Δυτική Ελλάδα: Επιχορηγήσεις λόγω κορονοϊού

04.02.2021 / 9:06
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on reddit
Share on email
Share on print
photo_1555599878

Επιμέλεια: Σωτήριος Σαρδελής Γεωπόνος Μελετητής – Εκπόνηση επιχειρηματικών σχεδίων, Γεώργιος Σιγαλός Γεωπόνος Μελετητής – Εκπόνηση επιχειρηματικών σχεδίων

Η ανακοίνωση μέσω του «Διαύγεια» των αποτελεσμάτων της μη επιστρεπτέας επιχορήγησης της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας μπορεί να έχει δύο αναγνώσεις:

Η μία πλευρά της ανακοίνωσης είναι αυτή του δελτίου τύπου της περιφέρειας. Τα νούμερα που παρουσιάστηκαν είναι πραγματικά με περισσότερες από 1.000 επιχειρήσεις να μοιράζονται τα 30 εκατομμύρια ευρώ του προγράμματος με ωφελούμενους τους ιδιοκτήτες των επιχειρήσεων και τους  εργαζόμενους σε αυτές, στο σύνολό τους 4.500 άτομα. Επίσης αξίζουν συγχαρητήρια διότι είναι από τις πρώτες περιφέρειες που ολοκλήρωσαν, όχι μόνο τη διαδικασία της υποβολής των φακέλων αλλά και της αξιολόγησης.

Να σημειώσουμε ότι άλλες περιφέρειες μόλις τον Ιανουάριο ολοκλήρωσαν τον κύκλο της υποβολής των αιτήσεων.

Υπάρχει όμως και μία άλλη πλευρά και σχετίζεται με την πλειοψηφία των επιχειρήσεων που υπέβαλλαν αίτηση. Ας δούμε μερικούς αριθμούς:

  • στον πρωτογενή και δευτερογενή τομέα εγκρίθηκαν προσωρινά 274 αιτήσεις
  • στον τομέα εμπορίου/υπηρεσιών εγκρίθηκαν προσωρινά 358 αιτήσεις
  • στον τομέα τουρισμού/εστίασης εγκρίθηκαν προσωρινά 385 αιτήσεις

Σε σύνολο δηλαδή 7.858 αιτήσεων οι εγκρίσεις είναι η μειοψηφία των 1.017 επιχειρήσεων. Ας ασχοληθούμε λίγο με αυτούς τους 6.841 επιχειρηματίες οι οποίοι είναι πληττόμενοι και αναμένουν ένα ανάλογο βοήθημα από την ΠΔΕ.

Ένα σημαντικό σημείο λάθος χειρισμού, που αξίζει να αναφερθεί είναι ότι λόγω αρχικού σχεδιασμού έχουν μείνει έξω επιχειρήσεις που έχουν πληγεί περισσότερο από άλλες.

Έτσι, ενώ στον πρωτογενή τομέα πέρασαν αιτήσεις με 26,13 μόρια, στον τομέα εμπορίου/ υπηρεσιών απορρίφθηκαν όλοι με 60,85 μόρια και κάτω. Να υπενθυμίσουμε ότι τα κριτήρια βαθμολόγησης ήταν κοινά σε όλους τους τομείς και κυρίως σχετίζονται με την πτώση του τζίρου.

Συνεπώς έμειναν έξω επιχειρήσεις που είχαν μεγαλύτερη πτώση τζίρου εξαιτίας της άνισης κατανομής των ποσών ανά τομέα. Δημιουργείται εύλογα ένα αίσθημα μη ίσης μεταχείρισης, καθώς δεν αρκεί να «μοιράζεται» χρήμα αλλά να μοιράζεται αναλογικά σε αυτούς που το έχουν πραγματικά ανάγκη.

Όλα αυτά θα πρέπει να ληφθούν υπόψη των αρμοδίων υπηρεσιών, κατά το σχεδιασμό των επόμενων μέτρων στήριξης της επιχειρηματικότητας. Ειδικά ο τριτογενής τομέας (εμπορίου και υπηρεσιών), ο οποίος είχε και τις περισσότερες αιτήσεις με 4.756 να μένουν εκτός λόγω προϋπολογισμού, απαιτεί άμεση στήριξη.

Πρωτογενής Τομέας – Εκκίνηση προγραμμάτων αγροτικής ανάπτυξης

Νέο κύκλο Σχεδίων Βελτίωσης για αγορά αγροτικού εξοπλισμού-συστημάτων άρδευσης και προγράμματος Νέων Αγροτών έχει στα σκαριά το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και η έναρξη αυτών τοποθετείται το ερχόμενο Φθινόπωρο. Δίνεται έτσι ο χρόνος στους ενδιαφερόμενους να προγραμματίσουν σωστά την παραγωγή τους κατά την υποβολή των δηλώσεων ενιαίας ενίσχυσης 2021. Όλα τα προγράμματα έχουν συγκεκριμένες προδιαγραφές και απαιτήσεις για να μπορέσει ο υποψήφιος αγρότης επιχειρηματίας να αποκτήσει τα μηχανήματα που επιθυμεί. Αυτές οι απαιτήσεις σχετίζονται με τις στρεμματικές εκτάσεις που απαιτούνται. Σε κάθε περίπτωση καλό είναι να επικοινωνήσουν οι ενδιαφερόμενοι έγκαιρα με τους γεωπόνους μελετητές τους για να γίνουν σωστά οι ΕΑΕ 2021 και οι σχετικές μεταβιβάσεις δικαιωμάτων, όπου αυτές είναι αναγκαίες για τους νέους αγρότες.

Συζητείται ότι θα υπάρξει αύξηση των δεσμεύσεων για να γίνει κάποιος νέος αγρότης, αλλά ταυτόχρονα θα αυξηθεί το ποσό που θα δοθεί έως και τα 35.000 ευρώ. Ένα ερώτημα που έχουν πολλοί νέοι που έχουν ξεκινήσει τη δραστηριότητα τα ενδιάμεσα έτη από την προηγούμενη πρόσκληση – είχε γίνει το 2016 – είναι το ποια χρονιά θα συμπεριλάβει το πρόγραμμα ως αφετηρία, δηλαδή εάν θα είναι το 2021 ή θα μπορεί κάποιος να έχει ξεκινήσει το 2020 ή το 2019.

Αναπτυξιακός Νόμος – Τα θερμοκήπια της Δυτικής Ελλάδας δεν μπορούν να ενταχθούν

Με ιδιαίτερο ενδιαφέρον από τον πρωτογενή αλλά και τον τομέα μεταποίησης συνεχίζεται η υποβολή αιτήσεων στα πλαίσια του Αναπτυξιακού νόμου. Για την Δυτική Ελλάδα έχουν εντοπιστεί σημαντικά θέματα για τον πρωτογενή τομέα, λόγω των ιδιαιτεροτήτων και του τρόπου παραγωγής. Σημαντικότερο όλων, που χρήζει άμεσης επίλυσης, είναι η μη δυνατότητα να γίνει επιλέξιμη δαπάνη η κατασκευή των θερμοκηπίων, όπως αυτά που χρησιμοποιούνται στις φράουλες και στις πατάτες. Στην περιφέρειά μας αυτόν τον τύπο θερμοκηπίου χρησιμοποιούμε και δυστυχώς δεν υπάρχει έγκριση τύπου από τους περισσότερους κατασκευαστές. Πρακτικά δεν μπορεί κανείς να εντάξει ένα τέτοιο θερμοκήπιο και οι αγρότες επιχειρηματίες του συγκεκριμένου κλάδου στερούνται ενός σημαντικού χρηματοδοτικού εργαλείου.

Το πρόβλημα μπορεί να λυθεί είτε με αλλαγή του πλαισίου εφαρμογής του αναπτυξιακού νόμου είτε εάν κάποιος κατασκευαστής ενδιαφερθεί να βγάλει την έγκριση τύπου. Μέχρι στιγμής έχουμε κάνει κινήσεις και προς τις δυο κατευθύνσεις, χωρίς ωστόσο να υπάρξει λύση.

(εφ. Νεολόγος)

Ακολουθήστε το dete.gr στο Google News

Ακολουθήστε μας στο Google News απο τον υπολογιστή αλλά και από την εφαρμογή Google News του κινητού σας.

Σχετικά Άρθρα

ροή ειδήσεων

trending

πρωτοσέλιδα