Ευκλείδης Τσακαλώτος: Η διαχείριση της πανδημίας στην Ελλάδα είναι από τις χειρότερες στον κόσμο

22.12.2020 / 16:36
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on reddit
Share on email
Share on print
1469938_397551243712912_1272752860_n

Η διαχείριση της πανδημίας από τη ΝΔ είναι από τις χειρότερες στον κόσμο, δηλώνει ο Ευκλείδης Τσακαλώτος, επικαλούμενος το Bloomberg.

Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος και συντονιστής Οικονομικού Κύκλου του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, αναφέρει συγκεκριμένα πως «το Bloomberg ανανέωσε χθες την κατάταξη για τον βαθμό επιτυχίας των χωρών στην διαχείριση της πανδημίας» και ότι «με βάση τον μέσο όρο των 10 δεικτών η χώρα μας είναι 50η στις 53 και η χειρότερη στην Ευρώπη. Από τον προηγούμενο μήνα πέσαμε 19 θέσεις που είναι η μεγαλύτερη πτώση από όλες τις χώρες».

Προσθέτει ότι στους θανάτους ως ποσοστό των κρουσμάτων τον τελευταίο μήνα, η Ελλάδα είναι στην τελευταία θέση της κατάταξης, παρότι έχουμε το πιο σκληρό lockdown από όλες τις χώρες, όπως σχολιάζει. «Ίσως αυτό θα έπρεπε να χτυπήσει ένα καμπανάκι στους κυβερνώντες ότι χρειάζονται και άλλα μέτρα πέραν των περιοριστικών. Σαν αυτά που φώναζε η αντιπολίτευση για παράδειγμα, όπως την μείωση του συνωστισμού στα ΜΜΜ και τους χώρους δουλειάς, την καθολική πρόσβαση σε τέστ κλπ», τονίζει. Επιπλέον αναφέρει ότι στην πρόβλεψη για την ύφεση του 2020 η Ελλάδα είναι στην θέση 44, «δηλαδή από τις 53 χώρες 43 αναμένεται να τα πάνε καλύτερα από εμάς οικονομικά και μόλις 9 χειρότερα. Και αυτό με εκτίμηση ύφεσης πιο αισιόδοξη από αυτή που αναμένει η κυβέρνηση».

Ο κ. Τσακαλώτος αναφέρει ότι, όμως υπάρχουν και καλά δεδομένα. Συγκεκριμένα λέει, ότι «οι δύο καλύτεροι δείκτες για την χώρα μας είναι αυτός της καθολικής υγειονομικής κάλυψης του πληθυσμού όπου έχουμε 80/100 και αυτός της ανθρώπινης ανάπτυξης που έχουμε 89/100 (ο οποίος βασίζεται στο εισόδημα, στο προσδόκιμο ζωής και στην πρόσβαση στην εκπαίδευση)». Σημειώνει πως «και οι δύο δείκτες έχουν άμεση σχέση με το κοινωνικό κράτος και βελτιώθηκαν επί ΣΥΡΙΖΑ παρά τους δημοσιονομικούς περιορισμούς», ενώ «αντίθετα η ΝΔ από την μέρα που ανέλαβε μέχρι την έναρξη της πανδημίας δεν θεώρησε χρήσιμο να φτιάξει ούτε μία ΜΕΘ».

Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ υποστηρίζει, συμπερασματικά, ότι «ο νεοφιλελευθερισμός κοστίζει ζωές και το κοινωνικό κράτος τις σώζει» και πως «ο νεοφιλελευθερισμός αποτυγχάνει ακόμη και στην μία υπόσχεση που δίνει, αυτή της ανάπτυξης». «Πολύ θα ήθελα να ξέρω τα συμπεράσματα που βγάζουν στην ΝΔ, και το πως δικαιολογούν τις πολιτικές τους», σχολιάζει.

Ακολουθήστε το dete.gr στο Google News

Ακολουθήστε μας στο Google News απο τον υπολογιστή αλλά και από την εφαρμογή Google News του κινητού σας.

Σχετικά Άρθρα

ροή ειδήσεων

trending

πρωτοσέλιδα