Δυσάρεστη έκπληξη για τους απογραφείς- Δυσαρεστημένοι για την πληρωμή τους

03.07.2022 / 8:30
700

Οι νέοι που απασχολήθηκαν στο έργο της απογραφής του πληθυσμού, άλλα χρήματα περίμεναν να πάρουν και άλλα παίρνουν.

ΤΗΣ ΕΛΕΝΗΣ ΠΑΡΑΣΚΕΥΟΠΟΥΛΟΥ

Η απογραφή κατοικιών και πληθυσμού της χώρας που έγινε μετά από δέκα χρόνια, επεφύλασσε πολλές δυσάρεστες εκπλήξεις στους χιλιάδες εργαζόμενους που απασχολήθηκαν εποχιακά ως απογραφείς. Το γεγονός ότι απογραφή έγινε χειμώνα, εν μέσω νέας έξαρσης της πανδημίας, σε συνδυασμό με το ότι η αυτοαπογραφή δεν επιλέχθηκε από μια σημαντική μερίδα του πληθυσμού, οδήγησε τους απογραφείς σε τραγελαφικές καταστάσεις, στην προσπάθειά τους να βρουν τους κατοίκους και να τους απογράψουν. Από τη μία ο φόβος για τον κορωνοϊό και από την άλλη το γεγονός ότι υπήρξαν και… αρνητές της απογραφής, ταλαιπώρησε τους απογραφείς, οι οποίοι βίωσαν δυσάρεστες εκπλήξεις κατά την εργασία τους.

Βέβαια, η πιο δυσάρεστη έκπληξη, μετά από τόση ταλαιπωρία, ήρθε στο τέλος της απογραφής, μιας και έφτασε Ιούλιος για να πληρωθούν, αλλά και οι αμοιβές τους δεν ήταν αυτές που υπολόγιζαν.

Η ΕΛΣΤΑΤ πάντως αναφέρει ότι υπήρξαν σοβαρά ζητήματα με την απογραφή, υποστηρίζοντας πως ο αρχικός σχεδιασμός και το χρονοδιάγραμμα έχουν σε γενικές γραμμές τηρηθεί. Να σημειωθεί ότι η καθυστέρηση στην πληρωμή των δεδουλευμένων στους απογραφείς προκάλεσε την αντίδραση, συνδικάτων, αλλά και πολιτικών κομμάτων.

Σε κάθε περίπτωση, πάντως, ακόμη δεν έχουν ανακοινωθεί ούτε τα προσωρινά αποτελέσματα της απογραφής.

Λιγότερα χρήματα και καθυστερημένα

Πέρασαν συγκεκριμένα έξι μήνες από την ολοκλήρωση της απογραφής με τους ίδιους να περιμένουν να πάρουν τα δεδουλευμένα τους τα οποία είναι πολύ λιγότερα από τις αρχικές πληροφορίες και ενώ όλοι έβαλαν στην πραγματικότητα χρήματα από την τσέπη τους.

Η στάση που αντιμετώπισαν οι απογραφείς ήταν αυτή της άρνησης. Στην Πάτρα εξαιτίας της κακής συμπεριφοράς από πολίτες κατά την διάρκεια της διαδικασίας, αλλά και άρνησης συμμετοχής οι παραιτήσεις το πρώτο διάστημα που ξεκίνησε οι διαδικασία έπεσαν «βροχή». Σε σύνολο μάλιστα 700 απογραφέων αντικαταστάθηκαν πάνω από 500 απογραφείς, οι οποίοι παραιτήθηκαν. Συνολικά στη χώρα για την διαδικασία της απογραφής εργάστηκαν 60.000 εξωτερικοί συνεργάτες (τομεάρχες και απογραφείς).

Οι αμοιβές των απογραφέων ανεβαίνουν στη «Διαύγεια» και λίγες ημέρες μετά προχωράει η καταβολή των χρημάτων στους δικαιούχους. Παρά τα όσα είχαν ακουστεί,  για αμοιβές τετραψήφιες και συγκεκριμένα 1.200 ευρώ για 120 κατοικίες, ήδη οι πρώτες πληρωμές σύμφωνα με τις πληροφορίες του «Νεολόγου» των Πατρών κυμάνθηκαν μεταξύ 500 – 600 ευρώ και αυτές σε ολοκληρωμένα τμήματα. Έντονες είναι οι διαμαρτυρίες και για τις σημαντικές κρατήσεις που σύμφωνα με τις πληροφορίες αφορούν το φόρο 8%, χαρτόσημο 3%, ΟΓΑ (20%) επί χαρτοσήμου, ΕΦΚΑ κύριας σύνταξης (13,33%) και ΕΦΚΑ υγειονομικής περίθαλψης (6,95%). Οι πληροφορίες τώρα θέλουν μέρος των κρατήσεων, να επιστρέφεται στους δικαιούχους.

Κακοπληρωμένοι και απογοητευμένοι

Χαρακτηριστική είναι η μαρτυρία του  Α.Γ., απογραφέα που εργάστηκε στην Πάτρα στον «Νεολόγο» των Πατρών (σ.σ. τα στοιχεία του είναι στη διάθεση της εφημερίδας) για τα όσα απίστευτα βίωσαν:

«Όταν ξεκινήσαμε οι πληροφορίες που είχαμε ήταν αυτές που κυκλοφορούσαν ευρέως και στο διαδίκτυο, δηλαδή πώς η αμοιβή θα κινηθεί στα 1.200 ευρώ μεικτά για 120 κατοικίες. Στις ενημερώσεις που έγιναν, στα σύντομα σεμινάρια, δεν υπήρξε καμία αναφορά για τα χρήματα που θα μας καταβάλλουν αλλά ούτε και για το πότε θα καταβάλλονται, εντός τεσσάρων μηνών ήταν επίσης οι πληροφορίες. Ξεκινήσαμε την απογραφή και δεν γνωρίζαμε ούτε τα στοιχειώδη, μόνο ότι πρέπει να είμαστε ευγενικοί, αν κάποιος δεν ήθελε να απογραφεί και συναντούσαμε άρνηση να ξαναπηγαίναμε και μετά αν πάλι δεν μπορούσαμε να κάνουμε την απογραφή να «γράφαμε» καθολική άρνηση. Στη συνέχεια όμως τα δεδομένα αυτά ανετράπησαν, δεν υπήρχε αυτή η επιλογή,  έπρεπε να πάμε και να συλλέξουμε πληροφορίες από τρίτους, πηγαίναμε γύρω-γύρω για να μάθουμε. Ομοίως για τα σπίτια που ήταν κενά, έπρεπε να μάθουμε ένα σωρό πληροφορίες για να μπορέσουμε να φτιάξουμε ένα υποτυπώδες έγγραφο ή βρίσκαμε τους ιδιοκτήτες ή από τους γείτονες. Η απογραφή ήταν εντός της περιόδου του κορωνοϊού, δεν μας δικαιολόγησαν ούτε ένα self test, το μόνο που έδωσαν ήταν μια μάσκα με το σήμα της ΕΛ.ΣΤΑΤ.

Αν και η διαδικασία είχε προγραμματιστεί να ολοκληρωθεί τον Δεκέμβριο, αποφάσισαν μόνοι τους παράταση και φτάσαμε χρονικά στις 12 Ιανουαρίου, εμείς συνεχίσαμε τη δουλειά μας. Ολοκληρώσαμε τις δια ζώσης επαφές και παραδώσαμε το υλικό στους επόπτες. Από εκεί και πέρα ξεκινάει ένας κυκεώνας, ψάχνουμε τα χρήματα μας».

Η περιγραφή του συγκεκριμένου απογραφέα είναι χαρακτηριστική για τα όσα βιώσαν οι εργαζόμενοι στην απογραφή, η οποία έχει και συνέχεια:

 «Στην όλη διαδικασία μάλιστα τους αρνητές δεν τους πληρωνόμασταν, υπήρχε πολύ μεγάλη άρνηση και πάρα πολλές παραιτήσεις. Δεν είχε ενημέρωση ο κόσμος. Οι μετακινήσεις ήταν με δικά μας έξοδα. Μπορεί να κάναμε κάθε μέρα 40 χιλιόμετρα, είτε με τα Ι.Χ. μας, είτε με τα μέσα μεταφοράς. Εγώ θα πληρωθώ 500 με 520 ευρώ, δηλαδή περίπου 150 ευρώ το μήνα, για να τρέχουμε όλη μέρα. Οι περισσότεροι, το 90% ήμασταν άνεργοι και έχουμε τραβήξει όλη αυτή την ταλαιπωρία.  Όταν παίρναμε τηλέφωνο για την πληρωμή μας δεν παίρναμε καμία απάντηση. Μετά μας ζήτησαν ένα έγγραφο από τον ΕΦΚΑ, εν μέσω κορωνοϊού. Πριν ενάμιση μήνα μας στέλνουν email για να επιβεβαιώσουμε τα στοιχεία πληρωμής, μετά από ένα μήνα τηλεφωνημάτων μας λέγανε ότι υπάρχουν κάποια λάθη. Εμείς όταν κάναμε τα χαρτιά μας, εξ αρχής δώσαμε όλα τα στοιχεία για να κάνουμε την αίτηση, για να μας πάρουν. Μας είπαν ότι μέχρι να διορθωθούν τα όποια λάθη δεν θα προχωρήσουνε οι πληρωμές. Δεν γίνεται μας πηγαίνουν από μήνα σε μήνα. Δεν πρόκειται να ξαναπάω ποτέ στην απογραφή, ούτε καν, ήταν η μέγιστη κοροϊδία, καλύτερα άνεργος με επίδομα από το να πάς να δουλέψεις στην απογραφή».

Ακολουθήστε το dete.gr στο Google News

Ακολουθήστε μας στο Google News απο τον υπολογιστή αλλά και από την εφαρμογή Google News του κινητού σας.

Σχετικά Άρθρα

ροή ειδήσεων

trending

πρωτοσέλιδα