Εφιαλτική πρόβλεψη του καθηγητή Πνευμονολογίας και Διευθυντή της κλινικής covid του Νοσοκομείου Ρίου Αργύρη Τζουβελέκη: «2.000 κρούσματα στις αρχές Μαρτίου»

22.02.2021 / 7:09
150148696_10222184690419714_4647097183093488677_o

«Να πιστέψουν στην επιστήμη τους οι υγειονομικοί και να πάνε να κάνουν το εμβόλιο, γιατί από την εμβολιαστική διαδικασία θα κριθεί η σκληρή μάχη που δίνουμε με τον κορωνοϊό».
Αυτό τονίζει μιλώντας στον «Νεολόγο» ο καθηγητής Πνευμονολογίας και Διευθυντής του Πνευμονολογικού Τμήματος του Πανεπιστημίου Πατρών Αργύρης Τζουβελέκης, ο οποίος – πρόσφατα – ανέλαβε Διευθυντής της νέας κλινικής Covid -19 του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου του Ρίου.
Η μάχη θα κριθεί, όπως υποστηρίζει ο διακεκριμένος επιστήμονας, από δύο παράγοντες: Από την τήρηση των μέτρων και από την εμβολιαστική διαδικασία.
«Με λυπεί το γεγονός ότι ο ρυθμός των εμβολίων στους γιατρούς και στους υγειονομικούς που εργάζονται στα νοσοκομεία είναι χαμηλός.
Θα πρέπει όλοι όσοι ασχολούμαστε με τη δημόσια υγεία και βρισκόμαστε στην πρώτη γραμμή της μάχης να σπεύσουμε να κάνουμε το εμβόλιο και να αφήσουμε στην άκρη τις θεωρίες συνωμοσίας.
Βρισκόμαστε σε μία κρίσιμη καμπή, δεν χωράνε θεωρίες, αυτά είναι πολυτέλειες στην φάση που βρισκόμαστε», σχολιάζει ο ίδιος για την διστακτικότητα που φαίνεται να έχουν οι εργαζόμενοι στα νοσοκομεία για τον εμβολιασμό.
Το σύστημα πιέζεται ασφυκτικά από τον ρυθμό των κρουσμάτων, όμως πεποίθηση των υγειονομικών Αρχών, είναι ότι μέσα από το σκληρό lockdown που έχει επιβληθεί στην Πάτρα αρχικά και στην Αχαΐα στη συνέχεια, θα υπάρξει μία μείωση στο επόμενο διάστημα.
«Αυτό θα το δούμε στη συνέχεια. Το πρώτο δεκαπενθήμερο μετά από την εφαρμογή των μέτρων είναι ιδιαίτερα κρίσιμο» σχολιάζει ο καθηγητής.

Αρχές Μαρτίου θα έχουμε 1.800 με 2.000 κρούσματα την ημέρα
Ωστόσο, τα αποτελέσματα που προκύπτουν από τις επιδημιολογικές αναλύσεις που έχει κάνει ο ίδιος, αποτυπώνουν σε μεγάλο βαθμό την αναγκαιότητα των μέτρων που πάρθηκαν και που προφανώς θα πρέπει να συνεχιστούν.
«Αυτό που γνωρίζω μέσα από τις επιδημιολογικές αναλύσεις που έχω κάνει είναι ότι, ο ρυθμός των κρουσμάτων σε συνθήκες lockdown στο διάστημα από τα τέλη Φεβρουαρίου έως και τις αρχές Μαρτίου θα φτάσει τα 1.800 με 2.000 κρούσματα την ημέρα σε πανελλήνιο επίπεδο.
Μιλάμε για συνθήκες lockdown. Χωρίς το lockdown o αριθμός αυτός θα ήταν αρκετά μεγαλύτερος, θα έφτανε σίγουρα τα 3.000 κρούσματα την ημέρα, ίσως και τα 5.000.
Αυτό που θα πρέπει να καταλάβουμε όλοι ότι ο ιός υπάρχει παντού, έχει εισβάλει για τα καλά στην κοινότητα και χρειάζεται απόλυτη τήρηση των μέτρων για να μπορέσουμε να τον αντιμετωπίσουμε.
Ο κίνδυνος της μόλυνσης υπάρχει παντού, θέλει μεγάλη προσοχή από όλους, ενώ τα πιο ασφαλή μέρη αυτή τη στιγμή για να προφυλαχθεί κανείς από τον ιό είναι οι κλινικές».


Φάρμακο για τον κορωνοϊό από Yale και Πανεπιστήμιο Πατρών

Ο Αργύρης Τζουβελέκης είναι ο επιστήμονας που σε συνεργασία με τον καθηγητή Πνευμονολογίας Pr. Naftali Kaminnsi του παγκοσμίου φήμης πανεπιστημίου Yale των ΗΠΑ, σχεδίασε έναν καινούργιο και πολλά υποσχόμενο φαρμακευτικό παράγοντα κατά της νόσου covid-19.
Ο συγκεκριμένος φαρμακευτικός παράγων με την ονομασία ΑΝ-19 (sobetirome) βρίσκεται στην φάση ΙΙ των κλινικών δοκιμών.
Τα αποτελέσματα της εν λόγω μελέτης καταδεικνύουν ότι ο συγκεκριμένος φαρμακευτικός παράγοντας είναι αποτελεσματικός έναντι της πνευμονικής ίνωσης καθώς και της οξείας πνευμονικής βλάβης από επιβλαβή ερεθίσματα, όπως οι ιογενείς λοιμώξεις.
Η μηχανιστική του δράση τον καθιστά μοναδικό κατά του κορωνοϊού, καθώς αποτελεί τον μοναδικό παράγοντα που λειτουργεί μέσω προστασίας του οργάνου στόχου του ιού δηλαδή του πνεύμονα.
Ο σχεδιασμός βασίστηκε σε πειραματικά δεδομένα της ερευνητικής ομάδας της οποίας ηγήθηκε ο Αργύρης Τζουβελέκης κατά τη διάρκεια των μετα-διδακτορικών του σπουδών στο πανεπιστήμιο Yale. Το όλο ιατρικό project έχει δημοσιευθεί στο Nature Medicine, ένα από τα πλέον έγκριτα ιατρικά περιοδικά παγκοσμίως.
Η επιτυχής ολοκλήρωση της εν λόγω μελέτης θα ανοίξει νέους θεραπευτικούς ορίζοντες για εκατοντάδες χιλιάδες ασθενείς παγκοσμίως και στόχος της ερευνητικής ομάδας είναι να πραγματοποιηθεί παράλληλα με την μελέτη στις ΗΠΑ, κλινική μελέτη και στην Ελλάδα. Το γεγονός αυτό αναμένεται να έχει σημαντικό αντίκτυπο για το δημόσιο σύστημα υγείας της χώρας μας καθώς θα πρόκειται για την πρώτη μελέτη που θα γίνει σε συνεργασία με ερευνητικό κέντρο των ΗΠΑ και θα δοθεί η δυνατότητα να έρθει στην Ελλάδα ένα πολλά υποσχόμενο φάρμακο.

Κ.Α.

(εφημερίδα Νεολόγος των Πατρών)

Ακολουθήστε το dete.gr στο Google News

Ακολουθήστε μας στο Google News απο τον υπολογιστή αλλά και από την εφαρμογή Google News του κινητού σας.

Σχετικά Άρθρα

ροή ειδήσεων

πρωτοσέλιδα