Διώρυγα Κορίνθου: Να κηρυχθεί η περιοχή σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης,

28.01.2021 / 21:01
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on reddit
Share on email
Share on print
γκο 15

Σημαντικές είναι οι εξελίξεις που αφορούν στη Διώρυγα Κορίνθου, έγραψε ο υφυπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων Χρίστος Δήμας, σε ανάρτησή του στo Facebook.

Όπως αναφέρει ο υφυπουργός, την περασμένη εβδομάδα είχε ζητήσει από τον υπουργό Υποδομών, Κώστα Καραμανλή και από τον γενικό γραμματέα Υποδομών, Γιώργο Καραγιάννη, να βοηθήσει το υπουργείο Υποδομών στο θέμα των κατολισθήσεων της διώρυγας της Κορίνθου.

Πράγματι, συνεχίζει ο υφυπουργός, ανταποκρίθηκαν άμεσα, με αποτέλεσμα την περασμένη Δευτέρα να διενεργήσει αυτοψία στη διώρυγα κλιμάκιο του υπουργείο Υποδομών. Οι τεχνικοί υπογράμμισαν την ανάγκη να πραγματοποιηθεί άμεσα τοπογραφική μελέτη, γεωτεχνική έρευνα και μελέτη και εκτίμησαν πως θα απαιτηθούν τουλάχιστον 16 εβδομάδες και στην συνέχεια εργασίες με εκτιμώμενο προϋπολογισμό της τάξεως των 8-9 εκατ. ευρώ.

«Για να μπορέσει όμως το υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών να προχωρήσει σε όλα αυτά, απαιτείται αρχικά να υπάρξει αρμοδιότητά του, συνεπώς θα πρέπει να υπογραφεί μία προγραμματική σύμβαση με την Διώρυγα της Κορίνθου (ΑΕΔΙΚ) το οποίο ήδη δρομολογείται» σημειώνει ο κ. Δήμας.

Λόγω των συνθηκών – προσθέτει ο ίδιος – ζήτησε από την Περιφέρεια να κηρυχθεί η περιοχή σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης, «με βάση πάντοτε στις επιστημονικές αναλύσεις» όπως υπογραμμίζει.

«Σύμφωνα με την πρόσφατη εκτίμηση επικινδυνότητας και διερεύνησης του κατολισθητικού κινδύνου που υπογράφουν ο καθηγητής κ. Λέκκας και ο γενικός διευθυντής του ΕΑΓΜΕ κ. Τσώκος, η περιοχή στο δυτικό πρανές της διώρυγας Κορίνθου έχει αυξημένη επικινδυνότητα για εκδήλωση καταπτώσεων που θέτει σε κίνδυνο την ναυσιπλοΐα. Ως εκ τούτου, κρίνεται επιτακτική ανάγκη η άμεση λήψη μέτρων αποφόρτισης και προστασίας των πρανών» σημειώνει ο αναπληρωτής υπουργός.

Ακόμη, σε συνεννόηση με τον υφυπουργό Συντονισμού Κυβερνητικού Έργου, Άκη Σκέρτσο και τον γενικό γραμματέα Δημόσιων Επενδύσεων και ΕΣΠΑ Δημήτρη Σκάλκο, ξεκίνησε άμεσα η διαδικασία, ώστε να εξασφαλιστεί η απαιτούμενη χρηματοδότηση για τις μελέτες και τις απαραίτητες κατασκευές της διώρυγας Κορίνθου από το υπουργείο Ανάπτυξης και Επενδύσεων.

Τέλος, ο υφυπουργός γνωστοποιεί πως για την πορεία των επεμβάσεων στη διώρυγα, ενημέρωσε και τον περιφερειάρχη Πελοποννήσου Παναγιώτη Νίκα, όπως επίσης και τον αντιπεριφερειάρχη Κορινθίας Αναστάσιο Γκιολή.

Ακολουθήστε το dete.gr στο Google News

Ακολουθήστε μας στο Google News απο τον υπολογιστή αλλά και από την εφαρμογή Google News του κινητού σας.

Σχετικά Άρθρα

ροή ειδήσεων

trending

πρωτοσέλιδα