Ευχές για το Πάσχα από τους αιρετούς! Σε Αχαΐα και σε στενό οικογενειακό κύκλο θα περάσουν την μεγάλη γιορτή της Χριστιανοσύνης

30.04.2021 / 10:36
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on reddit
Share on email
Share on print
ΚΑΡΤΑ_2

Της Κατερίνας Τσουκαλά

Η κατάνυξη της Μεγάλης Παρασκευής με την περιφορά του επιτάφιου, η Αναστάσιμη ακολουθία και το παραδοσιακό ψήσιμο του οβελία την Κυριακή του Πάσχα, είναι από τα ήθη και τα έθιμα, τα οποία αποτελούν αναπόσπαστο κομμάτι της ελληνικής παράδοσης για τον εορτασμό της μεγαλύτερης γιορτής της ορθοδοξίας, το άγιο Πάσχα. Δυστυχώς ακόμα μια χρονιά, ο εορτασμός καθ᾽ όλη τη διάρκεια της Μεγάλης Εβδομάδας  θα πρέπει να είναι λιτός, προσαρμοσμένος  στα μέτρα που έχουν ληφθεί για την αποτροπή διάδοσης του κορωνοϊού και την προστασία της δημόσιας υγείας.

Πολιτικά πρόσωπα της πόλης μας, μιλούν για τον τρόπο με τον οποίο θα γιορτάσουν το φετινό διαφορετικό Πάσχα, ποιο είναι το έδεσμα το οποίο ξεχωρίζουν από το πασχαλινό τους τραπέζι και μας δίνουν τις ευχές τους, με την ελπίδα από εδώ και στο εξής, όλες οι μέρες της ζωής μας να΄ ναι αναστημένες.

Ακολουθούν οι δηλώσεις τους:

Ιάσων Φωτήλας – Βουλευτής Αχαΐας Ν.Δ.

«Ο πόλεμος τελειώνει. Πλέον στη φαρέτρα μας έχουμε και τα εμβόλια, αλλά και τα self-test. Όμως δεν μπορούμε να εφησυχάζουμε και οφείλουμε να δείξουμε αυτοσυγκράτηση και υπευθυνότητα. Σε δύο εβδομάδες, με αυστηρά όμως μέτρα, η Κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη ανοίγει και την εστίαση, και τον τουρισμό, αλλά και τις διαπεριφερειακές μετακινήσεις. Το μόνο που χρειάζεται να κάνουμε είναι ακόμα λίγη υπομονή. Το φετινό Πάσχα δεν είναι σαν το περσινό. Είναι όμως ελπιδοφόρο μιας και το 2020 δεν γνωρίζαμε όσα ξέρουμε φέτος. Έτσι και εγώ και φέτος το Πάσχα θα γιορτάσω με την οικογένειά μου εδώ στην Πάτρα.

Στο πασχαλινό τραπέζι ξεχωρίζει χωρίς δεύτερη σκέψη τα φρυγαδέλια από τα χεράκια της αδερφή μου.

Τι άλλο, να ευχηθώ εκτός από υγεία για όλους, να απολαύσουμε την κάθε στιγμή που μας δίνεται κοντά στην οικογένειά μας και του χρόνου να είμαστε όλοι μαζί».

Χριστίνα Αλεξοπούλου – Βουλευτής Αχαΐας Ν.Δ

«Φέτος το Πάσχα θα εορταστεί οικογενειακά όπως όλοι, γιατί έχουμε ανάγκη έστω και με αυτό τον τρόπο να είμαστε τηρώντας τα μέτρα, κοντά.

Αυτό που ξεχωρίζω από το πασχαλινό τραπέζι από μικρή, κάθε φορά, είναι τα κόκκινα αυγά και το τσουρέκι.

Όλοι λέγαμε την λέξη κλισέ, υγεία, πλέον με την πανδημία αποδεικνύεται πόσο σημαντικό είναι να έχουμε την ψυχική και την σωματική μας υγεία. Εύχομαι να ξεπεράσουμε γρήγορα όλη αυτή την κατάσταση που μας κράτησε όλους πίσω».

Σια Αναγνωστοπούλου – Βουλευτής Αχαΐας ΣΥΡΙΖΑ

«Όπως κάθε χρόνο – εκτός κάποιων εξαιρέσεων – έτσι και φέτος θα γιορτάσω το Πάσχα στην Πάτρα στο πατρικό μου σπίτι. Δυστυχώς δεν μπορούμε να μαζευτούμε όλα τα αδέλφια και οι οικογένειές τους, έτσι όπως συνηθίζαμε πάντα. Θα είμαστε οι γονείς μου και όσα από τα αδέλφια μου ζουν μόνιμα στην Πάτρα. Ευτυχώς είμαστε πέντε αδέλφια και πάντα υπάρχει η ψευδαίσθηση της μεγάλης γιορτής, που για την οικογένειά μου ταυτίζεται με τη μάζωξη όλων μας, με παιδιά, εγγόνια και δισέγγονα (για τους γονείς μου).. Και πέρσι και φέτος λοιπόν θα είναι η οικογένεια σε περιορισμένη σύνθεση, κι αυτό είναι στενάχωρο, ειδικά για οικογένειες σαν τη δική μου που Πάσχα σημαίνει όλοι μαζί, πολλοί φίλοι και πολύ γλέντι που συνήθως κράταγε μέχρι το βράδυ.

Το αγαπημένο έδεσμα στο πασχαλινό τραπέζι είναι το αρνί στη λαμαρίνα με κλήματα που φτιάχνει παραδοσιακά εδώ και πολλά χρόνια ο πατέρας μου.

Να ξανάρθει η στιγμή που θα μπορούμε να πούμε “πάντα να ανταμώνουμε και να ξεφαντώνουμε”. Που “αι γενεαί πάσαι” θα είναι μαζί, υγιείς, σε καλύτερες μέρες και με μεγαλύτερη αισιοδοξία. Που το αναστάσιμο φως θα δώσει κουράγιο και δύναμη στους ανθρώπους μας της πρώτης γραμμής -υγειονομικό προσωπικό- στους συνανθρώπους μας που παλεύουν για τη ζωή τους, στους συνανθρώπους μας που έχασαν τους δικούς τους, στα νέα παιδιά που αισθάνονται εγκλωβισμένα και πιεσμένα. Καλή Ανάσταση. Μια ευχή»!

Κώστας Μάρκου – Βουλευτής Αχαΐας ΣΥΡΙΖΑ

«Το γεγονός ότι για δεύτερη συνεχή χρονιά καλούμαστε να περάσουμε τις μέρες του Πάσχα υπό το περιοριστικό καθεστώς που επιβάλει η πανδημία πιστεύω ότι δημιουργεί στον καθένα ένα αίσθημα χαρμολύπης. Χαράς που προκύπτει από την εισβολή της Άνοιξης και ανάτασης που δημιουργείται, για πιστεύοντες και μη πιστεύοντες, από το Αναστάσιμο ανατρεπτικό μήνυμα των ημερών. Λύπης γιατί ο περιορισμός δεν επιτρέπει, αλλά αντίθετα περιορίζει την εξωτερίκευση αυτών των αισθημάτων.

Όπως και να έχει οι μέρες έχουν την μαγεία τους. Πιστεύω ότι πρέπει να ζήσουμε αυτές τις ιδιαίτερες στιγμές με τους δικούς μας ανθρώπους με ενσυναίσθηση, με γαλήνη αλλά και με δύναμη. Κάτω από αυτό το πρίσμα πρόκειται να βρεθώ με τους αγαπημένους μου σε στενό οικογενειακό κύκλο. Όπως σε όλους μας οι μέρες αυτές είναι αφορμή για μνήμες παιδικές, μαθητικές, εφηβικές, οικογενειακές, αλλά και κάποιες ιδιαίτερες στιγμές.

Όσο και να φανεί παράξενο πάντα θυμάμαι κάποιες ιδιαίτερες τέτοιες στιγμές όπως Επιτάφιο και Ανάσταση κατά την στρατιωτική μου θητεία, Επιτάφιο και Ανάσταση σε μέρες εφημερίας στο νοσοκομείο, Επιτάφιο και Ανάσταση με απώλειες αγαπημένων, καθώς και Επιτάφιο και Ανάσταση στο μακρινό Αζερμπαιτζάν κατά τη διάρκεια μιας ανθρωπιστικής αποστολής.

Βεβαίως απολαμβάνω τα κλασικά εδέσματα όπως το ψητό αρνί, αλλά στο Πασχαλιάτικο τραπέζι κυριαρχεί σε μένα η ατμόσφαιρα του τραπεζιού και όχι αυτό καθαυτό το φαγητό.

Εύχομαι σε όλους υγεία, αρμονία και αποφασιστικότητα».

Νεκτάριος Φαρμάκης – Περιφερειάρχης Δυτικής Ελλάδας

«Τo Πάσχα είναι έτσι κι αλλιώς για όλους μία γιορτή κοντά στην οικογένεια και τους αγαπημένους μας. Μόνο που για άλλη μία χρονιά φέτος, η πανδημία δεν μας επιτρέπει να… ανοίξουμε το τραπέζι μας σε όλους τους αγαπημένους, ούτε και αυτοί το δικό τους σε εμάς. Κατά συνέπεια και το φετινό Πάσχα θα το περάσω με τον πολύ στενό οικογενειακό μου περίγυρο, με την ηρεμία και την απλότητα που ταιριάζει στις μέρες, αλλά και με την ελπίδα ότι οι μέρες που θα ακολουθήσουν θα είναι πολύ καλύτερες για όλους.

Δεν ξεχωρίζω κάποιο από τα παραδοσιακά εδέσματα της ημέρας. Γιατί, τελικά, κάθε φαγητό είναι ωραίο κοντά στους ανθρώπους που αγαπάς και κάθε ποτήρι κρασί που το μοιράζεσαι μαζί τους είναι πάντα γλυκό.

Είναι η δεύτερη χρονιά που δεν μπορούμε να γιορτάσουμε το Πάσχα με τον τρόπο που θα θέλαμε, αν και φέτος με πολύ περισσότερους βαθμούς «ελευθερίας» σε σχέση με πέρυσι. Γι’ αυτό και η ευχή είναι μία: Του χρόνου να μπορέσουμε να τσουγκρίσουμε τα αυγά και τα ποτήρια μας όλοι μαζί και να κάνουμε το Πάσχα μία πραγματική «Λαμπρή» για όλους τους Έλληνες. Από την αρχή ήμουν βέβαιος πως ο άνθρωπος θα κερδίσει τη μάχη με τον κορωνοϊό και τώρα, που προχωρούν όλο και περισσότεροι οι εμβολιασμοί, είμαι πολύ πιο βέβαιος και πολύ πιο αισιόδοξος. Χρόνια πολλά! Με υπομονή, πείσμα και υγεία, όλα θα τα καταφέρουμε…»

Κώστας Πελετίδης – Δήμαρχος Πατρέων

«Ο εορτασμός για το Πάσχα θα μας βρει οικογενειακά στην Πάτρα, έτσι κι αλλιώς ο φόρτος εργασίας μας πολύς και τα προβλήματα ακόμα περισσότερα που και να μπορούσαμε να μετακινηθούμε δεν θα μας το επέτρεπαν οι ευθύνες που έχουμε δίπλα στον Πατραϊκό λαό.

Με την ευκαιρία θέλουμε να εκφράσουμε τις πιο θερμές ευχές σε όλους για υγεία, προσωπική και οικογενειακή και με την ελπίδα για μια πραγματική Ανάσταση του λαού».

Τάκης Παπαδόπουλος – Πρόεδρος Περιφερειακού Συμβουλίου Δυτικής Ελλάδας

«Η συγκυρία της πανδημίας μας αναγκάζει να περάσουμε δεύτερο Πάσχα στη σειρά χωρίς τους στενούς φίλους και τους συγγενείς μας. Φέτος είχα την ελπίδα να βρεθώ εκτός Πατρών σε μια μεγάλη γιορτή φίλων. Δεν πειράζει. Και φέτος θα μείνω με τα πολύ στενά οικογενειακά μου πρόσωπα, ελπίζοντας να είναι η τελευταία φορά που θα περάσουμε Πάσχα με περιορισμούς.

Αν έλεγα ότι μου αρέσουν τα πάντα στο πασχαλινό τραπέζι δεν θα ήταν υπερβολή. Ο πατέρας μου συνήθιζε να φτιάχνει πολύ ωραίο κοντοσούβλι και φριγαδέλια. Οπότε αν έπρεπε να διαλέξω θα έλεγα ότι αυτές τις γεύσεις έχω συνδέσει περισσότερο με το πασχαλιάτικο τραπέζι.

Το Πάσχα συμβολίζει το πέρασμα από την αμαρτία στη θέωση, στη λύτρωση και απελευθέρωση από τα δεσμά της ύλης και τη νίκη επί του θανάτου. Εύχομαι ο καθένας από μας να φτάσει μέσα από την δική του λύτρωση στην προσωπική του Ανάσταση».

Χαράλαμπος Μπονάνος – Αντιπεριφερειάρχης Αχαΐας

«Το Πάσχα είναι η ελληνική γιορτή, που όμοια της δεν υπάρχει σε κανένα μέρος του κόσμου. Τα ήθη και τα έθιμα, η κατάνυξη, η Μεγάλη Παρασκευή, η Ανάσταση, η μοναδική άνοιξη της πατρίδας μας, είναι ένα μίγμα αισθήσεων που ξεχωρίζει, χαρακτηρίζει την ελληνική γιορτή της χριστιανοσύνης.

Όμως, το φετινό Πάσχα επιβάλλεται λόγω της υγειονομικής κρίσης να είναι διαφορετικό. Πρέπει η γιορτή να προσαρμοστεί στην αναγκαιότητα των επιταγών, της δημόσιας υγείας. Δεν είναι δυνατόν συμπολίτες μας να δίνουν μάχη στα νοσοκομεία της πόλης μας, συνάδελφοι να εξαντλούνται στην εφημερία και εμείς να έχουμε χαρά στην ψυχή μας. Άρα ο στοιχειώδης σεβασμός και αυτοσεβασμός απαιτεί την αυτοσυγκράτηση της εκδηλωτικής μας ψυχοσύνθεσης, την ταπεινότητα της προσέγγισης της ημέρας και φυσικά την προσευχή μας για την αποκατάσταση της υγείας των συνανθρώπων μας.

Για μένα είναι σαφές ότι, το φετινό Πάσχα θα είναι πλήρως προσαρμοσμένο, στις σκέψεις αυτές. Αυτό σημαίνει ότι θα παραμείνω στο σπίτι μου, και οποιαδήποτε έξοδος θα είναι σε ιδρύματα και νοσηλευτικούς  χώρους όπου δίνεται η μεγάλη μάχη. Φυσικά θα προτιμούσα να είχα κοντά τα παιδιά μου, που πιθανόν να εφημερεύουν σε νοσοκομεία της Αγγλίας, αλλά οι επιλογές που έχουμε είναι συγκεκριμένες, προσαρμοσμένες στο υγειονομικό πρωτόκολλο. Μοναχική γιορτή με την σύντροφο μου και μοναδική ευκαιρία να τροφοδοτήσω τις σκέψεις μου με τις σελίδες ενός συγγραφέα, μέσα από ένα βιβλίο. Οι μικροχαρές από το σούβλισμα η από το αγαπημένο μου έδεσμα το κοκορέτσι θα μου λείψουν, αλλά οι προτεραιότητες είναι ξεκαθαρισμένες  για φέτος.

Η δημόσια υγεία πρυτανεύει στην επιλογή μου.

Θέλω σε όλους τους συμπολίτες μου στην περιφερειακή ενότητα Αχαΐας να ευχηθώ να είναι η τελευταία φορά που δεν μπορούμε να ανταμώσουμε να δώσουμε το αναστάσιμο φιλί, και να τους παρακαλέσω για την υπομονή τους, να υπακούσουν στις προτροπές των ειδικών, να προστατεύσουν την ατομική τους υγεία και να κάνουν υπομονή για τα τελευταία μέτρα του εφιάλτη που είναι βέβαιο ότι με τον εμβολιασμό, θα είναι το τελευταίο Πάσχα με τους περιορισμούς».

Φωκίων Ζαϊμης – Αντιπεριφερειάρχης Επιχειρηματικότητας Έρευνας και Καινοτομίας

«Παραδοσιακός ο εορτασμός του Πάσχα και φέτος με την οικογένεια μου στο Ρίο, όπως όλα τα χρόνια άλλωστε, έτσι και φέτος δεδομένης της κατάστασης.

Όσον αφορά την προτίμηση μου από το Πασχαλινό τραπέζι, το κοκορέτσι αποτελεί ξεχωριστή θέση, όμως έχοντας μια αδυναμία στα γλυκά, στα σιροπιαστά, μια ωραία σοκολατόπιτα κάνει πάντα την διαφορά.

Η ευχή μου να είμαστε ελεύθεροι στο να κυκλοφορούμε και να επιστρέψουμε σύντομα στην κανονικότητά μας, δημιουργικοί και υγιείς».

Βίβιαν Σαμούρη – Αντιδήμαρχος Υγείας και Πρόνοιας Δήμου Πατρέων

«Το Πάσχα είναι, πάντα, ούτως ή άλλως, ένας επιπλέον λόγος για να είμαστε όλη η οικογένεια μαζί. Οπότε, οικογενειακώς.

Στο Πασχαλινό τραπέζι ξεχωρίζω  πρωτίστως, το πασχαλινό αβγό μετά το τσούγκρισμα. 

Δεδομένης της πρωτοφανούς κατάστασης που βιώνουμε, εξαιτίας της πανδημίας, εύχομαι υγεία σε όλο τον κόσμο και σύντομα να πάρουμε ξανά τη ζωή μας πίσω. Για να συμβεί όμως αυτό, δεν αρκεί να θωρακιστούμε  έναντι του κορωνοϊού, αλλά χρειάζεται κι ένας διαρκής αγώνας διεκδίκησης του αυτονόητου, δηλαδή της ενίσχυσης του Δημοσίου Συστήματος Υγείας και του Κράτους Πρόνοιας».

Γρηγόρης Αλεξόπουλος – Επικεφαλής Μείζονος Αντιπολίτευσης Δήμου Πατρέων

«Δεν μας δίνει τα περιθώρια η κατάσταση για να εορταστεί το Πάσχα όπως το έχουμε συνηθίσει. Η ελπίδα και η ευχή μας το επόμενο Πάσχα να μας βρει στην κανονικότητα, όπως τα προηγούμενα χρόνια με μεγάλες συναθροίσεις και χαρές.

Τώρα θα το γιορτάσουμε πηγαίνοντας στην εκκλησία, τηρώντας τα μέτρα και βρισκόμενοι στην Πάτρα με την οικογένεια μας, μιας και δεν μπορούμε να μετακινηθούμε μέχρι νεοτέρας.

Η ευχή μου να είναι το τελευταίο Πάσχα που ζούμε με αυτή την κατάσταση. Καλό Πάσχα με Υγεία και Υπομονή».

Ακολουθήστε το dete.gr στο Google News

Ακολουθήστε μας στο Google News απο τον υπολογιστή αλλά και από την εφαρμογή Google News του κινητού σας.

Σχετικά Άρθρα

ροή ειδήσεων

trending

πρωτοσέλιδα