Δυτική Ελλάδα: Πόρτα – πόρτα για τα εμβόλια – Έτοιμη για δράση η κινητή μονάδα της ΠΔΕ

25.07.2021 / 12:07
κινητή μονάδα

Του Αλέξανδρου Κογκόλη

Άμεσα διαθέσιμες για τον εμβολιασμό του πληθυσμού έχει τις κινητές της μονάδες η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας. Στο πλαίσιο της επιχείρησης της κυβέρνησης για αύξηση της εμβολιαστικής κάλυψης σε απομακρυσμένες περιοχές, σε πόλεις ή χωριά που τα ποσοστά εμβολιασμού είναι μικρά, η τοπική αυτοδιοίκηση ανταποκρίνεται στο κεντρικό κάλεσμα για συστράτευση.

«Θα πάμε παντού»

Όπως δηλώνει στο «Νεολόγο», ο αντιπεριφερειάρχης Αχαΐας, Χαράλαμπος Μπονάνος, βρίσκεται σε προχωρημένες συζητήσεις με τον ιατρικό σύλλογο της Πάτρας, ώστε να στελεχωθεί άμεσα με γιατρούς η μία εκ των τριών κινητών μονάδων της Περιφέρειας και να ξεκινήσει τα εμβόλια. Σύμφωνα με πληροφορίες, υπάρχει ενδιαφέρον από τον Σύλλογο, ο οποίος βρίσκεται στην πρώτη γραμμή της μάχης από την έναρξη της πανδημίας.

«Θα πάμε παντού. Σε πολίτες που θέλουν να εμβολιαστούν αλλά δεν έχουν εύκολη πρόσβαση σε εμβολιαστικό κέντρο, είτε γιατί μένουν σε δυσπρόσιτες, ορεινές περιοχές, είτε γιατί δεν μπορούν να μετακινηθούν. Σε πολίτες που είτε αμέλησαν να κλείσουν ραντεβού είτε δεν έχουν πεισθεί για το εμβόλιο. Σε χώρους που συχνάζει η νεολαία, ακόμη και σε παραλίες», τονίζει ο κ. Μπονάνος.

«Το μεγαλύτερο όπλο μας είναι το εμβόλιο. Θα επιχειρήσουμε να πείσουμε, με μια αποτελεσματική καμπάνια, όσους περισσότερους συμπολίτες μπορούμε ώστε να εμβολιαστούν εγκαίρως, για να χτίσουμε ένα σημαντικό ανοσιακό τείχος», προσθέτει.

Καμπάνια πειθούς

Κυβερνητικά στελέχη και αυτοδιοικητικοί θεωρούν πως υπάρχουν ακόμη σαφή περιθώρια για αύξηση του εμβολιασμένου ποσοστού σε όλη τη χώρα, την ώρα που όλα τα εμβόλια είναι διαθέσιμα και όλο και περισσότεροι γνωρίζουν την επάρκεια και αποτελεσματικότητά τους.

Αυτοδιοίκηση, επιμελητήρια, εκκλησία και πρόσωπα με επιρροή στις τοπικές κοινωνίες αναλαμβάνουν ενεργότερη συμμετοχή στην προσπάθεια για επιτάχυνση των εμβολιασμών κατά του κορωνοϊού σε περιοχές όπου καταγράφονται χαμηλά ποσοστά.

Η κυβέρνηση αποφάσισε να επιστρατεύσει δημάρχους, αντιδημάρχους, προέδρους κοινοτήτων και λοιπούς αιρετούς, καθώς ως γνώστες των τοπικών κοινωνιών, μπορούν ευκολότερα να εντοπίσουν σε ποιες κατηγορίες πολιτών παρατηρούνται ενδοιασμοί έναντι των εμβολίων και σε ποιες περιοχές υπάρχει δυσκολία πρόσβασης των κατοίκων στα εμβολιαστικά κέντρα. Μάλιστα, οι επικεφαλής των υγειονομικών Περιφερειών έχουν ήδη ενημερωθεί από τις δημοτικές αρχές. Τον συντονισμό ανάμεσα στην κυβέρνηση και τις εμβολιαστικές υπηρεσίες ώστε να προχωρήσει πιο γρήγορα ο εμβολιασμός σε συγκεκριμένες περιοχές της χώρας ανέλαβε από τον πρωθυπουργό ο αναπληρωτής υπουργός Εσωτερικών, Στέλιος Πέτσας.

Πόρτα – πόρτα

Η εκστρατεία αποφασίστηκε να γίνεται σε κάθε συνοικία και γειτονιά ακόμα και πόρτα – πόρτα και θα αφορά όσους πολίτες για διάφορους λόγους δεν έχουν λάβει ακόμη την απόφαση να εμβολιαστούν. Στη συνέχεια, ανάλογα με την κοινωνική ή ηλικιακή ομάδα των ανεμβολίαστων, θα αναλαμβάνουν πρόσωπα εγνωσμένου κύρους στις τοπικές κοινωνίες, μέσα από τον διάλογο και την πειθώ να άρουν τους δισταγμούς έναντι των εμβολίων.

Στις περιπτώσεις, για παράδειγμα, που οι λόγοι απροθυμίας είναι θρησκευτικοί, θα προσπαθεί ο τοπικός ιερέας να μεταπείσει το ποίμνιό του. Εάν καταγράφονται χαμηλά ποσοστά εμβολιασμών σε άτομα νεαρής ηλικίας, το σχετικό έργο θα καλούνται να αναλάβουν άτομα ιδιαίτερα αγαπητά στη νεολαία.

Να εμβολιαστεί το 80%

Σύμφωνα με τους επιδημιολόγους πρέπει να χτιστεί άμεσα το ανοσιακό τείχος, δηλαδή να έχει εμβολιαστεί περίπου το 80% του πληθυσμού, προκειμένου να αποφευχθεί ένα νέο μεγάλο κύμα κρουσμάτων, αύξησης των νοσηλειών και των θανάτων.

(από την εφημερίδα “Νεολόγος”).

Ακολουθήστε το dete.gr στο Google News

Ακολουθήστε μας στο Google News απο τον υπολογιστή αλλά και από την εφαρμογή Google News του κινητού σας.

Σχετικά Άρθρα

ροή ειδήσεων

trending

πρωτοσέλιδα