Drone με πατρινή υπογραφή

23.04.2022 / 21:00
drone.webp

Το καλοκαίρι η δοκιμή του μη επανδρωμένου οχήματος που δημιουργεί το Τμήμα Μηχανολόγων και Αεροναυπηγών Μηχανικών του Πανεπιστημίου μας

ΤΟΥ ΧΡΗΣΤΟΥ ΞΑΝΘΗ

xanthis660@gmail.com

Με το βλέμμα στραμμένο στο μέλλον κινείται το Πανεπιστήμιο Πατρών αφού για ακόμη μια φορά πρωταγωνιστεί σε θέματα νέων τεχνολογιών αλλά και διεθνών συνεργασιών σε προγράμματα που προσφέρουν στο Ίδρυμα την αίγλη που του αξίζει.

Συνεργασία και με το πρόγραμμα «Αρχύτας»

Τον τελευταίο καιρό η χώρα μας κάνει σημαντικά βήματα στην κατασκευή του δικού της μη επανδρωμένου πτητικού οχήματος (drone) μέσω του προγράμματος «Αρχύτας» και στο οποίο συμμετέχουν τρία Πανεπιστήμια της χώρας: Το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, το Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο και το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας σε συνεργασία με την Ελληνική Αεροπορική Βιομηχανία (ΕΑΒ)

Ωστόσο όπως είναι σε θέση να γνωρίζει ο «Νεολόγος» πρόσφατα πραγματοποιήθηκε μια ευρεία συνάντηση της ΕΑΒ με Πανεπιστήμια της χώρας – ανάμεσά τους και το Πανεπιστήμιο Πατρών – στην οποία υπεγράφη νέο Μνημόνιο Συνεργασίας του Πανεπιστημίου Πατρών (ανανέωση του ήδη υπάρχον Μνημονίου) αφού η συνεργασία με την ΕΑΒ είναι σε εξέλιξη εδώ και τέσσερα χρόνια.

Σ’ αυτή την συνάντηση συζητήθηκε και το πώς θα μπορέσει να υποστηρίξει το Ίδρυμα της Πάτρας αλλά και το ΕΚΠΑ, την κατασκευή του πρώτου αυτόνομου εναέριου οχήματος (drone)  και το οποίο είναι προπομπός για να οδηγηθούμε στη δημιουργία πολλών τύπων Made in Hellas Μη Επανδρωμένων Αεροχημάτων.

Drone με πατρινή υπογραφή 2

Βασίλης Κωστόπουλος: «Σημαντικό ρόλο και σε θέματα εθνικής Άμυνας»

Στην εφημερίδα «Νεολόγος των Πατρών» μίλησε ο Βασίλης Κωστόπουλος, Διευθυντής  Εργαστηρίου Τεχνικής Μηχανικής του τμήματος Μηχανολόγων και Αεροναυπηγών Μηχανικών του Πανεπιστημίου Πατρών και ο οποίος μας αποκαλύπτει το πρώτο Drone made in Patras η δοκιμή του οποίου αναμένεται το καλοκαίρι του 2022.

Συγκεκριμένα πρόκειται για ένα μη επανδρωμένο όχημα, το οποίο όπως μας εξηγεί ο κ. Κωστόπουλος θα είναι πολύ μικρότερο σε σύγκριση με αυτό του προγράμματος «Αρχύτας», αφού θα ζυγίζει μόλις 20 κιλά ωστόσο αναμένεται να παίξει πολύ σημαντικό ρόλο σε τομείς όπως η Πολιτική Προστασία, η έξυπνη γεωργία, μεταφορές αντικειμένων αλλά και θέματα που άγονται στην εθνική Άμυνα.

Το Τμήμα Μηχανολόγων και Αεροναυπηγών Μηχανικών του Πανεπιστημίου Πατρών και οι διπλωματικοί φοιτητές του, ασχολούνται σε πολύ μεγάλο βαθμό με την κατασκευή αυτόνομων οχημάτων ενώ είναι γνωστό πως εδώ και χρόνια το Τμήμα πρωταγωνιστεί  στην έρευνα για την κατασκευή εργαλείων που πρόκειται να βελτιώσει τον τρόπο ζωής των πολιτών τα επόμενα χρόνια.

Σύμφωνα με τον κ. Κωστόπουλο το μη επανδρωμένο όχημα Made in Patras αναμένεται σύντομα να τεθεί στην υπηρεσία της Πολιτικής Προστασίας αφού θα είναι σε θέση να επιθεωρεί μεγάλες δασικές εκτάσεις ώστε να εντοπιστούν έγκαιρα τυχόν εστίες πυρκαγιάς αλλά ακόμη και καλώδια της ΔΕΗ που έχουν πρόβλημα και ελλοχεύει ο κίνδυνος βραχυκυκλώματος που μπορεί να οδηγήσει σε μια καταστροφική δασική πυρκαγιά. Τέτοιου είδους μη επανδρωμένα οχήματα χρησιμοποιεί ήδη η Πυροσβεστική Υπηρεσία αλλά και η ΕΜΑΚ, ωστόσο σύντομα αναμένονται και τα πρώτα ελληνικής κατασκευής και τεχνολογίας την οποία μάλιστα επιλέγουν αρκετές χώρες της Ευρώπης και την ενσωματώνουν στα προγράμματα τους.

Παράλληλα το πρώτο Drone made in Patras μπορεί να χρησιμοποιηθεί και στην γεωργία ακριβείας αφού θα υπάρχει η δυνατότητα μ’ αυτό, μέχρι και να ψεκάζουν ολόκληρες τοποθεσίες αγροκτημάτων καθώς και σε θέματα παρατήρησης. Επίσης θα μπορεί να χρησιμοποιηθεί και στη μεταφορά αντικειμένων.

Tεχνολογία εκτός των τειχών

Το Πανεπιστήμιο Πατρών και εν προκειμένω το Τμήμα Μηχανολόγων και Αεροναυπηγών Μηχανικών ασχολείται μόνο στην κατασκευή ενός drone αλλά έχει δημιουργήσει και την δική της τεχνολογία λειτουργίας την οποία όπως μας δηλώνει ο κ. Κωστόπουλος αρκετές χώρες της Ευρώπης είναι έτοιμες να την εντάξουν στα προγράμματά τους. Το Τμήμα ήδη έχει προχωρήσει σε συνεργασία με την Σουηδία, την Αγγλία, την Γαλλία και την Γερμανία και μάλιστα ειδικά με την τελευταία, υπάρχει ανταλλαγή τεχνογνωσίας αφού ελληνική τεχνολογία δοκιμάζεται σε γερμανικά Drone αλλά και αντίστροφα.

Το Τμήμα Αεροναυπηγικής σύμφωνα με τον Διευθυντή του  Εργαστηρίου Τεχνικής Μηχανικής έχει δημιουργήσει ένα αλγόριθμο, ο οποίος, δίνει νέες ευκαιρίες και δυνατότητες στα μη επανδρωμένα εναέρια οχήματα πέραν αυτών που αφορούν την Εθνική Άμυνα.

Παράλληλα όμως όπως έχουμε αναδείξει και με παλαιότερα ρεπορτάζ του «Νεολόγου» η Εθνική Άμυνα αποτελεί έναν από τους βασικότερους τομείς της έρευνας του Τμήματος και εν γένει του Πανεπιστημίου Πατρών.

Οι πολλαπλές χρήσεις του «Αρχύτα»

Η δυνατότητα να απογειώνεται και προσγειώνεται κάθετα είναι και η ιδιαιτερότητα του συγκεκριμένου drone, σε ότι αφορά την τεχνολογία που θα πρέπει να εφαρμοστεί αλλά και στις χρήσεις για τις οποίες η δυνατότητα αυτή δίνει άλλους ορίζοντες λειτουργίας. Η Ελλάδα, πρόσφατα, έχει δείξει τη διάθεση να προχωρήσει σε πάρα πολλές κατηγορίες,  πάντα σε συνεργασία με την ΕΑΒ και τα ελληνικά πανεπιστήμια.

Η παραγωγή των συγκεκριμένων συστημάτων στην εταιρεία έχει ως αποτέλεσμα «όλη η σχεδίαση και η κατασκευή της δομής να γίνει εδώ αφού όλα τα κομμάτια του θα είναι ελληνικής κατασκευής.

Έτσι τα επόμενα μοντέλα της οικογένειας θα συνεργάζονται με αεροσκάφη και χειριστή, με μαχητικά που θα συνοδεύονται από έναν αριθμό Μη Επανδρωμένων Αεροσκαφών και η “προέκταση” του Αρχύτα θα μπορεί να… κουμπώνει με αυτά. Με αυτό τον τρόπο η Ελλάδα μπορεί να μεταβεί στην νέα εποχή πολεμικών επιχειρήσεων που εξελίσσουν οι πλέον προηγμένες Ένοπλες Δυνάμεις στον πλανήτη.

Ακολουθήστε το dete.gr στο Google News

Ακολουθήστε μας στο Google News απο τον υπολογιστή αλλά και από την εφαρμογή Google News του κινητού σας.

Σχετικά Άρθρα

ροή ειδήσεων

πρωτοσέλιδα