Δυτική Αχαΐα: Αυξημένες οι αφίξεις των ιδιωτικών τζετ στον Άραξο – Έρχονται οι Ρώσοι

24.07.2021 / 14:14
ARAXOS

Κάτι πάει να κινηθεί στο αεροδρόμιο του Αράξου, παρά τις μεγάλες περιπέτειες που έχει φέρει στον ταξιδιωτικό τομέα και στον τουρισμό η πανδημία και ακόμα περισσότερο τα μέτρα προστασίας για τη μετάλλαξη Δέλτα.

Σύμφωνα με τον αερολιμενάρχη του πολιτικού αεροδρομίου του Αράξου, τον Γιώργο Γκουβίτσα, από το πρώτο δεκαήμερο του Ιουλίου και μετά έχει ξεκινήσει να διαφαίνεται μία τόνωση της επιβατικής κίνησης, εκεί που το προηγούμενο διάστημα ήταν όλα πεσμένα.

 Το δεδομένο πάντως δεν αλλάζουν σε ότι αφορά την επιβατική κίνηση της φετινής τουριστικής σεζόν για το αεροδρόμιο του Αράξου. Η χρονιά δείχνει να είναι καλύτερη από αυτή του 2020, όταν και υπήρξε μία πτώση της τάξεως του 75% με 80%, αλλά από την άλλη αρκετά χειρότερη από αυτές της σεζόν του 2018 και του 2019.

«Το μεγάλο πρόβλημα είναι ότι τα πρωτόκολλα και τα μέτρα αλλάζουν ανά πάσα στιγμή, ανάλογα με της συνθήκες και την υγειονομική κατάσταση που υπάρχει στην κάθε χώρα. Εξακολουθούμε έτσι και βαδίζουμε σε αχαρτογράφητα νερά» τονίζει ο κ.  Γκουβίτσας.

Πτήσεις από Ρωσία 

Το θετικό για το αεροδρόμιο του Αράξου είναι ότι με βάση τα όσα έχουν ανακοινωθεί από τις 24 Ιουλίου και μετά θα ξεκινήσουν να έρχονται οι Ρώσοι, που αποτελούν τους δεύτερους καλύτερους πελάτες της Δυτικής Ελλάδας μετά τους Γερμανούς.

Οι πτήσεις που θα καταφτάνουν από την Ρωσία θα είναι δύο την εβδομάδα, αριθμός που σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να συγκριθεί με τις πάνω από δέκα πτήσεις που έρχονταν από τη συγκεκριμένη χώρα στο αεροδρόμιο του Αράξου πριν από την πανδημία, αλλά τουλάχιστον θα είναι μία αρχή.

Μη ξεχνάμε ότι οι Ρώσοι έχουν να έρθουν στην Δυτική Ελλάδα, μέσω του αεροδρομίου του Αράξου από το καλοκαίρι του 2019, αφού το 2020 τα μέτρα ήταν απαγορευτικά για τους επισκέπτες που έρχονταν από την Ρωσία.  Ήδη, σύμφωνα με τον κ. Γκουβίτσα, έχουν φτάσει στον Άραξο δύο πτήσεις από την Ουκρανία, ενώ μέχρι ώρας δεν υπάρχει ενδιαφέρον από την Λευκορωσία.

Οι Γερμανοί και οι άλλοι

Σταθερή είναι η προσέλευση των Γερμανών τουριστών στη Δυτική Ελλάδα αφού πρόκειται για τουρίστες που έρχονται κάθε χρόνο σχεδόν, έχοντας μεγάλη αδυναμία κυρίως στις παραλίες της ακτογραμμής της Ηλείας, όμως και εκεί υπάρχει μεγάλη πτώση σε σύγκριση με τις σεζόν πριν από την πανδημία.

Από εκεί και πέρα στο αεροδρόμιο του Αράξου υπάρχει μία κίνηση για το τελευταίο δεκαήμερο του Ιουλίου και τον Αύγουστο  από τις αγορές της Πολωνίας, της Τσεχίας, της Αυστρίας και των χωρών της Βαλτικής (κυρίως Λιθουανία και Εσθονία), αγορές που είχαν δείξει μία δυναμική από τις σεζόν του 2018 κα του 2019, δυναμική όμως που ανέκοψε σε μεγάλο βαθμό η πανδημία.

Αύξηση των ιδιωτικών πτήσεων

Κατά μέσο όρο ο αριθμός των πτήσεων την εβδομάδα θα κυμαίνεται συνολικά στις 10 με 12 πτήσεις, με την ελπίδα πάντα να μην υπάρχουν νέες ακυρώσεις που ανατρέπουν τον προγραμματισμό.

Σημαντική αύξηση σε ότι αφορά τον αριθμό των πτήσεων στο αεροδρόμιο του Αράξου, βλέπουμε φέτος στις αφίξεις των ιδιωτικών τζετ, πτήσεις που έχουν μεν λιγότερο κόσμο, αλλά οι επιβάτες που φέρνουν είναι συνήθως πρόσωπα μεγάλης οικονομικής επιφάνειας που μπορούν να αφήσουν χρήμα στην αγορά.

Οι αφίξεις των ιδιωτικών τζετ που έχουν προγραμματιστεί μέχρι το τέλος του καλοκαιριού είναι πάνω από δεκαπέντε, καθώς το κρατικό αεροδρόμιο του Αράξου έχει χαμηλότερα τέλη σε σύγκριση με τα αεροδρόμια της Franport και έτσι το επιλέγουν.

Όμως μεταξύ των VIPS που είναι να έρθουν ή να περάσουν από τα μέρη μας,  δεν υπάρχει ούτε αυτή την χρονιά η βασίλισσα της Ιορδανίας ή πριγκίπισσα του Μαρόκου, εξέχουσες προσωπικότητες με μεγάλη συνοδεία που συνήθιζαν να κάνουν τις διακοπές της σε πολυτελή ξενοδοχειακά συγκροτήματα  της Κυλλήνης.

Παραμένει χωρίς γιατρούς

Μια από τις κεντρικές πύλες εισόδου της χώρας στα δυτικά, όπως είναι το αεροδρόμιο του Αράξου, είναι χωρίς γιατρούς, κάτι που σημαίνει ότι δεν υπάρχει εξειδικευμένο προσωπικό για να κάνει τα τεστ και τους ελέγχους στους επιβάτες που καταφτάνουν. Το κενό αυτό έχει να κάνει με το γεγονός ότι το σύνολο σχεδόν των ιατρών της Πολεμικής Αεροπορίας έχει πάει φέτος στο mega εμβολιαστικό κέντρο της Πάτρας.

Ωστόσο, υπάρχει δέσμευση προς τους ιθύνοντες του πολιτικού αεροδρομίου του Αράξου από την πολιτεία ότι το πρόβλημα θα λυθεί άμεσα, προχωρώντας ακόμα και σε προσλήψεις για τον σκοπό αυτό.

Ο στόχος της φετινής χρονιάς

«Πριν από την πανδημία το σύνολο της επιβατικής κίνησης στο αεροδρόμιο του Αράξου ξεπερνούσε τους 185.000 επιβάτες και άγγιζε τους 186 με 187.000.  Οι αριθμοί αυτοί, με βάση τα δεδομένα που έφερε η πανδημία είναι ασύλληπτοι, θα κάνουμε τουλάχιστον δύο με τρία έτη για να φτάσουμε ξανά σε τέτοια νούμερα, κατά την προσωπική μου εκτίμηση».

Στόχος για φέτος είναι η πτώση σε σύγκριση με τις σεζόν του 2018 και του 2019 να είναι μικρότερη από 50% με 60%.  «Το 2020 από τους 185.000 και πλέον επιβάτες πέσαμε στους 30.000 και κάτι. Φέτος πιστεύω ότι το σύνολο της επιβατικής κίνησης στο αεροδρόμιο του Αράξου θα ξεπεράσει τους 60.000, αγγίζοντας τους 70.000, όμως όλα θα εξαρτηθούν από τον υγειονομικό παράγοντα».

Κ.Α

(από την εφημερίδα «Νεολόγος»).

Ακολουθήστε το dete.gr στο Google News

Ακολουθήστε μας στο Google News απο τον υπολογιστή αλλά και από την εφαρμογή Google News του κινητού σας.

Σχετικά Άρθρα

ροή ειδήσεων

trending

πρωτοσέλιδα