Δυτική Ελλάδα: 800 αστυνομικοί εκπαιδεύονται για τη συμπεριφορά τους απέναντι σε ΛΟΑΤΚΙ και ευάλωτες ομάδες

03.12.2022 / 8:01
People march with their giant rainbow flag from the parliament building in Budapest downtown during the lesbian, gay, bisexual and transgender (LGBT) Pride Parade in the Hungarian capital on July 6, 2019. (Photo by ATTILA KISBENEDEK / AFP)

ΤΗΣ ΕΛΕΝΗΣ ΠΑΡΑΣΚΕΥΟΠΟΥΛΟΥ

eleni.paraskevopoulou@gmail.com

Σε ειδική εκπαίδευση βρίσκονται αστυνομικοί σε όλη τη χώρα με στόχο την επιμόρφωση τους πάνω στα ζητήματα που αφορούν την νομοθεσία της προστασίας ευάλωτων κοινωνικών ομάδων και ιδιαίτερα της ΛΟΑΤΚΙ+ κοινότητας.

Τα επιμορφωτικά- σεμινάρια, εκπαίδευση, πραγματοποιούνται και στην Δυτική Ελλάδα με τους αστυνομικούς να επιστρέφουν στα… θρανία για ένα διήμερο. Πιο συγκεκριμένα, στη Δυτική Ελλάδα θα εκπαιδευτούν 800 περίπου αστυνομικοί σύμφωνα με τα στοιχεία που έχει στη διάθεση του ο «Νεολόγος» των Πατρών ενώ σε ότι αφορά την Αχαΐα θα λάβουν μέρος, περίπου 300 ένστολοι. Η διαδικασία έχει ξεκινήσει ήδη στην περιοχή και αναμένεται να ολοκληρωθεί μετά τα μέσα του Δεκεμβρίου.

Για τα δικαιώματα ευάλωτων ομάδων

Ιδιαίτερη έμφαση δίνεται σύμφωνα με τις πληροφορίες σε ζητήματα συμπεριφοράς, προσέγγισης και ομιλίας. Είχε προηγηθεί εκπαίδευση αστυνομικών/εκπαιδευτών, με σκοπό τη δημιουργία ενιαίου εκπαιδευτικού υλικού και πυρήνα εκπαιδευτών, οι οποίοι και θα μεταλαμπαδεύσουν τις γνώσεις που αποκόμισαν από την εκπαίδευση, στο προσωπικό των επιχειρησιακών Υπηρεσιών έκαστης Διεύθυνσης Αστυνομίας.

Οι θεματικές ενότητες

Αντικείμενο της εκπαίδευσης αποτελούν οι παρακάτω κύριες θεματικές ενότητες:

-Αντιμετώπιση της ενδοοικογενειακής βίας.

-Αντιμετώπιση της ρατσιστικής βίας.

-Δικαιώματα και τεχνικές επικοινωνίας με ΛΟΑΤΚΙ+ άτομα.

-Δικαιώματα και τεχνικές επικοινωνίας με ΑμεΑ άτομα.

-Προστασία ανηλίκων θυμάτων βίας, δικαιώματα και τεχνικές επικοινωνίας.

-Εξαρτημένα άτομα

-Άτομα τρίτης ηλικίας

Συνολικά αναμένεται να «καθίσουν στο θρανίο» 16.000 αστυνομικοί σε ολόκληρη τη χώρα. Η εκπαίδευση διαρκεί δύο ημέρες ενώ γίνεται διαδικτυακά και όχι δια ζώσης.

Οδηγό διαχείρισης περιστατικών σε βάρος ΛΟΑΤΚΙ+ πολιτών

Αξίζει να υπενθυμίσουμε, ότι τον Ιούλιο του 2022 η Ελληνική Αστυνομία εξέδωσε για πρώτη φορά αναλυτικό “Οδηγό αντιμετώπισης και διαχείρισης περιστατικών βίας σε βάρος ΛΟΑΤΚΙ+ πολιτών.”

Σύμφωνα με τον Οδηγό, το σύνολο του Αστυνομικού προσωπικού όλων των Υπηρεσιών της ΕΛΑΣ οφείλει να ενημερωθεί ενυπόγραφα για το νομικό πλαίσιο προστασίας των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, ειδικά σε ό,τι αφορά στα ΛΟΑΤΚΙ+ άτομα.  Η Ελληνική Αστυνομία επίσης δεσμεύεται για την προάσπισή τους από το ρατσισμό και τις διακρίσεις κατά την εκτέλεση των καθηκόντων τους.

Εν περιλήψει, ο Οδηγός υπενθυμίζει στους Αστυνομικούς ζητήματα όπως ότι «σύμφωνα με το άρθρο 82Α του Ποινικού Κώδικα, έχει τελεστεί έγκλημα με ρατσιστικά χαρακτηριστικά, εάν η επιλογή του παθόντος έγινε λόγω των χαρακτηριστικών φυλής, χρώματος, εθνικής ή εθνοτικής καταγωγής, γενεαλογικών καταβολών, θρησκείας, αναπηρίας, γενετήσιου προσανατολισμού, ταυτότητας ή χαρακτηριστικών φύλου του θύματος».

Και επίσης ότι τα ρατσιστικού χαρακτήρα εγκλήματα επισύρουν αυξημένες ποινές: «Δηλαδή, το έγκλημα (π.χ. ανθρωποκτονία, σωματική βλάβη, ασέλγεια, βιασμός, προσβολή γενετήσιας αξιοπρέπειας, απειλή-εκφοβισμός, εξύβριση, κ.α.) τιμωρείται αυστηρότερα όταν πραγματοποιείται με ρατσιστικό κίνητρο (στοχοποίηση/επιλογή του θύματος λόγω της φυλής του, του χρώματος του, της εθνικής ή εθνοτικής καταγωγής του, των γενεαλογικών καταβολών του, της θρησκείας του, της αναπηρίας του, του σεξουαλικού προσανατολισμού του, της ταυτότητας ή των χαρακτηριστικών φύλου του)».

Επιπλέον, η ΕΛΑΣ επισημαίνει ότι ως έγκλημα με ρατσιστικά χαρακτηριστικά ορίζεται αυτό που «τελέστηκε κατά παθόντος, η επιλογή του οποίου έγινε λόγω των χαρακτηριστικών φυλής, χρώματος, εθνικής ή εθνοτικής καταγωγής, γενεαλογικών καταβολών, θρησκείας, αναπηρίας, γενετήσιου/σεξουαλικού προσανατολισμού, ταυτότητας ή χαρακτηριστικών φύλου. Σύμφωνα με τον Οργανισμό για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη (ΟΑΣΕ), τα εγκλήματα μίσους είναι εγκληματικές πράξεις που προκαλούνται από μίσος ή προκατάληψη έναντι συγκεκριμένων ομάδων ανθρώπων.

 Συνεπώς, για να θεωρηθεί έγκλημα μίσους, το αδίκημα πρέπει να πληροί δύο κριτήρια:

i) Η πράξη πρέπει να συνιστά αδίκημα βάσει του ποινικού δικαίου και

ii) Η πράξη πρέπει να έχει παρακινηθεί από προκατάληψη».

Στον οδηγό της ΕΛΑΣ ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζει ο ορισμός της υποκινούμενης βίας σε βάρος ΛΟΑΤΚΙ+ ατόμων, καθώς και η λεπτομερής ανάλυση των γνωρισμάτων που θα πρέπει να διακρίνει κάθε αστυνομικός ώστε να δρα αναλόγως. Συγκεκριμένα, το κείμενο αναφέρει ότι σε αυτή την κατηγορία εντάσσονται κρούσματα βίας στα οποία «ο δράστης επέλεξε τον στόχο (θύμα) του εγκλήματος σύμφωνα με το πραγματικό ή αντιληπτό σεξουαλικό προσανατολισμό ή γενετήσια ταυτότητα. Ο στόχος μπορεί να είναι ένα πρόσωπο/ομάδα ανθρώπων/περιουσία που ορθά ή λανθασμένα συνδέονται με την κοινότητα των Λ.Ο.Α.Τ.Κ.Ι+.  Δηλαδή ένα έγκλημα με ρατσιστικά χαρακτηριστικά μπορεί να είναι οποιοδήποτε έγκλημα, το οποίο διαπράττεται λόγω των νομιζόμενων χαρακτηριστικών ή κατά νομικών/φυσικών προσώπων που σχετίζονται με αυτή την πληθυσμιακή ομάδα (π.χ. υπερασπιστές ανθρωπίνων δικαιωμάτων, δημοσιογράφους κ.τ.λ.).  Είναι πολύ σημαντικό να αναγνωρίζονται οι δείκτες προκατάληψης για τα εγκλήματα μίσους κατά των Λ.Ο.Α.Τ.Κ.Ι.+, καθώς αυτό θα μπορούσε να βοηθήσει τις αρχές να αποφασίσουν πότε η σχετική υπόθεση θα πρέπει να ερευνάται σαν πιθανό έγκλημα μίσους».

*Δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα Νεολόγος

Ακολουθήστε το dete.gr στο Google News

Ακολουθήστε μας στο Google News απο τον υπολογιστή αλλά και από την εφαρμογή Google News του κινητού σας.

Σχετικά Άρθρα

ροή ειδήσεων

πρωτοσέλιδα