Δυτική Ελλάδα: Ενίσχυση μόνο με διασταύρωση! Με διαφανείς διαδικασίες η επιδότηση των πληττόμενων από τον κορονοϊό επιχειρήσεων

08.02.2021 / 8:12
patra_lockdown

Του Αλέξανδρου Κογκόλη

Αντίστροφα μετρούν οι μέρες για να δοθεί από την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας «ζεστό» χρήμα στις τοπικές μικρομεσαίες επιχειρήσεις, που επλήγησαν από τον κορωνοϊό.

Η Περιφέρεια θέλει να δοθούν το συντομότερο, από τον Μάρτιο, προκειμένου να βοηθηθούν οι ιδιοκτήτες των 1.017 επιχειρήσεων που έχουν θετική εισήγηση. 

Θυμίζουμε πως, κατά τη διάρκεια της διαδικασίας, εξετάστηκαν 1.463 αιτήσεις, από το σύνολο των 7.000, ενώ αρνητική εισήγηση είχαν 397. Οι υπόλοιπες, στην ουσία, απείχαν πολύ από τα κριτήρια. Συνολικά θα δοθούν 30 εκατομμύρια ευρώ, πριν το επιπρόσθετο πακέτο των 20 εκατομμυρίων που ακολουθεί.

Η όλη διαδικασία κινήθηκε μέσω της διαδικτυακής πλατφόρμας του Υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων ependyseis.gr. Το σημαντικότερο κριτήριο ήταν η μείωση του τζίρου, βάσει του περιοδικού ΦΠΑ που κατέθεσαν οι επιχειρήσεις το τρίμηνο Μάρτιου, – Απριλίου – Μαΐου, σε σύγκριση με το αντίστοιχο τρίμηνο που προηγούμενου έτους, του 2019.

Η διαδικασία ήταν, σαφώς, αξιοκρατική, με την πλατφόρμα να «κλειδώνει» μετά την κατάθεση των απαραίτητων δικαιολογητικών. 

Δεν θα χαμογελάσουν

Όμως, αξίζει να σημειωθεί μια πολύ σημαντική παράμετρος. Η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας, έχει στείλει τους… ηλεκτρονικούς φακέλους των επιχειρήσεων στην ΑΑΔΕ για διασταύρωση των στοιχείων. Σύμφωνα με πληροφορίες του «Νεολόγου», υπάρχουν λάθη από επιχειρήσεις, από συμβούλους ή λογιστές. Με δεδομένο ότι η Περιφέρεια βιάζεται να δώσει τα χρήματα και τη διασταύρωση ίσως να καθυστερεί, ωφελούμενοι – με λάθος στοιχεία- θα πρέπει να είναι προσεκτικοί. Να μην πάρουν δηλαδή τα χρήματα, αφού μετά τη διασταύρωση, από την οποία θα φανούν τα λάθη, θα έχουν να αντιμετωπίσουν τις επιπτώσεις των Αρχών.

Προφανώς δεν γίνεται λόγος για υποβολή ψευδών στοιχείων, αλλά για λάθη μεταξύ φακέλων και επιχειρήσεων. Τα όρια ενίσχυσης κυμαίνονται από 5.000 έως 50.000 ευρώ.

Σε μία αγορά, που μετά την πολυετή οικονομική κρίση και την τωρινή, λόγω κορωνοϊού, ασφυκτιά, εκατοντάδες επιχειρήσεις έχουν ανάγκη από ρευστότητα. Το συγκεκριμένο πρόγραμμα, με χρήματα μέσω των Περιφερειών, την εξασφαλίζει σε σημαντικό βαθμό και από αυτή την άποψη αποτελεί ανάσα, δίνοντάς τους έτσι μία παράταση ζωής.

Ακολουθήστε το dete.gr στο Google News

Ακολουθήστε μας στο Google News απο τον υπολογιστή αλλά και από την εφαρμογή Google News του κινητού σας.

Σχετικά Άρθρα

ροή ειδήσεων

πρωτοσέλιδα