Δυτική Ελλάδα: Η θλιβερή ιστορία πίσω από την αυτοκτονία του 54χρονου

30.06.2022 / 13:17
ka 16

Όταν πέρασε το πρώτο σοκ από την αυτοκτονία, με λήψη μεγάλου αριθμού χαπιών, στο κέντρο του Αγρινίου τη Δευτέρα, άρχισαν να έρχονται στην επιφάνεια πληροφορίες για την τραγική κατάληξη της πάλης του 54χρονου συμπολίτη επί δεκαετίες με τα ψυχικά νοσήματα.

Η Αστυνομία ειδοποιήθηκε, όταν πια δεν μπορούσε να κάνει πολλά πράγματα, από μια γνωστή του αυτόχειρα, που είχε νωρίτερα προσπαθήσει να επικοινωνήσει μαζί του. Αρχικά ο μετέπειτα αυτόχειρας δεν είχε απαντήσει, αλλά στην συνέχεια κάλεσε πίσω λέγοντας «πεθαίνω, έχω πάρει πάρα πολλά χάπια».

Όταν οι αστυνομικοί έσπασαν δύο πόρτες διαδοχικά για να μπουν στο διαμέρισμα όπου ζούσε με έναν συγκάτοικο, τον βρήκαν στο πάτωμα να μην έχει πια καμία επαφή με το περιβάλλον.

Μετά από λίγο διαπιστώθηκε ο θάνατός του κι άρχισε η συζήτηση στην κοινωνία για την τύχη τόσων και τόσων ανθρώπων τριγύρω μας με ψυχικά νοσήματα.

Ο 54χρονος ζούσε σε διαμέρισμα ιδιοκτησίας του νοσοκομείου Αγρινίου, ενός εκ των δύο τέτοιων σπιτιών που φιλοξενούν προστατευόμενους του Κέντρου Ψυχικής Υγείας με ειδικό πρόγραμμα. Την ίδια δουλειά κάνουν και τα δύο οικοτροφεία που υπάρχουν στην πόλη και λειτουργούν παράλληλα με τις δύο δομές στην πόλη, την «Αργώ» και την «Ίριδα».

Ο ξενώνας Ίριδα στο Αγρίνιο (από τον Απρίλιο του 2001), είναι Μονάδα Ψυχοκοινωνικής αποκατάστασης του Γ.Ν.Ν. Αγρινίου που φιλοξενεί άτομα με ψυχικές διαταραχές ηλικίας από 40 έως 80 και ο ξενώνας ΑΡΓΩ, αντίστοιχα, λειτουργεί από το Μάρτιο του 2001 σύμφωνα με τις αρχές της εξωνοσοκομειακής ψυχιατρικής φροντίδας, αποκατάστασης και κοινωνικής επανένταξης ανθρώπων με χρόνια προβλήματα ψυχικής υγείας στα πλαίσια του Εθνικού Προγράμματος Ψυχιατρικής Μεταρρύθμισης «Ψυχαργώς».

Οι φιλοξενούμενοι είναι ενήλικα άτομα, άνδρες και γυναίκες, μετά από μακροχρόνιο εγκλεισμό, σε ένα περιβάλλον φροντίδας που σέβεται την ατομικότητά τους ώστε να ζουν ως μέρος της κοινωνίας.

Σαράντα περίπου συνάνθρωποί μας φιλοξενούνται και δραστηριοποιούνται μέσα σε αυτές τις δομές και τα διαμερίσματα που τους καθιστούν μη έγκλειστους. Ο άνθρωπος που έβαλε τέλος στη ζωή του είχε νοσηλευτεί σε ψυχιατρικό ίδρυμα τουλάχιστον δύο φορές, πριν αρχίσει να προστατεύεται από τον θεσμό του Κ.Ψ.Υ. στο Αγρίνιο για τριάντα ολόκληρα χρόνια!

Εφημερίδα: Συνείδηση

Ακολουθήστε το dete.gr στο Google News

Ακολουθήστε μας στο Google News απο τον υπολογιστή αλλά και από την εφαρμογή Google News του κινητού σας.

Σχετικά Άρθρα

ροή ειδήσεων

πρωτοσέλιδα