Δυτική Ελλάδα: Στα «μονοπάτια» του κρασιού

25.06.2022 / 10:15
krasi 1

Επισκέφθηκαν εμβληματικά οινοποιία και δοκίμασαν τον οίνο μας, στο πλαίσιο φιλόδοξου προγράμματος της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας, σε συνεργασία με τα Επιμελητήρια Αχαΐας-Ηλείας.

ΤΗΣ ΕΛΕΝΗΣ ΠΑΡΑΣΚΕΥΟΠΟΥΛΟΥ

[email protected]

Ένα οινικό οδοιπορικό ξεκίνησε την Δευτέρα και ολοκληρώθηκε την Πέμπτη στη Δυτική Ελλάδα.  «Tαξίδι» ειδικά σχεδιασμένο για 20 αγοραστές, wine experts και δημοσιογράφους, από την Ιαπωνία και την Κορέα που βρέθηκαν στην Αχαΐα και την Ηλεία, με στόχο τη γνωριμία με τους ΠΟΠ και ΠΓΕ οίνους της Δυτικής Ελλάδος και τους 22 οινοποιούς που συμμετέχουν στο πρόγραμμα προβολής και προώθησης των οίνων ποιότητας της Δυτικής Ελλάδος.

Γαστρονομία και παραδόσεις

Η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας, με τη συνεργασία των Επιμελητηρίων, Αχαΐας και Ηλείας, έχει σχεδιάσει ένα σύγχρονο τριετές πρόγραμμα, για την υλοποίηση του οποίου συνεργάζεται με καταξιωμένους επαγγελματίες του οινικού χώρου, τόσο στην Ελλάδα όσο και στην Ιαπωνία και την Κορέα. Στόχος του προγράμματος είναι η προβολή και προώθηση των ΠΟΠ και ΠΓΕ οίνων της Δυτικής Ελλάδας. Στο πλαίσιο του προγράμματος υλοποιούνται δράσεις όπως η συγκεκριμένη, η οποία θεωρείται ως μια από τις πιο επιτυχημένες, καθώς δίνει την ευκαιρία στους επισκέπτες να έρθουν σε επαφή με την ποιότητα, τις παραδόσεις, τις ποικιλίες, τη γαστρονομία ενός τόπου και να βιώσουν την εμπειρία της δοκιμής των κρασιών και της ιδιαίτερης τοπογραφίας και χαρακτηριστικών των αμπελώνων των ζωνών παραγωγής οίνων ΠΟΠ και ΠΓΕ της Δυτικής Ελλάδας. 

Νεκτάριος Φαρμάκης: «Πιστεύουμε στα προϊόντα μας»

Ο Περιφερειάρχης, Νεκτάριος Φαρμάκης συναντήθηκε την Δευτέρα με τα μέλη της αποστολής στην  Achaia Clauss και δήλωσε χαρακτηριστικά:

«Είναι μία μεγάλη μέρα, στο πλαίσιο της πρωτοβουλίας που έχουμε πάρει από πέρυσι. Δυστυχώς, πέρυσι, εξαιτίας της πανδημίας, δεν επιτρέπονταν οι δια ζώσεις δράσεις. Φέτος όμως, έχουμε την τύχη να φιλοξενούμε την μεγαλύτερη εμπορική αποστολή ανθρώπων από την Ιαπωνία και Κορέα στην περιοχή μας. Βασικά είναι η μεγαλύτερη που έχει γίνει στην Ελλάδα όσον αφορά στον οίνο, στην προώθηση  των εξαιρετικών οινικών προϊόντων που παράγονται στη Δυτική Ελλάδα. Η Δυτική Ελλάδα είναι η πρώτη που συμμετέχει σε αυτό το πρόγραμμα με την συνεργασία των Επιμελητηρίων Αχαΐας και Ηλείας. Πιστεύουμε στα προϊόντα μας, στην εξαιρετική αξία τους, πιστεύουμε στο γεγονός ότι μπορεί να είναι η αιχμή του δόρατος της εξωστρέφειας που τόσο χρειάζεται και η περιοχή μας αλλά και η οικονομία μας. Θα συνεχιστεί αυτή τη πρωτοβουλία τις επόμενες ημέρες τόσο στην Αχαΐα και θα προχωρήσει και στην Ηλεία με αντίστοιχες δράσεις με οινοποιεία».

Πλάτωνας Μαρλαφέκας: «Τα κρασιά της περιοχής μας, τα διαμάντια μας»

Το παρών έδωσε και ο Πρόεδρος του Επιμελητηρίου Αχαΐας, Πλάτωνας Μαρλαφέκας ο οποίος σε δηλώσεις του ανέφερε μεταξύ άλλων:

«Θεωρώντας ότι η Αχαΐα είναι η μεγαλύτερη αμπελουργός περιοχή της χώρας, οφείλουμε και ως Επιμελητήριο, τα κρασιά της περιοχής, αυτά τα διαμάντια που έχουμε, να τα προωθήσουμε, να τα εξάγουμε και – γιατί όχι – να τα αναβαθμίσουμε». Ο σχεδιασμός του προγράμματος της επίσκεψης περιελάμβανε ξενάγηση των επαγγελματιών του οίνου σε εμβληματικές και ιστορικές εγκαταστάσεις στην περιοχή και σε αμπελώνες και φυσικά γευστική δοκιμή σε προετοιμασμένες «τυφλές» γευσιγνωσίες ΠΟΠ και ΠΓΕ κρασιών της Αχαΐας και της Ηλείας από 22 συνολικά οινοποιεία.Την αποστολή συνόδευε εκπρόσωπος του Γραφείου ΟΕΥ της Ελληνικής Πρεσβείας στο Τόκιο, ενώ οι Πρέσβεις των δύο χωρών συμμετείχαν σε εκδηλώσεις και επισκέψεις της αποστολής.

Οι «σταθμοί» του οινικού οδοιπορικού

Πρώτος σταθμός ήταν η εμβληματική ACHAIA CLAUSS με ξενάγηση στις εγκαταστάσεις του ιστορικού οινοποιείου ενώ ακολούθησε γευσιγνωσία κρασιών, οκτώ οινοποιείων της ευρύτερης περιοχής. Στη συγκεκριμένη δράση οι παραγωγοί είχαν την ευκαιρία να έρθουν σε επαφή με τους επισκέπτες και να συζητήσουν για τις ιδιαιτερότητες των κρασιών και της περιοχής τους.

Από την Achaia Clauss και την Καστροπολιτεία της Πάτρας, το γκρουπ των δημοσιογράφων, των αγοραστών και των wine experts της Κορέας και της Ιαπωνίας, βρέθηκε το πρωί της Τρίτης, σε έναν τόπο φημισμένο για τα κρασιά και τους αμπελώνες του, όπως είναι η Αιγιάλεια.Το οδοιπορικό στην οινική ζώνη της Αιγιαλείας περιελάμβανε γευσιγνωσία οκτώ οινοποιείων της περιοχής και επίσκεψη σε αμπελώνες, ενώ είχαν την ευκαιρία να δοκιμάσουν την τοπική κουζίνα σε συνδυασμό με τα κρασιά από αυτό το εξαιρετικό αμπελοτόπι. Ο πρέσβης της Δημοκρατίας της Κορέας τίμησε το πρόγραμμα συμμετέχοντας στην επίσκεψη και γνώρισε  από κοντά τα μέλη της αποστολής.

Πολιτισμός και οίνος

Επόμενος σταθμός η Ηλεία. Η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδος στο σχεδιασμό της είχε συμπεριλάβει φυσικά και την ξενάγηση των επισκεπτών στην Αρχαία Ολυμπία. Οι Κορεάτες και οι Ιάπωνες φιλοξενούμενοι επισκέφτηκαν την Αρχαία Ολυμπία την προτελευταία ημέρα του προγράμματος που προωθεί η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδος και έμειναν εκστασιασμένοι από την ιστορία, την ιερότητα και την επιβλητικότητα του χώρου.Φυσικά και στην Ηλεία ακολούθησε γευσιγνωσία κρασιών. Το κρασί και η παραγωγή του, από την καλλιέργεια μέχρι να φτάσει στο ποτήρι μας, αποτελεί μια ιεροτελεστία για τους μύστες, πόσο μάλλον για τους επαγγελματίες οίνου.Σημειώνεται ότι την αποστολή των Ιαπώνων και Κορεατών υποδέχθηκαν την Κυριακή 19 Ιουνίου, ο Αντιπεριφερειάρχης Αγροτικής Ανάπτυξης Θεόδωρος Βασιλόπουλος και ο Βοηθός Περιφερειάρχη με αρμοδιότητες Προγραμματισμού, Μελετών και Αναπτυξιακών Προγραμμάτων Αγροδιατροφής, Παναγιώτης Σακελλαρόπουλος.

*Δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα “Νεολόγος” των Πατρών

Ακολουθήστε το dete.gr στο Google News

Ακολουθήστε μας στο Google News απο τον υπολογιστή αλλά και από την εφαρμογή Google News του κινητού σας.

Σχετικά Άρθρα

ροή ειδήσεων

trending

πρωτοσέλιδα