Διπλή μάσκα: Τι έδειξε έρευνα του CDC για την προστασία από κορονοϊό

12.02.2021 / 9:15
maska-1280x720-1

Μελέτη του Κέντρου Ελέγχου Νοσημάτων των ΗΠΑ (CDC), δείχνει ότι η χρήση διπλής μάσκας μπορεί να προσφέρει πολύ μεγαλύτερη προστασία από τον κορονοϊό. Πρόκειται για την πρώτη έρευνα του CDC που προτείνει τη χρήση διπλής μάσκας.


Οι ερευνητές που συμμετείχαν στη μελέτη, διαπίστωσαν ότι φορώντας εάν κάποιος φορά μία μάσκα (χειρουργική ή υφασμάτινη), μπλοκάρεται λίγο πάνω από το 40% των σταγονιδίων που προέρχονται από την αναπνοή ενός ατόμου που δεν φορά μάσκα. Εάν όμως το ίδιο πρόσωπο φορά μία υφασμάτινη μάσκα πάνω από μια χειρουργική αποκλείεται περίπου το 80% των σταγονιδίων. Σε περίπτωση που και οι δύο φορούν μάσκα, εμποδίζεται περισσότερο από το 95% των σταγονιδίων.

Η ίδια μελέτη κατέληξε επίσης στο συμπέρασμα πως μια «σφιχτή» εφαρμογή της μάσκας, δένοντας πιο σφιχτά- με κόμπους- στα αφτιά τα κορδόνια της μάσκας και προσαρμόζοντάς την ώστε να ελαχιστοποιηθούν τα κενά, μπορεί να αυξήσει την αποτελεσματικότητα των μασκών.

Όταν και οι δύο συνομιλητές φορούν την καλά προσαρμοσμένη στο πρόσωπο μάσκα, περίπου 96% των σταγονιδίων μπλοκάρεται. Όταν μόνο ο ένας την φοράω σφιχτά, λίγο πάνω από το 60% των σταγονιδίων εμποδίζεται.

Τσιόδρας και Φάουτσι με διπλή μάσκα
Σημειώνεται ότι σε μία από τις πρόσφατες ενημερώσεις του για τον κορονοϊό, ο κορυφαίος Αμερικανός λοιμωξιολόγος Αντονι Φάουτσι, πρότεινε στους Αμερικανούς πολίτες να εξετάσουν το ενδεχόμενο να φορούν διπλή μάσκα. «Δεν υπάρχει τίποτα κακό με όσους φορούν δύο μάσκες. Συχνά φορώ και εγώ δύο μάσκες», είχε αναφέρει χαρακτηριστικά.

Με διπλή μάσκα εμφανίστηκε στην Βουλή πριν από λίγες ημέρες ο καθηγητής Σωτήρης Τσιόδρας κατά την ενημέρωση που έκανε για την πανδημία.


Οι μελέτη του CDC για τη χρήση διπλής μάσκας για τον κορονοϊό αλλά και η δήλωση του Αχιλλέα Γκίκα για το ενδεχόμενο να καθιερωθεί σαν μέτρο στη χώρα μας έρχεται σε μία περίοδο που οι ανησυχία των ειδικών για μία ραγδαία διασπορά του ιού μεγαλώνει. Πιθανότατα το μέτρο για τη διπλή χρήση μάσκας να εξετάζεται και σε συνάρτηση με τις μεταλλάξεις του κορονοϊού, οι οποίες μεταδίδονται ταχύτερα από το απλό στέλεχος του ιού.

Ακολουθήστε το dete.gr στο Google News

Ακολουθήστε μας στο Google News απο τον υπολογιστή αλλά και από την εφαρμογή Google News του κινητού σας.

Σχετικά Άρθρα

ροή ειδήσεων

trending

πρωτοσέλιδα