ΕΑΣΕ: Κάμψη του δείκτη οικονομικού κλίματος μεταξύ των CEOs στο τέταρτο τρίμηνο του 2021

17.01.2022 / 12:32
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on reddit
Share on email
Share on print
xrimata_left (1)

Στις 181 μονάδες μειώθηκε ο γενικός δείκτης οικονομικού κλίματος (ΕΑΣΕ/ICAP-CEO General Index) το τέταρτο τρίμηνο του 2021.

Οπως καταγράφηκε από την τριμηνιαία έρευνα που διεξάγεται σε δείγμα 2.540 διευθυνόντων συμβούλων/γενικών διευθυντών των μεγαλύτερων ελληνικών επιχειρήσεων από την Εταιρεία Ανωτάτων Στελεχών Επιχειρήσεων (ΕΑΣΕ) σε συνεργασία με την ICAP. Η έρευνα πραγματοποιήθηκε την περίοδο 15/12/2021 – 3/1/2022.

Το τέταρτο τρίμηνο του 2021 ο γενικός δείκτης οικονομικού κλίματος (ΕΑΣΕ/ICAP-CEO General Index) σημείωσε κάμψη στις 181 μονάδες. Η επιδείνωση του δείκτη οφείλεται στην μικρή υποχώρηση της αισιοδοξίας μεταξύ των CEOs λόγω της εμφάνισης στον οικονομικό ορίζοντα νέων εμποδίων προς την ανάκαμψη που έχουν σχέση με την νέα μετάλλαξη του κορονοϊού, τις ανοδικές τάσεις στις τιμές των ενεργειακών προϊόντων και τα προβλήματα στην παγκόσμια εφοδιαστική αλυσίδα που είναι παράγοντες τροφοδότησης των πληθωριστικών πιέσεων. Η ανάλυση των αποτελεσμάτων ανά κατηγορία μεγέθους δείχνει στασιμότητα στις μεγάλες επιχειρήσεις και πτώση του δείκτη στις μικρομεσαίες και πολύ μεγάλες.

ΕΑΣΕ για δείκτη οικονομικού κλιματος

Αναλυτικά, ο δείκτης τρέχουσας οικονομικής κατάστασης της χώρας παρουσίασε μείωση στις 257 μονάδες έναντι 265 το προηγούμενο τρίμηνο. Το ποσοστό των CEOs που δηλώνουν ότι βελτιώθηκε η τρέχουσα οικονομική κατάσταση της χώρας συγκρινόμενη με 1 έτος πριν μειώθηκε σε 73% έναντι 78% το προηγούμενο τρίμηνο. Παράλληλα το ποσοστό των CEOs που δηλώνει ότι επιδεινώθηκε η τρέχουσα οικονομική κατάσταση της χώρας αυξήθηκε σε 7% έναντι 5% το προηγούμενο τρίμηνο. Ο δείκτης πρόβλεψης της οικονομικής κατάστασης της χώρας ένα έτος μετά παρουσίασε σημαντική πτώση στις 230 μονάδες έναντι 247 μονάδων το προηγούμενο τρίμηνο. Το ποσοστό των CEOs που εκτιμά ότι η οικονομική κατάσταση της χώρας θα είναι καλύτερη στο επόμενο έτος διαμορφώθηκε σε 65%, ποσοστό που αυξάνεται σε 77% για τους CEOs των επιχειρήσεων παροχής υπηρεσιών.

Ο δείκτης της τρέχουσας οικονομικής κατάστασης του κλάδου στον οποίο δραστηριοποιούνται οι επιχειρήσεις αυξήθηκε οριακά στις 222 μονάδες έναντι 221 το προηγούμενο τρίμηνο. Το ποσοστό των CEOs που δηλώνουν ότι η τρέχουσα κατάσταση του κλάδου τους είναι καλύτερη σε σχέση με 1 έτος πριν αυξήθηκε σε 64% έναντι 60% το προηγούμενο τρίμηνο, ποσοστό που αυξάνεται σε 78% για τους CEOs των επιχειρήσεων παροχής υπηρεσιών. Ο δείκτης προσδοκιών για την οικονομική κατάσταση του κλάδου δραστηριοποίησης παρουσίασε μείωση στις 209 μονάδες έναντι 224 το προηγούμενο τρίμηνο. Το ποσοστό των CEOs που θεωρούν ότι σε ένα χρόνο οι κλάδοι που δραστηριοποιούνται θα είναι σε καλύτερη οικονομική κατάσταση σε σχέση με την τωρινή μειώθηκε σημαντικά σε 59% έναντι 71% το προηγούμενο τρίμηνο, ενώ το ποσοστό αυτό είναι αυξημένο σε 73% για τους CEOs των επιχειρήσεων παροχής υπηρεσιών.

ΠΗΓΗ: www.iefimerida.gr”

Ακολουθήστε το dete.gr στο Google News

Ακολουθήστε μας στο Google News απο τον υπολογιστή αλλά και από την εφαρμογή Google News του κινητού σας.

Σχετικά Άρθρα

ροή ειδήσεων

trending

πρωτοσέλιδα