ΔΗΠΕΘΕ: Αυτός είναι ο νέος Καλλιτεχνικός Διευθυντής – Λουκάς Θάνος

23.06.2021 / 17:21
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on reddit
Share on email
Share on print
o-loukas-thanos-stin-apanemia-umano.gr_

Επιβεβαιώθηκαν τα όσα ακούγονταν και πριν λίγο ανακοινώθηκε πως ο νέος καλλιτεχνικός Διευθυντής του ΔΗΠΕΘΕ είναι ο Λουκάς Θάνος. Η ψηφοφορία ολοκληρώθηκε πριν λίγη ώρα και φαίνεται πως επιβεβαιώθηκαν οι πηγές που έκαναν λόγο για την επικράτηση του μουσικοσυνθέτη.

Ο Λουκάς Θάνος είναι συνθέτης μουσικής, χορογράφος – σκηνοθέτης και μεταφραστής και γεννήθηκε στην Αθήνα. Σπούδασε, χορό στη σχολή Ραλλού Μάνου, Scuola di danza Teatro dell’ Opera di Roma, Steps New York, Dupree dance academy Los Angeles. Θέατρο στη σχολή Πέλου Κατσέλη, στην σχολή Βεάκη και στο Actor studio Los Angeles. Μουσική με τον Γιάννη Α. Παπαϊωάννου και στο Conservatorio Santa Cecilia, Roma. Κοινωνιολογία, Φιλοσοφία Università degli Studi di Roma “La Sapienza”. Έχει διδάξει στην Ανώτερη Σχολή Δραματικής Τέχνης Βεάκη, στο Actors Studio Los Angeles, στην Ανώτερη Σχολή Δραματικής Τέχνης “Ιάκωβος Καμπανέλλης”, στο Paper and Plastic Theater Los Angeles, στο Moscow Studio of Plastic Arts, στο Duncan Dance Research Center, στο UCLA, στο Kschessinska Mansion St Petersburg.

Η επίσημη ανακοίνωση του Δήμου Πατρέων για τον νέο Καλλιτεχνικό Διευθυντή του ΔΗΠΕΘΕ, Λουκά Θάνο

“Ύστερα από τη μελέτη των φακέλων και μετά τις ακροάσεις όλων των υποψηφίων, και την υποδειγματική λειτουργία των μελών του ΔΣ κατά τις ακροάσεις, που έγιναν με άνεση χρόνου, με πλήρη διαφάνεια, περιφρούρηση των προσωπικών δεδομένων και ίση απόσταση προς όλους τους υποψηφίους, το ΔΣ επέλεξε ως Καλλιτεχνικό Διευθυντή του ΔΗΠΕΘΕ ΠΑΤΡΑΣ για τα επόμενα δύο έτη και με δυνατότητα παράτασης για ένα έτος, σύμφωνα με την προκήρυξη, τον κ. Λουκά Θάνο.
Η πρόταση υπηρετεί τους σκοπούς, τον ρόλο και τους λόγους για τους οποίους δημιουργήθηκαν τα ΔΗΠΕΘΕ. Ιδιαίτερα, για το ΔΗΠΕΘΕ Πάτρας και την πολιτική του Δήμου στον πολιτισμό, σκοπός είναι να παρουσιάσουμε παραστάσεις υψηλού περιεχομένου και αισθητικής, να υπηρετήσουμε τις θεατρικές ανάγκες της πόλης μας, αλλά και της Περιφέρειας, να δώσουμε αισιοδοξία αυτή τη δύσκολη εποχή, να προσφέρουμε καλλιέργεια στον άνθρωπο, δύναμη στον εργαζόμενο για να παλέψει για τα δικαιώματά του, για καλύτερη ζωή. Αυτό προβλέψαμε και στην προκήρυξη για τη θέση του ΚΔ που δίνει βαρύτητα στην «πρόταση για τον χαρακτήρα και τον ρόλο που πρέπει να παίξει το ΔΗΠΕΘΕ στον Δήμο και την Περιφέρεια, πού πρέπει κυρίως να απευθύνεται, με ποια μέσα και για ποιους σκοπούς». Σύμφωνα και με τις παραγράφους 1, 1α, 1β, 2,3 και 4 της προκήρυξης, μελετήσαμε σχολαστικά τους φακέλους των 29 υποψηφίων, ώστε να εκπληρώνονται κατά το δυνατόν περισσότερο οι όροι και οι προϋποθέσεις που είχαμε θέσει ώστε να καταλήξουμε στην καλύτερη για το ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. επιλογή.
Ο μεγάλος αριθμός των υποψηφίων αναδεικνύει το κύρος του ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. Πάτρας. Οι αξιόλογοι καλλιτέχνες που συμμετείχαν στη διαδικασία μας τιμά και τους ευχαριστούμε όλους.
Κριτήρια της επιλογής ήταν, οι προτάσεις, οι δράσεις και η πολιτική του νέου ΚΔ να έχουν κατεύθυνση:
 Να φέρουν περισσότερο λαϊκό κόσμο στο θέατρο, να φέρουν το θέατρο κοντά στον κόσμο, να έχουν στρατηγική που θα αγγίξουν τη νεολαία, φοιτητές, μαθητές.
 Να υπάρχουν οι δυνατότητες, ικανότητες, καλλιτεχνικές σπουδές και εμπειρία που θα ανεβάσουν τη λειτουργία του ΔΗΠΕΘΕ σε ανώτερο επίπεδο.
 Να υπάρχει ολοκληρωμένη συγκρότηση για τις τέχνες και σφαιρική άποψη που θα εγγυάται για κάθε δράση του ΔΗΠΕΘΕ την ΠΟΙΟΤΗΤΑ, ΤΟ ΔΙΑΠΑΙΔΑΓΩΓΗΤΙΚΟ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΟ και την ΥΨΗΛΗ ΑΙΣΘΗΤΙΚΗ.
 Να μπορεί να υλοποιήσει την κατεύθυνση δημιουργίας και λειτουργίας του ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ ΘΕΑΤΡΟΥ ΑΠΟΛΛΩΝ και ως ΜΟΥΣΙΚΟΥ ΘΕΑΤΡΟΥ, που δεν έχει γίνει ως τώρα.
 Να έχει τη γνώση, εμπειρία και προτάσεις για συνεχή ποιοτική αναβάθμιση της Δραματικής μας Σχολής.
 Να έχει εμπειρία και ικανότητες διοίκησης, παραγωγής και ανανέωσης της δραματουργίας με νέες προτάσεις με καλλιτεχνική ποικιλία και πρωτοτυπία.

Ο Λουκάς Θάνος, εκπληρώνει σε μεγάλο βαθμό τις προϋποθέσεις και προσδοκίες του ΔΗΠΕΘΕ, με εντυπωσιακή μόρφωση και ολόπλευρη καλλιτεχνική συγκρότηση.
Είναι μουσικός, συνθέτης, σκηνοθέτης, ηθοποιός, χορογράφος, μεταφραστής, δάσκαλος υποκριτικής, παραγωγός παραστάσεων, μελετητής του αρχαίου θεάτρου και ιδιαίτερα του Αισχύλου και καλλιτεχνικός Διευθυντής χοροθεάτρου. Το υψηλό επίπεδο σπουδών, δράσης και εμπειρίας σε πολλές τέχνες, το πολύπλευρο καλλιτεχνικό του ταλέντο, εγγυάται και την αναβάθμιση της ποιότητας του ΔΗΠΕΘΕ, καθώς η γνώση του ήχου (μουσική) και της εικόνας (θέατρο), οδηγούν στο πραγματικό θέατρο, όπως είχε ξεκινήσει, στην αρχαία τραγωδία.
Σπούδασε:
ΘΕΑΤΡΟ: στο Actor studio στο Λος Άντζελες.
ΜΟΥΣΙΚΗ: στη Ρώμη
ΧΟΡΟ: στη σχολή Ραλλού Μάνου, στη Ρώμη, τη Νέα Υόρκη και το Λος Άντζελες.
ΦΙΛΟΣΟΦΙΑ και ΚΟΙΝΩΝΙΟΛΟΓΙΑ στη Ρώμη.
ΔΙΔΑΞΕ: στη Δραματική Σχολή Τέχνης «Ι. Καμπανέλης», στις σχολές Πέλου Κατσέλση, Βεάκη σε θέατρα και σχολές χορού σε Λος Άντζελες, σε φοιτητές αμερικανικών πανεπιστημίων, στη Μόσχα και Πετρούπολη.

Έργα του:

ΘΕΑΤΡΙΚΑ (ΣΚΗΝΟΘΕΣΙΑ ΚΑΙ ΧΟΡΟΓΡΑΦΙΑ): στο σύγχρονο και αρχαίο θέατρο (όπερα Ρέα, Πέρσες, Χοηφόρες, Ορέστεια στο ΔΗΠΕΘΕ Πάτρας (2010), Επτά επί Θήβας, ορατόριο «Κ. Παλαμάς» κ. ά., σε Ε.Λ.Σ. Αρχαία Ολυμπία, Θέατρο Βράχων, Αττικό Θέατρο, Λος Άντζελες και Μόσχα.

ΜΟΥΣΙΚΑ ΕΡΓΑ: για το θέατρο σε Ελλάδα και το εξωτερικό, πολλά μελοποιημένα ποιήματα και μεγάλα ποιητικά έργα, όπως «Ο ΔΩΔΕΚΑΛΟΓΟΣ ΤΟΥ ΓΥΦΤΟΥ», μεγάλων ποιητών όπως ο Κ. Βάρναλης, ο Κ. Παλαμάς, ο Α. Σικελιανός, ο Κ. Καρυωτάκης κ.ά. που τραγούδησαν μουσικοί όπως ο Ξυλούρης, Ρασούλης, Ψαραντώνης, Παπακωνσταντίνου, Μακεδόνας, Χαρούλης, Σιόλας κ.ά.
Έγραψε ΣΥΜΦΩΝΙΚΑ ΕΡΓΑ που ηχογραφήθηκαν στο εξωτερικό και ΟΠΕΡΕΣ όπως, ISADORA, ΠΡΟΜΗΘΕΑΣ, ΟΡΕΣΤΕΙΑ, και μουσική για ταινίες.
ΜΕΤΑΦΡΑΣΕΙΣ- ΜΕΛΕΤΕΣ-ΕΡΕΥΝΕΣ: μεταφράσεις αρχαίων τραγωδιών Αισχύλου και Σοφοκλή, μελετητής της φιλοσοφίας του χορού και επί 20 χρόνια του Αισχύλου που εμβαθύνει ακόμα.

Η εικόνα που παρουσιάζει το βιογραφικό του Λουκά Θάνου, η παρουσία του στην ακρόαση του ΔΣ και το υψηλό επίπεδο πολύπλευρης καλλιτεχνικής συγκρότησης μας δίνουν τη δυνατότητα να ευελπιστούμε ότι κάθε παράσταση που παρουσιάζεται στο θέατρό μας, θα έχει ποιότητα και αισθητική.”

Ακολουθήστε το dete.gr στο Google News

Ακολουθήστε μας στο Google News απο τον υπολογιστή αλλά και από την εφαρμογή Google News του κινητού σας.

Σχετικά Άρθρα

ροή ειδήσεων

trending

πρωτοσέλιδα