Εφιάλτης για τους Τούρκους η αναβάθμιση της Πολεμικής Αεροπορίας – Ο φονικός συνδυασμός Rafale και Viper που αλλάζει τις ισορροπίες

11.01.2021 / 10:45
rafale-5

Σήμερα, αναμένεται να έρθει στη Βουλή, στην Επιτροπή Εξοπλιστικών Προγραμμάτων, η σύμβαση του υπουργείου Άμυνας για την απόκτηση 18 γαλλικών μαχητικών «Rafale» (6 καινούργια και 12 μεταχειρισμένα από τη γαλλική Πολεμική Αεροπορία) έναντι 2,32 δισ. (1,92 δισ. ευρώ, χωρίς κρατήσεις, τα αεροσκάφη συν ακόμη 400 εκατ. ευρώ, χωρίς κρατήσεις, για τα όπλα τους).

Σε πλήρη εξέλιξη βρίσκονται οι διαδικασίες αναβάθμισης των επιχειρησιακών ικανοτήτων της Πολεμικής Αεροπορίας, καθώς στην τελική ευθεία εισέρχεται η διαδικασία αγοράς των μαχητικών Rafale από τη Γαλλία, ενώ σε πολύ καλό δρόμο βρίσκεται και ο εκσυγχρονισμός των 84 F-16 σε διαμόρφωση Viper.

Στο δρόμο για τη Βουλή η σύμβαση για τα Rafale
Σήμερα, αναμένεται να έρθει στη Βουλή, στην Επιτροπή Εξοπλιστικών Προγραμμάτων, η σύμβαση του υπουργείου Άμυνας για την απόκτηση 18 γαλλικών μαχητικών «Rafale» (6 καινούργια και 12 μεταχειρισμένα από τη γαλλική Πολεμική Αεροπορία) έναντι 2,32 δισ. (1,92 δισ. ευρώ, χωρίς κρατήσεις, τα αεροσκάφη συν ακόμη 400 εκατ. ευρώ, χωρίς κρατήσεις, για τα όπλα τους).

Συγκεκριμένα στη Βουλή θα φτάσουν τρεις επιμέρους συμβάσεις «πακέτο»:

Η σύμβαση για την απόκτηση των μαχητικών.
Η σύμβαση για την παροχή «εν συνεχεία υποστηρίξεως» (Follow-on-Support/FOS), για την κάλυψη με ανταλλακτικά και κάθε είδους λογιστική υποστήριξή τους για μία τουλάχιστον πενταετία.
Η σύμβαση για την απόκτηση νέων οπλικών συστημάτων που θα «φορούν» τα μαχητικά, καθώς και η από πλευράς Γάλλων επιθεώρηση όλων και συντήρηση όσων χρειάζονται από τα ήδη υπάρχοντα στο οπλοστάσιο της ελληνικής Πολεμικής Αεροπορίας γαλλικών οπλικών συστημάτων για το στόλο των Mirage-2000/Mirage 2000-5.
Η συζήτηση στην Επιτροπή της Βουλής θα διαρκέσει δυο ημέρες και μετά το «πακέτο» των συμβάσεων για τα «Rafale» θα κατατεθεί στην Ολομέλεια της Βουλής προς συζήτηση το διήμερο Πέμπτη – Παρασκευή (15-16 Γενάρη), παρουσία του υπουργού Νίκου Παναγιωτόπουλου, του υφυπουργού Αλκ. Στεφανή, καθώς και των Αρχηγών ΓΕΕΘΑ και ΓΕΑ.

Game changer
Όπως έγραψε το Newpost, μόνο τα όπλα που μπορούν να μεταφέρουν τα ελληνικά Rafale προκαλούν τρόμο στην Άγκυρα. Τόσο οι φονικοί Meteor με δυνατότητα να πλήξουν τα Τουρκικά F-16 από μεγάλες αποστάσεις και πριν καν αυτά έχουν τη δυνατότητα βολής όσο και οι κατευθυνόμενες βόμβες ακριβείας HAMMER(Highly ModularMunition Extended Range) αποτελούν ήδη τεράστιο πονοκέφαλο για την αεράμυνα της Άγκυρας πριν καν τα Rafale φτάσουν στην Ελλάδα.

Αν σε αυτά τα υπερόπλα προστεθούν τόσο οι στρατηγικοί Scalp με βεληνεκές εκατοντάδων χιλιομέτρων αλλά και οι αντιπλοϊκοί Exocet αντιλαμβάνεται καθένας γιατί τα Γαλλικά μαχητικά θεωρούνται ως game changer στην εναέρια υπεροχή. Ακόμα και 18 τέτοια μαχητικά αρκούν για να προκαλέσουν ανεπανόρθωτα πλήγματα τόσο στην Τουρκική αεροπορία όσο και σε στρατηγικούς στόχους στο έδαφος αλλά και στο στόλο των γειτόνων.

Τα F-16 Viper κίνδυνος – θάνατος για την TuAF
Την ίδια στιγμή, το πρώτο F-16 block 52+ adv με τον σειριακό αριθμό ‘’005’’ ετοιμάζεται να πετάξει προς τις ΗΠΑ για να ολοκληρωθούν οι τελικές δομικές της νέας διαμόρφωσης σε Viper, ενώ η Πολεμική Αεροπορία φροντίζει ήδη να αποκτήσει τα όπλα εκείνα που θα μετατρέψουν τις Ελληνικές ‘’οχιές’’ σε πολλαπλασιαστή ισχύος για την HAF και τις Ένοπλες Δυνάμεις. Και να δώσουν ουσία στην αναβάθμιση μετατρέποντας τα 84 μαχητικά σε πολεμικές μηχανές οι οποίες θα κάνουν τη διαφορά μαζί με τα Rafale απέναντι στην Τουρκική αεροπορία.

Δύο όπλα από το Ισραήλ βρίσκονται στο στόχαστρο της HAF με το Τελ Αβίβ να έχει σύμφωνα με πληροφορίες ανάψει το «πράσινο» φως για την παραχώρησή τους στην Ελλάδα. Όπλα τα οποία δεν θα διαθέτει η TuAF και θα αποτελούν κάποια από τα μεγάλα πλεονεκτήματα των VIPER. Πρόκειται για τις ρουκέτες Rampage και τις συλλογές καθοδήγησης Spice οι οποίες προσαρμόζονται σε βόμβες ελεύθερης πτώσης.

Οι ρουκέτες Rampage EXTRA (Extended Range Artillery) ουσιαστικά αποτελούν όπλα του πυροβολικού τα οποία οι Ισραηλινοί έχουν προσαρμόσει στα μαχητικά τους. Δίνουν τη δυνατότητα βολών ακριβείας ακόμα και σε κινούμενους σε αποστάσεις άνω των 150 χιλιομέτρων με το βεληνεκές να αυξάνεται κατακόρυφα όσο μεγαλώνει το ύψος άφεσης αλλά κυρίως η ταχύτητα του μαχητικού.Και μάλιστα δεν χρειάζεται καμία παρέμβαση στο λογισμικό των F-16z

Οι συλλογές Spice ουσιαστικά μετατρέπουν τις απλές βόμβες MK1000 και 2000 λιβρών σε ‘’έξυπνα’’ όπλα.

Επιπλέον το εξοπλιστικο-σε όπλα για τα μαχητικά-πρόγραμμα της Πολεμικής αεροπορίας όπως έχει σχεδιάσει ο Αρχηγός ΓΕΑ αντισμήναρχος Γεώργιος Μπλιούμης με τους επιτελείς του προβλέπει και την απόκτηση των Αμερικανικών αντιπλοϊκών πυραύλων Harpoon αντίστοιχων δυνατοτήτων με τους Exocet , των βλημάτων Harm που στοχεύουν τα εχθρικά ραντάρ στο έδαφος αλλά και των πυραύλων αέρος-αέρος AIM-120 C7 Amraam .

newpost.gr

Ακολουθήστε το dete.gr στο Google News

Ακολουθήστε μας στο Google News απο τον υπολογιστή αλλά και από την εφαρμογή Google News του κινητού σας.

Σχετικά Άρθρα

ροή ειδήσεων

πρωτοσέλιδα