Δράσεις Διαχείρισης Βιοαποβλήτων Δήμου Δυτικής Αχαΐας

01.09.2023 / 13:45
mulonas-873x432

Σύμφωνα με την ανακοίνωση:

“Είμαι στην ευχάριστη θέση να σας ανακοινώσω πως μία νέα πρωτοβουλία, τίθεται σε εφαρμογή από το Δήμο μας!

Ο Δήμος Δυτικής Αχαΐας, στο πλαίσιο υλοποίησης της Πράξης «Δράσεις Διαχείρισης Βιοαποβλήτων Δήμου Δυτικής Αχαΐας» υλοποιεί Πρόγραμμα Διαλογής Βιοαποβλήτων στην Πηγή (ΔσΠ) και οικιακής κομποστοποίησης.

Συγκεκριμένα, αναπτύσσεται δίκτυο χωριστής συλλογής βιοαποβλήτων στους μεγάλους οικισμούς του Δήμου (Κάτω Αχαΐα, Αλισσός και Κάτω Αλισσός, Λουσικά, Λάππα, Σαγαίικα, Κάτω Μαζαράκι), όπου προγραμματίζεται να τοποθετηθούν 370 καφέ κάδοι. Σε αυτούς θα συλλέγονται χωριστά τα οργανικά απορρίμματα και στη συνέχεια θα μεταφέρονται με κατάλληλο απορριμματοφόρο στη Μονάδα Επεξεργασίας Βιοαποβλήτων (ΜΕΒ1) Αχαΐας. Κατά τη μεταβατική περίοδο μέχρι τη λειτουργία της ΜΕΒ1 Αχαΐας, τα συλλεγόμενα βιοαπόβλητα θα οδηγούνται στη ΜΕΒ Ηλείας, στη θέση Τριανταφυλλιά.

Στα πλαίσια του έργου θα πραγματοποιηθούν δράσεις ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης των πολιτών αναφορικά με το πρόγραμμα Διαλογής στην Πηγή (ΔσΠ) και οικιακής κομποστοποίησης. Καθένας που επιθυμεί θα μπορεί να εκπαιδευθεί στην ορθή διαχείριση βιοαποβλήτων ενώ, παράλληλα, θα επιτυγχάνεται περαιτέρω προβολή της πρακτικής αυτής.

Θα πραγματοποιηθούν τρεις (3) εκπαιδευτικές/ενημερωτικές εκδηλώσεις στο κοινό, δύο (2) εκπαιδευτικές/ενημερωτικές εκδηλώσεις σε σχολεία, καθώς και ενημέρωση των πολιτών μέσω κινητού περιπτέρου, με ταυτόχρονη παροχή προωθητικού υλικού. Επιπλέον, θα λάβει χώρα η ενημέρωση πόρτα-πόρτα για την επίτευξη επαφής με τους δημότες. Οι εκπαιδευτικές – ενημερωτικές εκδηλώσεις θα επικεντρωθούν στην ενημέρωση και ευαισθητοποίηση των πολιτών, των παρόχων υπηρεσιών στον κλάδο εστίασης, στον τουρισμό και σε χώρους πωλήσεων λιανικής, σχετικά με τις πρακτικές διαχείρισης των βιοαποβλήτων, τους στόχους, τα στάδια και τα οφέλη από τη συμβολή σε αυτό το εγχείρημα.

Στο πλαίσιο των ανωτέρω δράσεων, θα παρουσιασθούν οι κατηγορίες των βιοαποβλήτων, οι διαδικασίες Διαλογής στην Πηγή (ΔσΠ), τα απόβλητα που τοποθετούνται στους κάδους, καθώς και αυτά που πρέπει να αποφεύγονται, η ανάλυση του κύκλου ζωής των βιοαποβλήτων, η διαδικασία της κομποστοποίησης, τα οφέλη της πρακτικής αυτής, ενώ παράλληλα θα παρουσιάζονται και εκπαιδευτικά παιχνίδια για παιδιά, με στόχο την ένταξη της νέας γενιάς σε βιώσιμες πρακτικές διαχείρισης αποβλήτων. 

Περισσότερες πληροφορίες, μπορείτε να βρείτε στην ιστοσελίδα του Δήμου (https://ddachaias.gr/), και στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης του Δήμου (facebook page), με τίτλο: «Διαχείριση βιοαποβλήτων Δήμου Δυτικής Αχαΐας», καθώς και στο email που έχει δημιουργηθεί για την υποστήριξη και ενημέρωση των πολιτών και ενδιαφερομένων σχετικά με το έργο (biowaste.ddachaias@gmail.com).

Στόχος μας είναι η ενημέρωση και η εκπαίδευση των συμπολιτών μας, για τη σωστή χρήση του καφέ κάδου, συμμετέχοντας υπεύθυνα και ενεργά σε αυτή τη διαδικασία!

Αυτό το νέο εγχείρημα θα συμβάλλει σε μια πιο καθαρή γειτονιά!

Σε αυτή την προσπάθεια, είμαστε βέβαιοι πως θα σταθείτε αρωγοί!

Συμμετέχουμε όλοι υπεύθυνα, για την προστασία του περιβάλλοντος!”

Σπυρίδων Μυλωνάς,

Δήμαρχος Δυτικής Αχαΐας

Ακολουθήστε το dete.gr στο Google News

Ακολουθήστε μας στο Google News απο τον υπολογιστή αλλά και από την εφαρμογή Google News του κινητού σας.

Σχετικά Άρθρα

ροή ειδήσεων

πρωτοσέλιδα