ΔΗΠΕΘΕ Πάτρας: Εργοτάξιο ο… «Απόλλων»

24.02.2024 / 13:00
IMG_20240217_135236_BEAUTY-1

Του Ανδρέα Κολλιόπουλου

Σε εργοτάξιο έχει μετατραπεί ο χώρος του Δημοτικού Θεάτρου Απόλλων, με τους ανθρώπους του ΔΗΠΕΘΕ Πάτρας να βγάζουν από τον χώρο του θεάτρου όλα τα αντικείμενα και τον εξοπλισμό.

Σκοπός σύμφωνα με τις εντολές που έχουν δοθεί από το υπουργείο Πολιτισμού, είναι να εκκενωθεί ο χώρος έτσι ώστε μέσα στο επόμενο διάστημα να προχωρήσουν οι διαδικασίες για την προκήρυξη του έργου και να γίνει ο διαγωνισμός που θα αναδείξει τον εργολάβο που θα υλοποιήσει τις εργασίες.

Σύμφωνα με πληροφορίες οι οριστικές μελέτες έχουν περάσει και έχουν πλέον εγκριθεί από τις αρμόδιες υπηρεσίες του υπουργείου Πολιτισμού, άρα το μόνο που μένει είναι να προχωρήσουν οι διαδικασίες για την προκήρυξη του διαγωνισμού.

Οι μελέτες αυτές που έχουν γίνει ύστερα από συνεργασία τεσσάρων μελετητικών γραφείων και τις σχετικές διαδικασίες έχει προχωρήσει το υπουργείο Πολιτισμού, ο φορέας που έχει αναλάβει και το έργο της συντήρησης και της ανακαίνισης του Δημοτικού Θεάτρου.

Αντέχει το κτίριο

Εντός του Δημοτικού Θεάτρου ο χώρος αυτές τις μέρες είναι στην κυριολεξία ένα εργοτάξιο αφού έχουν προχωρήσει οι εργασίες που αφορούν την στατικότητα του κτιρίου.

Συγκεκριμένα είναι σκαμμένοι οι τοίχοι και τα υποστυλώματα, καθώς είναι απαραίτητο προτού ξεκινήσουν οι εργασίες να επιβεβαιωθεί αν το κτίριο μπορεί να «αντέξει» τα επιπλέον στοιχεία που θα προστεθούν για τη δημιουργία ενός σύγχρονου θεάτρου.

Σύμφωνα με το μέλος του διοικητικού συμβουλίου και πρώην πρόεδρο του Δ.Σ. του ΔΗΠΕΘΕ Πάτρας, Πέτρο Βάη, τα στοιχεία που έχουν βγει μέσα από τις εργασίες αυτές, είναι θετικά για την στατικότητα του κτιρίου.

«Η εικόνα σε γενικές γραμμές είναι καλή, με βάση τουλάχιστον τα όσα μας έχουν αναφέρει οι μελετητές. Το πότε όμως θα βγει στον «αέρα» ο διαγωνισμός για να ξεκινήσει η υλοποίηση του έργου είναι κάτι που εμείς δεν γνωρίζουμε, καθώς είναι ένα θέμα που έχει αναλάβει το υπουργείο.

Βγάζουν τα πάντα

Εμείς εφαρμόζουμε την εντολή που μας έχουν δώσει εκκενώνοντας τον χώρο και βγάζοντας τα πάντα από μέσα και φυσικά όπως είναι γνωστό από την πρώτη στιγμή μετά από την επιστολή που μας στάλθηκε κλείσαμε το θέατρο, μεταφέροντας όλη την θεατρική δραστηριότητα του ΔΗΠΕΘΕ Πάτρας, σε άλλα σημεία.

Πιστεύουμε ότι όλες αυτές οι εργασίες γίνονται για καλό. Η Πάτρα σε λίγο καιρό από τώρα θα έχει ένα σύγχρονο θέατρο που θα στηρίζεται στην διαχρονικότητα και στην κλασικότητα του κτιρίου αυτού το οποίο αποτελεί ένα στολίδι για την πόλη μας».

Αυτές τις μέρες τα συνεργεία του Δήμου και του ΔΗΠΕΘΕ Πάτρας βγάζουν από τους εσωτερικούς χώρους του κτιρίου τα πάντα, από καθίσματα, προβολείς, παραβάν, σκηνικά κτλ και τα μεταφέρουν στις αποθήκες του φορέα στην Ανθείας.

Αλλάζουν πολλά

Το έργο που πρόκειται να γίνει θα αναδείξει την αξία του κτιρίου χωρίς φυσικά να αλλοιώσει τα στοιχεία της νεοκλασικής αρχιτεκτονικής που το χαρακτηρίζουν.

Οι επεμβάσεις θα πραγματοποιηθούν με γνώμονα τον σεβασμό στην ιδιαίτερη αρχιτεκτονική φυσιογνωμία του θεάτρου, το οποίο έχει χαρακτηριστεί ως μνημείο που προστατεύεται.

Ωστόσο, είναι γεγονός ότι μέσα από τις εργασίες που θα γίνουν αυτό το έργο ύψους 12,7 εκατομμυρίων ευρών (με χρηματοδότηση από το ΕΣΠΑ), το Δημοτικό Θέατρο θα είναι διαφορετικό σε σχέση με αυτό που ξέραμε έως τώρα.

Ο χώρος υποδοχής

Σύμφωνα με τη μελέτη που έχει γίνει θα κατασκευαστεί ανελκυστήρας, ενώ θα παρθούν και 520 τετραγωνικά μέτρα από διπλανό κτίριο του Μεγάρου Λόγου και Τέχνης, καθώς ο ισόγειος αυτός χώρος θα αξιοποιηθεί για να λειτουργεί εκεί το φουαγιέ όπου θα γίνεται η υποδοχή των θεατών, αλλά και οι δεξιώσεις.

Στις επεμβάσεις αποκατάστασης περιλαμβάνεται πέρα από την συντήρηση – αποκατάσταση του θεάτρου και ο εκσυγχρονισμός του, με σύγχρονα συστήματα πυρασφάλειας, φωτισμού, ήχου, και Η/Μ εγκαταστάσεων.

Πλατεία και θεωρεία

Έτσι, στο πλαίσιο του έργου θα μπουν νέα καθίσματα σε όλη την «πλατεία» του θεάτρου, ενώ θα γίνει ριζική ανακαίνιση και των 30 θεωρείων του. Παρόμοιες εργασίες θα πραγματοποιηθούν και στα καμαρίνια.

Ο αριθμός των θέσεων στην «πλατεία» θα παραμείνει ίδιος, όπως και οι διατάσεις της σκηνής, αντικαθιστώντας όμως το δάπεδο και τα σανίδι της.

Ανάδειξη της αισθητικής

Οι εργασίες θα αφορούν και τους εξωτερικούς χώρους του κτιρίου για τους οποίους έχει γίνει το τελευταίο διάστημα αρκετός λόγος για την εικόνα που δείχνουν προς τα έξω η οποία δεν θυμίζει σε τίποτα ένα στολίδι της πόλης.

Θα γίνουν έτσι παρεμβάσεις για την ανάδειξη της αισθητικής του σημαντικού αυτού τοπωνύμιου της πόλης και όλων αυτών των στοιχείων που κάνουν το κτίριο του Τσίλερ ένα μνημείο του νεότερου πολιτισμού.

Μια καινούργια πνοή

Στόχος της ανακαίνισης αυτής είναι η επαναλειτουργία της θεατρικής σκηνής του θεάτρου και όχι απλά η φιλοξενία διαφόρων παραστάσεων, ενώ ο χώρος θα δίνεται υπό προϋποθέσεις για την διεξαγωγή συναυλιών, μουσικών και πολιτιστικών εκδηλώσεων.

Μετά από το τέλος του έργου το θέατρο «Απόλλων» θα γυρίσει σελίδα, θα πάρει μια νέα πνοή και θα παραμείνει ένα διαχρονικό σημείο αναφοράς της πόλης και για τις επόμενες γενιές.

ΔΗΠΕΘΕ Πάτρας: Εργοτάξιο ο… «Απόλλων» 2

Δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα Νεολόγος*

Ακολουθήστε το dete.gr στο Google News

Ακολουθήστε μας στο Google News απο τον υπολογιστή αλλά και από την εφαρμογή Google News του κινητού σας.

Σχετικά Άρθρα

ροή ειδήσεων

πρωτοσέλιδα