Δυτική Ελλάδα: SOS από αγρότες- Έλλειψη αλλοδαπών εργατών γης    

26.06.2022 / 8:15
1100

Την ώρα που η διεθνής κοινότητα προετοιμάζεται για μια ενδεχόμενη επισιτιστική κρίση, στην Ελλάδα οι σοδειές μένουν στα χωράφια, με τον κίνδυνο να σαπίσουν. Αιτία, η έλλειψη εργατικών χεριών, καθώς οι αλλοδαποί εργάτες από τις τρίτες χώρες, που μέχρι πρότινος εργάζονταν στα χωράφια, προτίμησαν να φύγουν για άλλες χώρες της Ε.Ε., όπου πλέον οι διαδικασίες νομιμοποίησης των παράνομων μεταναστών έχουν απλοποιηθεί, ώστε να βρουν εκεί μεροκάματο.

Το πρόβλημα στη Δυτική Ελλάδα, είναι ιδιαίτερα έντονο στην περιοχή του κάμπου της Αχαΐας και της Ηλείας, όπου υπάρχουν 18.000 στρέμματα πρώιμης θερμοκηπιακής φράουλας, ένα κατεξοχήν εξαγωγικό προϊόν. Για το θέμα αυτό άλλωστε, πρόσφατα, ο Περιφερειάρχης Δυτικής Ελλάδας Νεκτάριος Φαρμάκης, έκανε παρέμβαση στους συναρμόδιους Υπουργούς όπου τους ζητά να αλλάξει ο τρόπος  υπολογισμού αντιστοίχισης εργατών γης και καλλιεργήσιμων εκτάσεων προκειμένου να επιλυθεί το πρόβλημα έλλειψης χεριών.

Συγκεκριμένα προτείνεται οι αρμόδιες υπηρεσίες που ελέγχουν τα αιτήματα των καλλιεργητών, να μην υπολογίζουν των αριθμό εργατών ανά εκτάριο με προβλεπόμενους δείκτες Μονάδων Ανθρώπινης Εργασίας (ΜΑΕ) του ΟΠΕΚΕΠΕ, που αφορούν σε Μέτρα του Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης και δεν λαμβάνεται υπόψη η εποχικότητα της εργασίας, που για το τρίμηνο Μαρτίου – Μάϊου, που είναι και η αιχμή της συγκομιδής, απαιτούνται περίπου 7 εργάτες ανά εκτάριο, δηλαδή 0,7 ΜΑΕ / στρέμμα.

Δεδομένης της παραπάνω αναλογίας θα πρέπει να ληφθεί υπόψη και το ζήτημα της στέγασης των εργατών γης από τρίτες χώρες. «Η δυναμικότητα στέγασης των καταλυμάτων πρέπει να ανταποκρίνεται στις πραγματικές απαιτούμενες ΜΑΕ» αναφέρει ο περιφερειάρχης, υπογραμμίζοντας την ανάγκη εύρεσης λύσης στο συγκεκριμένο ζήτημα.

Σύμφωνα με τα όσα έχουν δει το φως της δημοσιότητας είναι θέμα χρόνου η κατάθεση στη Βουλή νέας κυβερνητικής τροπολογίας για τους αλλοδαπούς εργάτες γης καθώς η υφιστάμενη νομοθεσία εκτιμάται ότι έχει φθάσει στα όριά της. Τα τελευταία 24ωρα γίνονται αλλεπάλληλες συζητήσεις μεταξύ αρμοδίων κυβερνητικών στελεχών, παραγόντων της αγοράς και εκπροσώπων των αγροτών για το σκοπό αυτό. Με την τροπολογία θα παρέχεται η δυνατότητα νομιμοποίησης για συγκεκριμένο χρονικό διάστημα 9 μηνών αλλοδαπών εργατών γης που έχουν εισέλθει παράτυπα στη χώρα κι εργάζονται ήδη σε καλλιέργειες

Το Περιφερειακό Συμβούλιο

Η αυξανόμενη έλλειψη εργατών γης κινδυνεύει να εξελιχθεί σε ωρολογιακή βόμβα για την ελληνική παραγωγή. Μόνο στη φράουλα υπολογίζεται ότι παραγωγή αξίας άνω των 10 εκατομμυρίων ευρώ έμεινε ασυγκόμιστη λόγω ακριβώς της έλλειψης εργατών, ενώ σημαντικές απώλειες καταγράφονται και στα θερμοκήπια. Το θέμα απασχόλησε το Περιφερειακό Συμβούλιο της Δυτικής Ελλάδας, στην πρόσφατη συνεδρίασή του την περασμένη Πέμπτη, με πρωτοβουλία της παράταξης Κατσιφάρα. Κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης, συζητήθηκαν σε βάθος όλα τα ζήτημα που απασχολούν τους αγρότες της Δυτικής Ελλάδας και κατατέθηκαν μια σειρά προτάσεων για τα θέματα που αφορούν

 το δυσβάστακτο κόστος παραγωγής από τις ανεξέλεγκτές ανατιμήσεις και τις μεγάλες ελλείψεις σε εργάτες γης. Προτάσεις που θα αποτελέσουν τη φαρέτρα της Περιφερειακής Αρχής στη διεκδίκηση λύσεων από την κεντρική εξουσία.

Η τοποθέτηση του προέδρου του ΓΕΩΤΕΕ

Στη συνεδρίαση είχε κληθεί να καταθέσει τις απόψεις του επί του θέματος και ο πρόεδρος της Διοικούσας Επιτροπής του Γεωτεχνικού Επιμελητηρίου Πελοποννήσου και Δυτ. Στερεάς Ελλάδας, Γεωπόνος Θανάσης Πετρόπουλος, ο οποίος μιλώντας για το θέμα της έλλειψης εργατικών χεριών, αναρωτήθηκε «πως φτάσαμε από το οι ξένοι μας παίρνουν τις δουλείες, οι ξένοι μας παίρνουν τους μετανάστες;». Όπως σημείωσε ο κ. Πετρόπουλος, το εργατικό δυναμικό πάρα την τυπική προστασία που του παρέχει η νομοθεσία ουσιαστικά βρίσκεται στο περιθώριο του εργατικού δικαίου και των ελεγκτικών μηχανισμών, καθώς η πρόσφατη νομοθετική παρέμβαση προβλέπει την κυκλική εποχιακή απασχόληση αλλοδαπών για εννέα μήνες εργασίας, την τρίμηνη αποχώρηση και ύστερα επιστροφή στη χώρα. Η διαδικασία μπορεί να επαναλαμβάνεται  μέχρι για πέντε έτη. Και μετά τέλος.

Όπως εξήγησε ο πρόεδρος του ΓΕΩΤΕΕ, παρόμοιο καθεστώς ισχύει στη Ουέλβα της Ισπανίας στην Ανδαλουσία, όπως και για τους αλιεργάτες από την Αίγυπτο, οι οποίοι έρχονται για έξι μήνες και επιστρέφουν στην πατρίδα τους. Ωστόσο, όπως σημείωσε, τα παραπάνω παραδείγματα αφορούν χώρες που γειτνιάζουν ή είναι κοντά, αλλά – υπογράμμισε – δεν μπορεί να ισχύσει το ίδιο για τους Ασιάτες εργάτες στην Ελλάδα καθώς δεν μπορούν να επιστρέφουν στην πατρίδα τους  για 3 μήνες και μετά να ξανάρθουν.

Να σημειωθεί ότι η Ελλάδα, βρίσκεται σε διαδικασία σύναψης διακρατικών συμφωνιών με το Πακιστάν και το Μπαγκλαντές. Η συμφωνία με το Μπαγκλαντές προβλέπει 9μηνη άδεια για 15.000 εργάτες και χορήγηση αδειών για 5ετία σε 5.000 εργάτες.

Επί πλέον, η κάθε Περιφέρεια καθορίζει πόσους εργάτες απαιτούνται για τις καλλιέργειες τους και εκτροφές σύμφωνα με τις ανάγκες καλλιεργειών.

«Είναι προφανές, ότι η εντατικοποίηση της εργασίας στις θερμοκηπιακές καλλιέργειες στη Δυτική Ελλάδα δεν μπορεί να καλυφτεί με αυτούς τους υπολογισμούς. Επί πλέον πέραν της φυτικής παραγωγής θα πρέπει να αναπροσαρμοστούν οι ανάγκες και στην  κτηνοτροφία. Είναι ενδεικτικό ότι για την Αχαΐα δεν προβλέπει ούτε έναν εργάτη για τη κτηνοτροφία», σημείωσε χαρακτηριστικά ο Θανάσης Πετρόπουλος.

Αναφορικά δε, με το ζήτημα της διατροφικής αυτάρκειας της χώρας, ο πρόεδρος του Γεωτεχνικού Επιμελητηρίου, τόνισε ότι είναι της άποψης πως η Ελλάδα θα πρέπει άμεσα να αυξήσει την παραγωγή της σε μαλακό σιτάρι και στην κατεύθυνση αυτή πρότεινε τα εξής:

Η καλλιέργεια του μαλακού σίτου να συμπεριληφθεί στις συνδεδεμένες ενισχύσεις, κάτι που πρόσφατα ανακοινώθηκε.

Να επιδοτηθεί το κόστος παραγωγής της σιτοκαλλιέργειας με κοινοτικές ενισχύσεις και σε περιπτώσεις που δεν είναι εφικτό με εθνικές (καθεστώς de minimis).

Να επιτραπεί η καλλιέργεια των χέρσων εκτάσεων που προορίζονται για αγρανάπαυση, με σιτηρά.

*Δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα “Νεολόγος” των Πατρών

Ακολουθήστε το dete.gr στο Google News

Ακολουθήστε μας στο Google News απο τον υπολογιστή αλλά και από την εφαρμογή Google News του κινητού σας.

Σχετικά Άρθρα

ροή ειδήσεων

πρωτοσέλιδα