«Δράσεις Έξυπνης Πόλης για τους Υδάτινους Πόρους»: Έρχονται ανάδοχοι

10.08.2024 / 13:00
bi-170412-smart-city-patras-en

Του Ανδρέα Κολλιόπουλου

Στην τελική φάση βρίσκονται οι διαδικασίες για την προκήρυξη του διαγωνισμού που αφορά τις «Δράσεις Έξυπνης Πόλης για τους Υδάτινους Πόρους».

Πρόκειται για το ένα από τα τέσσερα υπό έργα που περιλαμβάνονται στον φάκελο του Στρατηγικού Σχεδιασμού για την Έξυπνη πόλη, το μοναδικό που έχει καθυστερήσει η έκδοση του διαγωνισμού του, σε ένα πρόγραμμα που χρηματοδοτείται από το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας, με το κάθε υπο – έργο να περιλαμβάνει διάφορες δράσεις.

Το συγκεκριμένο υπό έργο έχει προϋπολογισμό 684.000 ευρώ και αφορά την προμήθεια και την εγκατάσταση 14.000 συνολικά έξυπνων υδρόμετρων, αλλά και την τοποθέτηση 150 έξυπνων φρεατίων εκτροπής του δικτύου όμβριων υδάτων – παντορροϊκού δικτύου.

Είναι ένα υπό έργο που κινείται έτσι σε δύο άξονες και έχει μεγάλη σημασία αφού λόγω της κλιματικής κρίσης και της μείωσης των βροχοπτώσεων η διαχείριση του νερού θα απασχολήσει στο μέλλον και την πόλη.

Με το δίκτυο των έξυπνων μετρητών δημιουργείται ένα σύστημα παρακολούθησης και καταγραφής της κατανάλωσης του πόσιμου νερού και έτσι με αυτόν τον τρόπο δίνεται η δυνατότητα καλύτερης διαχείρισης του, σε μια εποχή που έχει έρθει στο προσκήνιο η συζήτηση για το πρόβλημα της λειψανδρίας στα μεγάλα αστικά κέντρα.

Ανάδοχοι στα δύο υπό έργα

Από εκεί και πέρα σε ότι αφορά τα άλλα τρία υπό έργα του φάκελου των Smart Cities, οι διαδικασίες έχουν προχωρήσει και έχουμε αναδόχους στα δύο από αυτά, καθώς στο τρίτο υπάρχει μια προσφυγή σε μια μόνο από τις πέντε δράσεις που περιλαμβάνονται σε αυτό.

Όμως υπογραφές σε συμβάσεις δεν έχουμε έως τώρα σε κανένα, καθώς ακόμα και σε εκείνα που έχουν προχωρήσει οι διαδικασίες θα πρέπει να γίνει ο αναγκαίος προ – συμβατικός έλεγχος από την Διαχειριστική.

Ποια πάνε για υπογραφές

Πάντως, μέσα στο επόμενο διάστημα θα έχουμε υπογραφές στο πρώτο υπό – έργο που περιλαμβάνει δράσεις για την έξυπνη κινητικότητα (έξυπνες θέσεις στάθμευσης, έξυπνες στάσεις, έξυπνες διαβάσεις κτλ), για την διαχείριση της ενέργειας (σύστημα καταγραφής ενεργειακής κατανάλωσης, ελεγκτές φωτιστικών σωμάτων κτλ), αλλά και για την προστασία του περιβάλλοντος (σταθμοί μέτρησης ποιότητας του αέρα, σταθμοί μέτρησης ποιότητας των υδάτων κτλ.)

Υπογραφές θα έχουμε και στον δεύτερο διαγωνισμό για τις δράσεις που αφορούν την προστασία των περιαστικών δασών (Γηροκομείο και Κεφαλόβρυσο), τη διαχείριση των απορριμμάτων (ηλεκτρονική πλατφόρμα διαχείρισης σε πέντε γωνίες ανακύκλωσης, σύστημα ειδοποίησης εγκαταλειμμένων ογκωδών αντικειμένων) και την εγκατάσταση ενός σταθερού ασύρματου δικτύου (LoRaWAN).

Το Στάδιο και η προσφυγή

Ωστόσο, στο σκέλος που αφορά τις έξυπνες παρεμβάσεις στο Παμπελοποννησιακό Στάδιο ο διαγωνισμός αυτός θα πρέπει να ξαναβγεί στον «αέρα» αφού ο πρώτος δεν προσέλκυσε ενδιαφερόμενο. Τέλος, σε ότι αφορά τον τρίτο διαγωνισμό το πρόβλημα που έχει δημιουργηθεί αφορά την τη δράση της δημιουργίας πλατφόρμας ανοικτών δεδομένων και αυτό «κολλάει» και την εξέλιξη των διαδικασιών και στις υπόλοιπες τέσσερις δράσεις (δημιουργία πλατφόρμας έξυπνου οδηγού πόλης, κέντρο διαλειτουργικότητας, ηλεκτρονική ενημέρωση για τις δημόσιες συμβάσεις, ηλεκτρονική εφαρμογή διαχείρισης κοιμητηρίων) που έχουν συμπεριληφθεί στο συγκεκριμένο υπό έργο.

Δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα Νεολόγος*

Ακολουθήστε το dete.gr στο Google News

Ακολουθήστε μας στο Google News απο τον υπολογιστή αλλά και από την εφαρμογή Google News του κινητού σας.

Σχετικά Άρθρα

ροή ειδήσεων

πρωτοσέλιδα