Ε- Forum Υγείας: Τι είπαν Ακινόσογλου, Λαγκαδινού και Γώγος για μεταλλάξεις και εμβολιασμό

01.07.2021 / 21:18
ta 48

Ιδιαίτερα ενδιαφέρουσες απαντήσεις  που αφορούν τη δημόσια συζήτηση που έχει ξεκινήσει  σε σχέση με τους εμβολιασμούς δόθηκαν κατά την συνεδρία του Ιατρικού Συλλόγου Πατρών, την Τετάρτη το βράδυ, στο 2ο e-Forum Υγείας, που διοργανώνεται από το «Σύμβουλο Επιχειρήσεων».

Η Καρολίνα Ακινόσογλου, Επίκουρη Καθηγήτρια Παθολογίας στο Πανεπιστήμιο Πατρών, μιλώντας για την πορεία της πανδημίας και τον ρόλο του εμβολιασμού στην Ελλάδα, ανέφερε ότι στη χώρα μας σήμερα έχουμε ένα σύνολο 700.705 κρουσμάτων από την αρχή της πανδημίας και 12.463 θανάτους.

Η επιδημιολογική καμπύλη σε σύνολο εβδομάδας κυμαίνεται στα 376 κρούσματα, με βάση τον μέσο όρο. Για το στέλεχος Δέλτα η κ. Ακινόσολγου είπε  είπε ότι αυτό έχει επεκταθεί σε αρκετές χώρες, ωστόσο στην Ελλάδα ακόμη δεν έχει εμφανιστεί σε τόσο μεγάλο βαθμό. 

«Εκείνο που γνωρίζουμε μέχρι και σήμερα είναι ότι έχει πολύ αυξημένη μεταδοτικότητα. Μπορεί να μεταδοθεί εξαιρετικά γρήγορα με ελάχιστη επαφή σε σχέση με τα προηγούμενα στελέχη. Δεν φαίνεται να σχετίζεται με το ενδεχόμενο επαναλοίμοξης».

 Επεσήμανε ότι με τα διαθέσιμα εμβόλια υπάρχει η δυνατότητα προστασίας μας από τις μεταλλάξεις της Covid.

H Μαρία Λαγκαδινού, Eπιμελήτρια Παθολογίας, της Παθολογικής Κλινικής του ΠΓΝΠ, αναφέρθηκε στον   ρόλο των  εμβολίων στην πανδημία.

«Τα τελευταία 20χρονια για 3η φορά ένας κορωνοικός ξεφεύγει από τον ξενιστή του και  έχει προκαλέσει περισσότερο από 2,5 εκατομμύρια θανάτους παγκοσμίως. Τα εμβόλια γέμισαν ελπίδα γιατί προσφέρουν σημαντική προστασία έναντι του κορωνοϊου»

Επισημαίνοντας επίσης τον ρόλο των εμβολίων και την επίτευξη της ανοσίας της αγέλης σημείωσε ότι « η ανοσία  της αγέλης έχει ως στόχο την προστασία του τμήματος του  πληθυσμού που δεν έχει εμβολιαστεί ή δεν έχει νοσήσει από μια συγκεκριμένη ασθένεια.

 Στην πράξη αυτό σημαίνει ότι οι άνθρωποι που δεν έχουν ανοσία προστατεύονται από τη θωράκιση του υπόλοιπου άνοσου πληθυσμού που αναφέρεται ως αγέλη (ομάδα)».

Ο Χαράλαμπος Γώγος, καθηγητής Παθολογίας- Λοιμοξιολογίας, Ιατρικού Τμήματος του Πανεπιστημίου Πατρών ανέφερε ότι «έχουμε ελαττώσει  τα κρούσματα στη χώρα μας, κάτι σημαντικό για τη ζωή μας αλλά και την οικονομία. Είναι δεδομένο ότι για να φθάσουμε σε αυτό το σημείο καθοριστικό ρόλο έπαιξε ο εμβολιασμός, που πάει πολύ καλά. Έχει εμβολιαστεί το 40% του πληθυσμού και πάει πολύ καλά».

Σε σχέση με τη μετάλλαξη Δέλτα και τους νέους και το κατά πόσο πρέπει οι εμβολιασμοί να επικεντρωθούν σε αυτή την ηλικιακή ομάδα, ο κ. Γώγος επεσήμανε ότι « αυτή τη στιγμή υπάρχει ένα ποσοστό μη εμβολιασμένων γύρω στο 30% που αφορά την πληθυσμιακή ομάδα άνω των 70. Και όμως υπάρχει ένας σημαντικός αριθμός που πρέπει να πειστούν για να εμβολιαστούν».

Και συνεχίζοντας ανέφερε ότι ο εμβολιασμός αποτελεί μια κοινωνική προσφορά στο σύνολο για να κτιστεί γρήγορα το τοίχος ανοσίας για να απαλλαγούμε από τον πανδημικό ιό της Covid.

«Πιθανώς εκεί θα χρειαστούμε μεγαλύτερη κάλυψη του πληθυσμού και θα χρειαστούμε περισσότερες νεαρές ηλικίες. Οπότε σίγουρα θα μπει η συζήτηση για το τί γίνεται με τις ηλικίες 15 με 17 ετών. Και μετά να μπει η ηλικία των 12 με 15 με δεδομένο ότι έχουν δοθεί έγκριση για τα εμβόλια και σε αυτές τις ηλικίες» είπε ο κ. Γώγος.

Συντονίστρια  ήταν η πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Πατρών Άννα Μαστοράκου.

Ακολουθήστε το dete.gr στο Google News

Ακολουθήστε μας στο Google News απο τον υπολογιστή αλλά και από την εφαρμογή Google News του κινητού σας.

Σχετικά Άρθρα

ροή ειδήσεων

πρωτοσέλιδα