις μελέτες. Μέρος τους κόστους μπορεί να καλυφθεί από χρηματοδοτήσεις, όμως θα χρειαστεί και οι περίπου 100 ιδιοκτήτες να βάλουν το χέρι –όχι βαθιά- στην τσέπη, συμβάλλοντας στην όλη προωθούμενη εγκατάσταση. Πάντως για την ώρα, «αγκάθια» δεν φαίνεται πως υπάρχουν -αν και αναζητούνται χρηματοδοτήσεις- αφού το μεγαλύτερο θα ήταν η τελική έγκριση, κάτι που επιτυγχάνεται. Από εκεί και πέρα, δεν αποκλείεται η συμμετοχή και του Δήμου Πατρέων και η στήριξη της δράσης από άλλους φορείς.

Αποθήκευση πράσινης ενέργειας

Το νομοσχέδιο για τη χρήση και παραγωγή ρεύματος από Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας (ΑΠΕ), επιχειρεί τον εκσυγχρονισμό της εθνικής νομοθεσίας για την «πράσινη ενέργεια» και την εναρμόνισή της με τις κοινοτικές οδηγίες για την προώθηση της χρήσης ενέργειας από ΑΠΕ. Να σημειωθεί ότι το net metering είναι ο συμψηφισμός παραγόμενης‐καταναλισκόμενης ενέργειας και επιτρέπει στον καταναλωτή να καλύψει μέρος της ενέργειας που καταναλώνει, δίνοντάς του παράλληλα τη δυνατότητα να χρησιμοποιήσει το ηλεκτρικό δίκτυο για έμμεση αποθήκευση της πράσινης ενέργειας που παράγει με το φωτοβολταϊκό σύστημα που έχει εγκαταστήσει.

*Δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα Νεολόγος

Ακολουθήστε το dete.gr στο Google News

Ακολουθήστε μας στο Google News απο τον υπολογιστή αλλά και από την εφαρμογή Google News του κινητού σας.

Σχετικά Άρθρα

ροή ειδήσεων

πρωτοσέλιδα


max fm