Δυτική Ελλάδα: Πώς η καραντίνα έκοψε σε έναν κόσμο και την μπάλα! Οι κοινωνικές προεκτάσεις ενός συμβάντος του αστυνομικού δελτίου

19.12.2020 / 14:03
mats kafeneio

Του Διονύση Ζακυνθινού

Η είδηση έφτασε και στα μέρη μας, προερχόμενη από την ευρύτερη γειτονιά μας, αυτή της Δυτικής Ελλάδας.

Το απόγευμα, λοιπόν, του περασμένου Σαββάτου συνελήφθη σε χωριό του Μεσολογγίου ένας ιδιοκτήτης καφενείου διότι λειτουργούσε το μαγαζί του με δέκα καθήμενους πελάτες που παρακολουθούσαν αγώνα ποδοσφαίρου. Σε βάρος του συλληφθέντα επιβλήθηκε διοικητικό πρόστιμο 5.000 ευρώ και αναστολή λειτουργίας του καταστήματος.

Αυτή είναι η είδηση και ας πάμε τώρα στις κοινωνικές προεκτάσεις της. Για έναν κόσμο (κυρίως άνδρες μέσης και προχωρημένης ηλικίας) η παρακολούθηση ενός αγώνα στην τηλεόραση αποτελεί μια από τις κυριότερες μορφές διασκέδασης, αν όχι τη μοναδική.

Καλώς ή κακώς, τα ματς όλων των ποδοσφαιρικών διοργανώσεων μεταδίδονται από τις δύο  συνδρομητικές πλατφόρμες της χώρας: Την Cosmote και τη Nova.

Ωστόσο, για λόγους που δεν χρειάζονται ιδιαίτερη εξήγηση,  η πρόσβαση σ’ αυτές συνεπάγεται μηνιαίως ένα διόλου ευκαταφρόνητο ποσό για πολλά νοικοκυριά. Όταν ζορίζονται να πληρώσουν το ρεύμα, θα έλεγε κανείς, η συνδρομητική τηλεόραση τούς λείπει; Κι όμως, λείπει σε πολλούς, όχι αυτή καθαυτή η πλατφόρμα, αλλά τα ματς που μεταδίδει.

 Έτσι, μια εναλλακτική επιλογή για αρκετούς που θέλουν να δουν ένα παιχνίδι είναι το καφενείο της γειτονιάς ή του χωριού τους, καθώς πολλά καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος,κάνοντας την επαγγελματική ανάγκη φιλοτιμία, πληρώνουν όλα τα συνδρομητικά κανάλια.  

Έτσι, με έναν καφέ, ένα αναψυκτικό ή μια μπύρα, ο άλλος πάει στο καφενείο και συνδυάζει το τερπνόν μετά του ωφελίμου. Και τον αγώνα βλέπει, και δύο κουβέντες λέει με τους άλλους, γνωστούς για τον ίδιο, θαμώνες.

Τώρα η καραντίνα έφερε τα πάνω – κάτω. Καφενεία και καφετέριες έκλεισαν, οι παρέες σκόρπισαν. Οι ποδοσφαιρόφιλοι, που δεν έχουν να πληρώσουν συνδρομητική για το σπίτι τους, ζορίζονται.  Και πολύ περισσότερο ζορίζονται οι ηλικιωμένοι για τους οποίους το καφενείο είναι η μοναδική απόδραση.

Τι απομένει; Η εξάντληση όλων των περιθωρίων υπομονής ή και το ρίσκο της παρακολούθησης ενός αγώνα στα κρυφά σε κάποιο καφέ, με  τον μαγαζάτορα να έχει κλείσει προηγουμένως το καθορισμένο ραντεβού, εννοείται στα κρυφά, με τους «δικούς του».

Εκεί, όμως, μπορεί να καραδοκεί ένα «καρφί», που επιφέρει την έφοδο της Αστυνομίας, όπως συνέβη και στο προαναφερόμενο χωριό. Εκτιμούμε ότι για τους αστυνομικούς δεν ήταν και ό, τι καλύτερο να επέμβουν στο καφενείο με τα γερόντια. Αλλά όπως έλεγε και μια ψυχή, dura lex sed lex. Σκληρός νόμος, αλλά νόμος…         

(από εφημερίδα Νεολόγος των Πατρών)

Ακολουθήστε το dete.gr στο Google News

Ακολουθήστε μας στο Google News απο τον υπολογιστή αλλά και από την εφαρμογή Google News του κινητού σας.

Σχετικά Άρθρα

ροή ειδήσεων

trending

πρωτοσέλιδα