Δυτική Αχαΐα: Με επιτυχία η εκδήλωση για τα 200 χρόνια απο την Ελληνική Επανάσταση

25.11.2021 / 11:56
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on reddit
Share on email
Share on print
ekdilosi

Με απόλυτη επιτυχία στέφθηκε η πραγματοποίηση της εκδήλωση για τα 200 χρόνια από την Ελληνική Επανάσταση η οποία διοργάνωσε ο Δήμος Δυτικής Αχαΐας και η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας.

Η ανακοίνωση του Δήμου αναφέρει:

“Με επιτυχία πραγματοποιήθηκε στις 20 Νοεμβρίου 2021 εκδήλωση με τίτλο: «Κοινωνία και οικονομία κατά την προεπαναστατική και επαναστατική περίοδο στη Δυτική Αχαΐα», που συνδιοργάνωσαν ο Δήμος Δυτικής Αχαΐας και η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας με την επιστημονική υποστήριξη του Ινστιτούτου Τοπικής Ιστορίας. Η εκδήλωση εντάσσεται στο πλαίσιο του Σχεδίου Δράσης «Δυτική Ελλάδα 2021» της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας για τον εορτασμό των 200 ετών από την Ελληνική Επανάσταση. Την εκδήλωση χαιρέτησαν ο Σπύρος Μυλωνάς, Δήμαρχος Δυτικής Αχαΐας, και ο Ανδρέας Φίλιας, Αντιπεριφερειάρχης Διοίκησης & Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης.

Το πρόγραμμα περιελάμβανε τέσσερις εισηγήσεις οι οποίες φώτισαν από διαφορετικές επιστημονικές οπτικές την κοινωνία και οικονομία της δυτικής Αχαΐας κατά την προεπαναστατική και επαναστατική περίοδο. Η Ελένη Σιμώνη, Δρ Αρχαιολόγος, διδάσκουσα στο Πανεπιστήμιο Πατρών μίλησε για το τοπίο της Δυτικής Αχαΐας όπως αυτό καταγράφηκε από τους περιηγητές της εποχής. Στη συνέχεια, ο Παναγιώτης Κοντόλαιμος, Δρ Αρχαιολόγος, Οθωμανολόγος, διδάσκων στην Ανώτατη Σχολή Καλών Τεχνών παρουσίασε την Αχαγιά μέσα από το οθωμανικό φορολογικό κατάστιχο ΤΤ607.

Τη σκυτάλη πήρε ο Γρηγόρης Κουτρόπουλος, Αρχιτέκτων Μηχανικός και ιδρυτικό μέλος της ομάδας Μπουλούκι, ο οποίος παρουσίασε μια σειρά αρχιτεκτονικών καταλοίπων στη Δυτική Αχαΐα από την περίοδο της Τουρκοκρατίας ενώ ο Κώστας Παπαγιαννόπουλος, Αρχαιολόγος, Εκπαιδευτικός και πρόεδρος του Ινστιτούτου Τοπικής Ιστορίας παρουσίασε το αποτύπωμα της Επανάστασης μέσα από ιστορικά και αρχαιολογικά τεκμήρια.

Ακολούθησε μουσικό πρόγραμμα από τις μουσικούς Αθηνά Αδαμοπούλου και Έλενα Δρουκοπούλου και Εγκαίνια της ομότιτλης με την εκδήλωση  Έκθεσης στο Πολιτιστικό Κέντρο «Μελίνα Μερκούρη» στην Κάτω Αχαΐα (πλατεία Δημοκρατίας). Την εκδήλωση συντόνισε ο δημοσιογράφος-ιστορικός Δημήτρης Στεμπίλης.Η έκθεση θα είναι επισκέψιμη έως και τις 3 Δεκεμβρίου (Τρίτη, Τετάρτη, Παρασκευή 9.00-13.00, 16.00-20.00 – Δευτέρα και Πέμπτη 16.00-20.00 – Σάββατο και Κυριακή 10.00-13.00). Είναι δυνατή η ξενάγηση σχολικών τμημάτων κατόπιν συνεννόησης (τηλ. επικοινωνίας: 6972891871, 6978220635). Τηρούνται όλα τα μέτρα για την αποτροπή εξάπλωσης του covid-19.”

Ακολουθήστε το dete.gr στο Google News

Ακολουθήστε μας στο Google News απο τον υπολογιστή αλλά και από την εφαρμογή Google News του κινητού σας.

Σχετικά Άρθρα

ροή ειδήσεων

trending

πρωτοσέλιδα