Δυτική Ελλάδα: Μπαίνουν όρια για τα e-shop – Πόσες επιχειρήσεις θα επιχορηγηθούν

17.02.2021 / 20:54
fa 12

H  επιλεξιμότητα και η δομή του προγράμματος επιχορήγησης μικρομεσαίων επιχειρήσεων για την δημιουργία ηλεκτρονικού καταστήματος αφορούν τα περισσότερα ερωτήματα που υποβάλλουν ενδιαφερόμενοι από τη Δυτική Ελλάδα. Αυτό που διαφαίνεται όμως είναι ότι στην περιοχή δεν αναλογούν πραγματικά τα χρήματα που θα έπρεπε να λάβει ως μία από τις λιγότερο αναπτυγμένες Περιφέρειες της χώρας.

Το ποσό που προορίζεται για τις λιγότερες αναπτυγμένες περιοχές της Ελλάδας ξεπερνάει τα 31 εκατ. ευρώ. Υπολογίζεται ότι στη Δυτική Ελλάδα θα έπρεπε να αναλογεί ένα ποσό της τάξης των περίπου 6,5 εκατ. ευρώ.

Στην πραγματικότητα θα ανέλθει γύρω στα πέντε εκατομμύρια ευρώ, όπως εκτιμούν γνώστες των προγραμμάτων του ΕΣΠΑ και της αγοράς. Αν τελικά ισχύσει αυτή η εκτίμηση, ο αριθμός των επιχειρήσεων που θα επιχορηγηθούν για να δημιουργήσουν το δικό τους ηλεκτρονικό κατάστημα θα φτάσει τις χίλιες στη Δυτική Ελλάδα.

ΠΡΟΤΑΣΗ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗΣ

Υπάρχουν όμως και άλλα ζητήματα που εγείρουν ερωτηματικά. Ο Λυκούργος Σταυρουλόπουλος, οικονομολόγος και μέλος της Συνέλευσης των Αντιπροσώπων του Οικονομικού Επιμελητηρίου Ελλάδας, λέει στην «Π» ότι ο επιστημονικός φορέας είχε προτείνει να μπει στο πρόγραμμα ένα ποσοστό συμμετοχής (20%), προκειμένου να μην προκληθεί αλόγιστη υποβολή αιτήσεων και μπλοκάρει το σύστημα. Η πρόταση του Οικονομικού Επιμελητηρίου Ελλάδας δεν υιοθετήθηκε. Αυτό που διαφαίνεται είναι ότι θα συσσωρευτεί τεράστιος αριθμός αιτήσεων, οι οποίες όσο απλή και αν είναι η διαδικασία της αξιολόγησης, θα χρειαστούν αρκετούς μήνες για να ελεγχθούν.


ΠΛΑΦΟΝ ΣΤΟΝ ΕΞΟΠΛΙΣΜΟ

Μια άλλη ενδιαφέρουσα παράμετρος του ίδιου προγράμματος είναι ότι βάζει πλαφόν 30% στην προμήθεια του εξοπλισμού με τα χρήματα που θα λάβει από το πρόγραμμα κάθε επιχείρηση. Ορισμένοι επιχειρηματίες θεωρούν αυθαίρετα, ίσως επειδή δεν γνωρίζουν ή δεν έχουν ενημερωθεί για βασικές πτυχές του προγράμματος, ότι θα αρκεστούν στην αγορά ηλεκτρονικών υπολογιστών για να εξαντλήσουν το ποσό της χρηματοδότησης. Με το ποσοστό 30% αυτό δεν ισχύει και θα πρέπει να υπολογίσουν π.χ. την αγορά λογισμικού και άλλες υπηρεσίες για να καλύψουν τις πέντε χιλιάδες ευρώ της προσφερόμενης χρηματοδότησης.

ΤΡΙΑ ΧΡΟΝΙΑ ΜΕΤΑ

Επίσης, ο Λ. Σταυρουλόπουλος μας επεσήμανε ότι μια επιχείρηση που θα ενταχθεί στο πρόγραμμα και θα επιχορηγηθεί για τη δημιουργία ηλεκτρονικού καταστήματος θα πρέπει να διατηρηθεί «ζωντανή» για τρία χρόνια μετά από την λήξη του προγράμματος. Πόσο εύκολο θα είναι αυτό ακόμα κι αν ξεπεραστεί γρήγορα η υγειονομική κρίση;

Δυστυχώς, κάθε πρόβλεψη είναι παρακινδυνευμένη λόγω των γνωστών προβλημάτων που έχουν προκληθεί στην αγορά εξαιτίας της πανδημίας. Οσοι επιχορηγηθούν αλλά δεν καταφέρουν να σταθούν όρθιοι μέχρι το πέρασμα των τριών ετών θα κληθούν να επιστρέψουν τα χρήματα της επιχορήγησης.

πηγή- Πελοπόννησος

Ακολουθήστε το dete.gr στο Google News

Ακολουθήστε μας στο Google News απο τον υπολογιστή αλλά και από την εφαρμογή Google News του κινητού σας.

Σχετικά Άρθρα

ροή ειδήσεων

πρωτοσέλιδα