Δυσαρεστημένη η ρωσική ελίτ με τον Πούτιν: «Συζητείται το θέμα του διαδόχου του»

24.05.2022 / 22:45
Russian President Vladimir Putin chairs a meeting on the country's transport industry via a video link in Sochi, Russia May 24, 2022. Sputnik/Mikhail Metzel/Kremlin via REUTERS ATTENTION EDITORS - THIS IMAGE WAS PROVIDED BY A THIRD PARTY.

Σήμερα συμπληρώνονται τρεις μήνες από την έναρξη της ρωσικής ευρείας κλίμακας εισβολής στην Ουκρανία, την οποία το Κρεμλίνο εξακολουθεί να αποκαλεί «ειδική στρατιωτική επιχείρηση».

Όπως γράφει ο ιστότοτος Meduza επικαλούμενος πηγές στους κυβερνητικούς κύκλους, στους τρεις αυτούς μήνες που πέρασαν πολλοί εκπρόσωποι των ρωσικών ελίτ έχουν αλλάξει μερικές φορές στάση σε σχέση με τον πόλεμο και την κατάσταση που επικρατεί στην χώρα.

Σύμφωνα με τις πηγές του Meduza, μέσα σε τρεις μήνες ο Πούτιν κατάφερε να στρέψει εναντίον του και το «κόμμα του πολέμου» και εκείνους που θέλουν ειρήνη. Στο Κρεμλίνο ελπίζουν ότι «στο ορατό μέλλον» θα φύγει και επιλέγουν τον διάδοχο.

Στις αρχές Μαρτίου ο ιστότοπος Meduza έγραφε ότι στην πλειοψηφία τους οι αξιωματούχοι του Κρεμλίνου και της κυβέρνησης δεν ξέρουν απλά τι να κάνουν και με τρόμο σκέφτονται πως οι κυρώσεις θα επηρεάσουν την ζωή τους και την καριέρα τους. Λίγο αργότερα άρχισε η «πατριωτική έξαρση», ενώ τον Απρίλιο πολλοί στην εξουσία έκαναν εκκλήσεις να συνεχισθεί ο πόλεμος «έως την τελική νίκη».

Υπάρχει μια αυξανόμενη αίσθηση απογοήτευσης με τον Πούτιν τόσο από τα μέλη που είναι υπέρ του πολέμου όσο και από τα μέλη που είναι κατά. Συγκεκριμένα, φιλοπολεμική παράταξη φέρεται να είναι απογοητευμένη από την έλλειψη προόδου, ενώ η επιχειρηματική ελίτ είναι δυσαρεστημένη με την κλίμακα των οικονομικών κυρώσεων.

Ωστόσο, γενικά, γράφει ο Meduza, όσον αφορά στις εκτιμήσεις της κατάστασης υπερτερεί η απαισιοδοξία. Οι πηγές του ρωσικού ιστότοπου ισχυρίζονται, επίσης, ότι στα ανώτατα κλιμάκια της εξουσίας όλο και πιο συχνά συζητείται το θέμα του «διαδόχου του Πούτιν». Δεν γίνεται λόγος για συνωμοσία κατά του προέδρου, «αλλά υπάρχει η κατανόηση ή η επιθυμία ο ίδιος να μην διοικεί το κράτος σε ένα αρκετά κοντινό μέλλον».

Μεταξύ των ονομάτων που συζητούνται, τα οποία κατά την άποψη μερικών εκπροσώπων της εξουσίας θα μπορούν «να συνεννοηθούν με την Δύση», είναι ο δήμαρχος της Μόσχας Σεργκέι Σομπιάνιν, ο αναπληρωτής πρόεδρος του Συμβουλίου Ασφαλείας της Ρωσίας Ντμίτρι Μεντβέντεφ και ο πρώτος αναπληρωτής της Διοίκησης της προεδρίας Σεργκέι Κιριγιένκο.

Ακολουθήστε το dete.gr στο Google News

Ακολουθήστε μας στο Google News απο τον υπολογιστή αλλά και από την εφαρμογή Google News του κινητού σας.

Σχετικά Άρθρα

ροή ειδήσεων

trending

πρωτοσέλιδα