Δωρεάν δημόσια παιδεία στα… χαρτιά για γονείς και υποψηφίους των πανελλαδικών

04.06.2023 / 9:00
πανελλαδικε΄ς-1

Αδιάβλητες και… πολυτελείας

Περισσότεροι από 2800 μαθητές στην Αχαΐα πληρώνουν ακριβά το όνειρο της εισαγωγής σε Πανεπιστήμιο

Του Ανδρέα Κολλιόπουλου

Ανέκδοτο και μάλιστα κακιάς κοπής είναι η δωρεάν δημόσια παιδεία για τους γονείς των υποψήφιων που ετοιμάζονται να δώσουν πανελλαδικές εξετάσεις.

Σύμφωνα  τα όσα προκύπτουν από την έρευνα του «Νεολόγου», , οι υποψήφιοι που θα συμμετάσχουν στις πανελλαδικές εξετάσεις χωρίς εξωσχολική μαθησιακή υποστήριξη είναι απειροελάχιστοι.

Φροντιστήρια για πάνω από 2.800

Το 98% των παιδιών που έχουν ξεκινήσει την προετοιμασία τους κάνουν φροντιστήρια σε τουλάχιστον τρία από τα τέσσερα μαθήματα της κατεύθυνσης που έχουν επιλέξει, ενώ πάνω από το 90% κάνουν και στα τέσσερα.

Με βάση τα ποσοστά αυτά , αν λάβει κανείς υπόψη του ότι φέτος στην Αχαΐα θα διεκδικήσουν μια θέση στην τριτοβάθμια εκπαίδευση 3.006 υποψήφιοι , τότε εύκολα συμπεραίνει ότι πάνω από 2.800 από αυτούς  έκαναν φροντιστήριο σε τρία ή ακόμα και σε τέσσερα μαθήματα.  

Το κόστος για μια οικογένεια τον μήνα

Τι σημαίνουν όμως τα φροντιστηριακά μαθήματα για την τσέπη μιας οικογένειας; Από εδώ ξεκινάει το ανέκδοτο της δωρεάν δημόσιας παιδείας. Ένα παιδί που κάνει τέσσερα μαθήματα κατεύθυνσης στο πλαίσιο της προετοιμασίας του για τις πανελλαδικές εξετάσεις θα χρειαστεί η οικογένειά του να καταβάλλει σε μηνιαία βάση από 280 έως και 450  ευρώ.

 Η τιμή αυτή κυμαίνεται ανάλογα με το φροντιστήριο που έχει επιλέξει. Υπάρχουν ορισμένα φροντιστήρια που λόγω των επιτυχιών που έχουν σημειώσει και του «ονόματος» που έχουν δημιουργήσει στην εκπαιδευτική αγορά, ζητούν περισσότερα.

Υπάρχουν επίσης φροντιστήρια που έχουν στην πολιτική τους να διαμορφώνουν ολιγομελή τμήματα μαθητών με τέσσερα έως πέντε παιδιά και κατά συνέπεια η τιμή είναι υψηλότερη για κάθε «κεφάλι».

Μια μικρή περιουσία για τις εξετάσεις

Παίρνοντας έτσι ως δεδομένο ότι η προετοιμασία για τις πανελλαδικές  ξεκινάει για έναν υποψήφιο το αργότερο με το που τελειώνει την β’ λυκείου  έναν  χρόνο δηλαδή πριν από την μεγάλη μέρα των εξετάσεων αυτών, μια οικογένεια χρειάζεται για να ανταπεξέλθει στα έξοδα ένα ποσό που κυμαίνεται μεταξύ των 3.600 με 5.400 ευρώ τον χρόνο.

Όλα αυτά στην περίπτωση που ο υποψήφιος κάνει τα μαθήματα της κατεύθυνσης του σε ένα φροντιστήριο. Όμως ένα μεγάλο ποσοστό των μαθητών που ετοιμάζονται για τις πανελλαδικές  κάνουν τουλάχιστον ένα από τα τέσσερα μαθήματα του επιστημονικού τους πεδίου σε ιδιαίτερο  για την καλύτερη προετοιμασία τους.

Τα ιδιαίτερα και οι μέσες  τιμές τους

Σε αυτή την περίπτωση τα χρήματα που θα πρέπει να ξοδέψει μια οικογένεια για τις πανελλαδικές εξετάσεις είναι αρκετά περισσότερα, αφού η μέση τιμή ενός ιδιαίτερου είναι στα 20 με 25 ευρώ, ενώ στην περίπτωση της έκθεσης φτάνει ακόμα και τα 30 ευρώ.

Αν υποθέσουμε ότι μια οικογένεια έχει την οικονομική δυνατότητα και αποφασίσει να στείλει το παιδί και στα τέσσερα μαθήματα σε ιδιαίτερα, τότε το ποσό που θα χρειαστεί τον μήνα θα ξεπεράσει το ύψος ενός μέσου μισθού, ξεκινώντας από τα 850 ευρώ και φτάνοντας τα 1.200, ανάλογα με το πόσα μαθήματα κάνει την εβδομάδα.

Η ταρίφα είναι πάνω από 500 ευρώ

Σίγουρα  δεν υπάρχουν πολλές οικογένειες για να πληρώσουν τόσα χρήματα για τις πανελλαδικές, ωστόσο η πλειοψηφία από αυτές θα βρουν τον τρόπο ακόμα και αν δεν έχουν την οικονομική δυνατότητα για να εξασφαλίσουν στο παιδί τους ένα ιδιαίτερο,  σε περίπτωση που το παιδί τους πει ότι το έχει ανάγκη, σε κάποιο μάθημα ενδεχομένως που είναι αδύνατος.

Οπότε η «ταρίφα» για μια οικογένεια που έχει παιδί που δίνει πανελλαδικές μπορεί να ξεπεράσει ακόμα και τα 500 ευρώ.

Υπάρχουν και τα ειδικά μαθήματα

Ο κατάλογος όμως των χρημάτων που χρειάζεται ένας υποψήφιος για τις πανελλαδικές δεν σταματάει εδώ.  Αν ο υποψήφιος έχει στις πρώτες επιλογές του μια σχολή στην οποία για να περάσει έχει ως απαραίτητη προϋπόθεση το να δώσει επιπλέον ένα ή ακόμα και δύο ειδικά μαθήματα, τότε αυτό σημαίνει ένα επιπλέον κόστος που φτάνει τα 150 με 300 ευρώ  τον μήνα (οι τιμές στα ειδικά μαθήματα είναι  πιο «τσουχτερές»).

Δηλαδή μαζί με τα  300 – 400 ευρώ των συμβατικών μαθημάτων ένας υποψήφιος που θα δώσει δύο ειδικά, ξεπερνάει τα 600 με 700 ευρώ για την καλύτερη προετοιμασία του.

Πληρώνουν και ας μην έχουν

Συμπερασματικά το κόστος για μια οικογένεια που έχει έναν υποψήφιο που δίνει πανελλαδικές είναι δυσβάστακτο και ένα μεγάλο ποσοστό από αυτές δεν μπορούν να ανταποκριθούν, αλλά το κάνουν, έχοντας την λανθασμένη αντίληψη ότι μέσα από αυτή την διαδικασία κρίνεται το μέλλον του παιδιού τους.

Οι αδιάβλητες πανελλαδικές έτσι κοστίζουν ακριβά σε μία οικογένεια, έχοντας δημιουργήσει από πίσω τους μια μεγάλη εκπαιδευτική βιομηχανία από την οποία ζουν δεκάδες φροντιστηριακές επιχειρήσεις και αδιόριστοι (συνήθως) εκπαιδευτικοί.

Το Λαϊκό φροντιστήριο του Δήμου

Έτσι με βάση όλα τα παραπάνω δεν είναι να απορεί κανείς για την ανταπόκριση που έχει στην τοπική κοινωνία της Πάτρας η δομή του Λαϊκού Φροντιστηρίου του Δήμου αφού πολλές οικογένειες όσο και να προσπαθήσουν δεν έχουν την δυνατότητα για να πληρώσουν το κόστος των πανελλαδικών.

Είναι χαρακτηριστικό, σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες του «Ν» ότι ήδη η δομή έχει συγκροτήσει δύο τμήματα από υποψηφίους που ξεκινούν την προετοιμασία τους για τις πανελλαδικές και οι οποίοι θα ξεκινήσουν τα μαθήματα μέσα στο επόμενο διάστημα.

Δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα Νεολόγος

Ακολουθήστε το dete.gr στο Google News

Ακολουθήστε μας στο Google News απο τον υπολογιστή αλλά και από την εφαρμογή Google News του κινητού σας.

Σχετικά Άρθρα

ροή ειδήσεων

πρωτοσέλιδα