Δυτική Ελλάδα: Τα τζάκια μολύνουν τον αέρα και εισπνέουμε επικίνδυνους για την υγεία ρύπους

27.02.2022 / 13:45
SOMATIDIA 2

Το θετικό για τον φετινό χειμώνα στην Πάτρα είναι ότι το επίπεδο της τιμής τους, δεν παρουσιάζει αύξηση, σε σύγκριση με την αντίστοιχη περυσινή περίοδο

ΤΟΥ ΑΝΔΡΕΑ Π. ΚΟΛΛΙΟΠΟΥΛΟΥ

antrekoll@hotmail.com

Οι υψηλές τιμές των αιωρούμενων σωματιδίων αποτελεί μία από τις βασικές αιτίες της ατμοσφαιρικές ρύπανσης και αυτό είναι ένας κανόνας που έχει παγιωθεί για τις σύγχρονες μεγαλουπόλεις.

Η καύση ξύλου βιομάζας, με διάφορους τρόπους, παραδοσιακούς και σύγχρονους (τζάκι, pellets, ξυλόσομπες κτλ) για οικιακή θέρμανση αποτελεί την κύρια αιτία του φαινομένου αυτού, δίνοντας την δυνατότητα στα σωματίδια αυτά για αυξημένες συγκεντρώσεις στην ατμόσφαιρα, επηρεάζοντας την ποιότητα του αέρα.

Από τη στιγμή που ολοένα και περισσότερα σπίτια καταφεύγουν σε αυτόν τον τρόπο θέρμανσης (καύσης βιομάζας),  αρχικά εξαιτίας της οικονομικής και πλέον λόγω και της ενεργειακής κρίσης αλλά και των υψηλών τιμών που «κινείται» το πετρέλαιο θέρμανσης και η κατανάλωση ρεύματος για τα ηλεκτρικά σώματα, το φαινόμενο θα έχει μια συνεχώς αντίστοιχη αυξητική τάση.

Οι επιστήμονες προειδοποιούν συνεχώς, καθώς έχει αποδειχθεί, πόσο βλαβερά είναι αυτά τα σωματίδια για τον ανθρώπινο οργανισμό και για τη δημόσια υγεία.

A. Kαζαντζίδης: «Τα σωματίδια «χτυπούν» κόκκινο όταν πέφτει η θερμοκρασία»

Η Πάτρα δεν θα μπορούσε να αποτελέσει εξαίρεση από τον κανόνα αυτόν. Οι τιμές των αιωρούμενων σωματιδίων της εμφανίζουν κάθε χειμώνα σχεδόν μία αυξητική τάση ή σε κάθε περίπτωση δεν μειώνονται.

Σύμφωνα με τον καθηγητή Εφαρμοσμένης Φυσικής του Πανεπιστημίου Πατρών και διευθυντή του Εργαστήριου Φυσικής της Ατμόσφαιρας του Πανεπιστημίου, Ανδρέα Καζαντζίδη, το θετικό για τον φετινό χειμώνα τουλάχιστον είναι ότι το επίπεδο της τιμής τους,  με βάση τα δεδομένα που έχουν καταγραφεί μέχρι ώρας, δεν παρουσιάζει αύξηση, σε σύγκριση με την αντίστοιχη περυσινή περίοδο.

«Θα έλεγα ότι οι τιμές των αιωρούμενων σωματιδίων βρίσκονται στο ίδιο επίπεδο με πέρυσι. Υπάρχουν μέρες που είτε λόγω της βροχής, είτε λόγω των ανέμων οι τιμές τους πέφτουν αισθητά και η ατμόσφαιρα καθαρίζει και υπάρχουν άλλες μέρες που η παρουσία τους θα έλεγα ότι είναι αρκετά έντονη» τονίζει από την μεριά του ο κ. Καζαντζίδης.

Οι ώρες που οι τιμές φτάνουν στο μέγιστο 

Οι μέρες που οι τιμές των σωματιδίων αυτών φτάνουν στο «κόκκινο» είναι κυρίως αυτές που υπάρχει μία πτώση της θερμοκρασίας, ενώ οι ώρες που συγκεντρώνονται είναι βασικά οι απογευματινές και οι βραδινές,  γεγονός που είναι φυσιολογικό, εφόσον γνωρίζουμε ότι η κυριότερη πηγή τους είναι οι καμινάδες που βγάζουν καπνούς.

Ανάβουν τα νοικοκυριά τα τζάκια για να ζεσταθούν, γεμίζει η ατμόσφαιρα από σωματίδια. Το ενδιαφέρον, σύμφωνα με τα όσα μας λέει ο κ. Καζαντζίδης, έχει να κάνει επίσης και με τις επιμέρους περιοχές της πόλης όπου εμφανίζουν συνήθως τις υψηλότερες συγκεντρώσεις.

«Θα έλεγα ότι πηγαίνοντας κάποιος από την βόρεια μεριά προς την νότια πλευρά της πόλης η ατμόσφαιρα επιβαρύνεται ολοένα και περισσότερο από αυτού του είδους τα σωματίδια».

Στο «κόκκινο» κέντρο και νότιες συνοικίες

Η διαπίστωση αυτή έχει την εξήγηση της, αφού ένας βασικός παράγοντας για την συγκέντρωση τους, είναι και οι μετεωρολογικές – καιρικές συνθήκες. «Στις βόρειες περιοχές της Πάτρας, όπως για παράδειγμα στο Ρίο, επικρατούν συνήθως δυνατοί άνεμοι που διαλύουν τα σωματίδια. Επιπλέον οι περιοχές αυτές είναι πιο αραιοκατοικημένες.

Αντίθετα, στο κέντρο της πόλης και στις νότιες συνοικίες όπου δεν υπάρχουν τόσο ισχυροί άνεμοι και οι περιοχές είναι σαφώς πιο πυκνοκατοικημένες, οι τιμές των σωματιδίων είναι αρκετά υψηλές, κυρίως τις απογευματινές και βραδινές ώρες.

Άλλωστε, αν ανέβει κανείς στον λόφο της Αχάια Κλάους ή στην Περιμετρική και κοιτάξει τον ορίζοντα πάνω από την πόλη έως την νότια παραλιακή ζώνη, υπάρχουν μέρες που μπορεί να διαπιστώσει την επιβαρυμένη ατμόσφαιρα ακόμα και με γυμνό μάτι. Οι δείκτες αυτές τις μέρες φτάνουν στο ύψιστο της τιμής τους».

Κομβικό ρόλο οι σταθμοί μέτρησης

Το κομβικό σημείο για την καταγραφή των αιωρούμενων αυτών σωματιδίων που υπάρχουν στην ατμόσφαιρα και επηρεάζουν αρνητικά τον αέρα που αναπνέουμε, έχει να κάνει με τους σταθμούς μέτρησης τους.  

Οι σταθμοί αυτοί έχουν την δυνατότητα να αναλύουν και να διαχωρίζουν σε ξεχωριστές κατηγορίες τα σωματίδια αυτά, προσφέροντας έτσι μια δυναμική στους επιστήμονες στον τρόπο καταγραφής τους, ώστε να εξάγουν τα ανάλογα επιστημονικά συμπεράσματα, προκειμένου να προτείνουν τις αντίστοιχες λύσεις, με απώτερο στόχο την βελτίωση της ποιότητας της ατμόσφαιρας.

Στην Πάτρα, χάρη στο Εργαστήριο Φυσικής της Ατμόσφαιρας του Πανεπιστημίου Πατρών και τη συνεργασία που έχει με τμήμα των Χημικών Μηχανικών του Πανεπιστημίου Πατρών  αλλά και με το Ινστιτούτο Επιστημών Χημικής Μηχανικής (ΙΕΧΜΗ), οι σταθμοί που υπάρχουν στην πόλη και στα περίχωρα της είναι αρκετοί αναλογικά με τον πληθυσμό και την επικράτεια της.

Το δίκτυο ενισχύεται

Υπάρχουν συνολικά 22 σταθμοί καταγραφής και καταμέτρησης των τιμών των αιωρούμενων σωματιδίων και το Εργαστήριο μαζί με τους συνεργάτες του έχει σαν σκοπό του να ενισχύσει αυτόν τον στόλο με ορισμένους ακόμα μέσα στους επόμενους μήνες, δίνοντας βάση αυτή τη φορά  κυρίως στο κέντρο της πόλης, λόγω της κυκλοφοριακής ρύπανσης και του κυκλοφοριακού φόρτου που επικρατεί εκεί. 

Ήδη πάντως σε σχέση με τον περασμένο χειμώνα έχουν προστεθεί πέντε επιπλέον σταθμοί στις περιοχές της Παραλίας, της Λεύκας, των Συχαινών, του Βλατερού και στα Κρητικά.

Η ύπαρξη ενός σημαντικού αριθμού σταθμών καταγραφής, αποτελεί ένα εχέγγυο για την βελτίωση της ατμόσφαιρας της πόλης και την καλύτερη ποιότητα ζωή των κατοίκων της. Πόσο μάλλον από τη στιγμή που η λεπτομερής μελέτη και καταγραφή των συγκεντρώσεων απαιτεί την ύπαρξη ενός πυκνού δικτύου που να παρέχει συνεχείς και υψηλής ακρίβειας μετρήσεις.

Π.Ο.Y: Αίτια καρκίνου του πνεύμονα  

Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας η συσχέτιση διαφόρων επιπτώσεων στην υγεία με την έκθεση στα αιωρούμενα σωματίδια είναι επιστημονικά τεκμηριωμένη. Το 2013, ταξινομήθηκαν ως αιτία καρκίνου του πνεύμονα από τον Διεθνή Οργανισμό για την Έρευνα στον Καρκίνο (IARC) του Π.Ο.Υ. Είναι επίσης ο ευρύτερα χρησιμοποιούμενος δείκτης για την εκτίμηση των επιπτώσεων στην υγεία από την έκθεση στη ρύπανση του ατμοσφαιρικού αέρα.

Τα αερολύματα με μικρή διάμετρο, αλλά και με πολύ μικρή διάμετρο, θεωρούνται ως τα πλέον επικίνδυνά για τον άνθρωπο λόγω της βαθύτερης διείσδυσης και εναπόθεσης στο ανθρώπινο σώμα.

Τα αιωρούμενα σωματίδια διεισδύουν βαθιά στους πνεύμονες και εισέρχονται στην κυκλοφορία του αίματος προκαλώντας καρδιαγγειακά, εγκεφαλοαγγειακά και αναπνευστικά νοσήματα.

*Δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα “Νεολόγος” των Πατρών

Ακολουθήστε το dete.gr στο Google News

Ακολουθήστε μας στο Google News απο τον υπολογιστή αλλά και από την εφαρμογή Google News του κινητού σας.

Σχετικά Άρθρα

ροή ειδήσεων

trending

πρωτοσέλιδα