Παρασκευή, 3.02.2023, 12:07 μμ

Δραματική κατασταση: Για 93 κρούσματα μιλούν οι φυλακισμένοι στον «Αγ. Στέφανο» και καλούν Εισαγγελέα και Χαρδαλιά να λάβει μέτρα

05.03.2021 / 16:31
fylakes-thiva

Στον εισαγγελέα προσέφυγαν οι κρατούμενοι των φυλακών Αγίου Στεφάνου, καταγγέλλοντας ελλιπή μέτρα κατά της διασποράς του κορωνοϊού και πλημμελή εφαρμογή των υγειονομικών πρωτοκόλλων, όπως ορίζονται από τον ΕΟΔΥ, μετά τα δεκάδες κρούσματα που καταγράφονται στο σωφρονιστικό κατάστημα.
Κάνουν λόγο για μη ελεγχόμενη διασπορά του κορωνοϊού, για ακατάλληλες συνθήκες διαβίωσης των κρατουμένων και για έλλειψη των απαραίτητων προστατευτικών μέσων, όπως μάσκες, γάντια και αντισηπτικά.
Σημειώνουν πως ο αριθμός των κρουσμάτων είναι μεγαλύτερος από αυτόν που δημοσιεύει ο ΕΟΔΥ, αφού μιλούν για 93 μολύνσεις, ενώ ως προς τις συνθήκες κράτησης των κρατουμένων που έχουν μολυνθεί, καταγγέλλουν πως φυλάσσονται σε χώρους ακατάλληλους για τη στοιχειώδη κάλυψη των αναγκών τους, για την κατάσταση της υγείας τους και για τις σχετικές αποστάσεις.
Ζητούν από τον προϊστάμενο της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Πατρών να δράσει άμεσα και να επιληφθεί της καταστάσεως.
Στο έγγραφο, που εστάλη και στον υφυπουργό Πολιτικής Προστασίας Νίκο Χαρδαλιά, αναφέρονται τα εξής:
Το έγγραφο
«Με το παρόν θα θέλαμε να σας ενημερώσουμε για την κατάσταση που επικρατεί κατά τις τελευταίες 10 και πλέον ημέρες, στο Κατάστημα Κράτησης Πάτρας (φυλακή Αγίου Στεφάνου), με την έξαρση του ιού covid-19 και με την πλημμελή εφαρμογή των υγειονομικών πρωτοκόλλων που ορίζονται.
Μέχρι σήμερα, έχουν εντοπιστεί συνολικά 96 άτομα θετικά στον ιό, εκ των οποίων 93 κρατούμενοι της Α’ και Γ΄ πτέρυγας της φυλακής καθώς και 3 σωφρονιστικοί υπάλληλοι. Από τα 93 θετικά κρούσματα κρατουμένων, οι 56 έχουν μεταφερθεί σε ειδικούς χώρους, πλέον ακατάλληλους ως προς τις συνθήκες και τις υποδομές για τον αριθμό των ατόμων, για τη στοιχειώδη κάλυψη των αναγκών τους και για την κατάσταση της υγείας τους. Οι υπόλοιποι βρίσκονται αποκλεισμένοι στους θαλάμους τους επί 24ωρου βάσεως.
Η τήρηση των υγειονομικών πρωτοκόλλων δεν είναι η ενδεδειγμένη καθώς παρουσιάζεται ανεπαρκής χορήγηση προστατευτικών μέσων (μάσκες, γάντια, αντισηπτικά) στους κρατούμενους και έλλειψη προστατευτικών στολών για τους υπαλλήλους που συχνά αναγκάζονται να χρησιμοποιούν μία μόνο στολή, ακόμα και σε 12ωρη βάρδια και δε διαφορετικούς χώρους της φυλακής.
Δεδομένου ότι η διασπορά του ιού στη φυλακή της Πάτρας έχει μη ελεγχόμενες διαστάσεις, με ορατό κίνδυνο για την υγεία των υπαλλήλων και των οικογενειών τους και με ακατάλληλες συνθήκες την υγιή και αξιοπρεπή διαβίωση των κρατουμένων, παρακαλούμε άμεσα για τις δικές σας ενέργειες.
Κρούσματα και στον Κορυδαλλό
Προβλήματα με κρούσματα υπάρχουν και σε άλλα σωφρονιστικά καταστήματα ανά τη χώρα, όπως ο Κορυδαλλός, όπου κι εκεί καταγγέλλονται ελλιπή μέτρα προστασίας.
Προσφάτως είχαν μπει 17 κρατούμενοι στην απομόνωση από τους 417 της πτέρυγας Α, καθώς διαγνώστηκαν θετικοί – ασυμπτωματικοί – στον κορωνοϊό.
Είχε προηγηθεί έλεγχος κλιμακίου του ΕΟΔΥ και του ιατρείου της φυλακής που έλαβαν 400 δείγματα από την πτέρυγα Α και την Δ. Οι κρατούμενοι παρέμειναν στα κελιά τους, χωρίς να προαυλίζονται, ενώ οι μετακινήσεις τους γινόταν μόνο για εξαιρετικά σοβαρό λόγο, όπως η ανάγκη μεταφοράς τους στο ιατρείο των φυλακών.

Ρεπορτάζ: Αλέξανδρος Κογκόλης

(εφ. Νεολόγος των Πατρών)

Ακολουθήστε το dete.gr στο Google News

Ακολουθήστε μας στο Google News απο τον υπολογιστή αλλά και από την εφαρμογή Google News του κινητού σας.

Σχετικά Άρθρα

ροή ειδήσεων

trending

πρωτοσέλιδα