Ο Δ. Τεμπονέρας στο «Νεολόγο»: «Θα είμαι χρήσιμος απ’ όπου μπορώ» – Μιλά στον απόηχο των εκλογών στον ΣΥΡΙΖΑ

28.05.2022 / 12:15
1500

ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΚΟΓΚΟΛΗΣ

[email protected]

Το επώνυμο του βαρύ. Ιστορικό για τη χώρα. Όπως λένε άνθρωποι του στενού του περίγυρου «ασχολείται ενεργά με την πολιτική, όχι με διακύβευμα την κατάληψη μιας θέσης (δεν το έχει ανάγκη θαρρώ), αλλά την αποτελεσματικότητα για την κεντροαριστερά και τη χώρα». Επιλέξαμε να συνομιλήσουμε μαζί του στον Max fm 93,4 και στο «Νεολόγο», με αφορμή τις εσωκομματικές εκλογές στον ΣΥΡΙΖΑ και τη δυναμική που ανέπτυξε ο Διονύσης Τεμπονέρας σε επίπεδο ψηφοφορίας για την Κεντρική Επιτροπή. Ανεδείχθη στην πρώτη τριάδα και μάλιστα χωρίς συνολική στήριξη από εσωκομματικούς μηχανισμούς.

Θα έλεγε κάποιος πως η προτίμηση στο πρόσωπό του από τη βάση ανοίγει έναν δρόμο πιο ενεργής συμμετοχής και στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ, αν και το όνομά του απασχολεί εντόνως τις συζητήσεις για τα εθνικά ψηφοδέλτια του κόμματος, αλλά και την τοπική αυτοδιοίκηση, σε Αθήνα, Δυτική Ελλάδα και Αχαΐα. Τον ρωτήσαμε για τους στόχους του κόμματος από εδώ και στο εξής, με φόντο και τις εθνικές εκλογές, για την επιχείρηση αντιστοίχισης ποσοστών και βάσης και για το πολιτικό του μέλλον.

«Να απαντήσει το ΠΑΣΟΚ»

Για τον κ. Τεμπονέρα, σε σχέση με την ηγεμονία στην κεντροαριστερά και το αν το αναβαθμισμένο ΠΑΣΟΚ μπορεί να απειλήσει τον ΣΥΡΙΖΑ, το κόμμα του έχει κατακτήσει ένα επίπεδο πολιτικής ηγεμονίας στον προοδευτικό χώρο. «Δεν είναι στρατηγική επιλογή μας, βέβαια, αυτή. Έχουμε απευθύνει προσκλητήριο προοδευτικής διακυβέρνησης, στη βάση αρχών και προγραμμάτων, για να αποφύγουμε τις νεοσυντηρητικές πολιτικες. Το ΠΑΣΟΚ, για παράδειγμα, θα πρέπει να απαντήσει μετά τις εκλογές σε πολλά ερωτήματα, όπως η αστυνομία στα Πανεπιστήμια ή αν πρέπει τα Ιδρύματα να είναι τόποι ελεύθερης διακίνησης ιδεών, με αυτοδιοίκητο και φρούρηση από την ίδια την κοινότητα».

«Χωρίς όρους συναλλαγής και επιβράβευσης»

Απαντώντας σε ερώτηση για το πολιτικό του μέλλον είπε: «Θα είμαι χρήσιμος από όπου μπορώ. Πολιτικά δρω και παρεμβαίνω, όπως μπορώ, όχι μόνο τώρα, μετά την τιμητική εμπιστοσύνη των πολιτών, όλη την προηγούμενη δεκαετία. Θέλω να φανώ αντάξιος των προσδοκιών των πολιτών και της βάσης. Για μένα η πολιτική δεν γίνεται με όρους συναλλαγής και επιβράβευσης. Το πολιτικό σχέδιο είναι ευρύτερο, στην αριστερά μιλάμε με όρους συλλογικούς και έτσι θα δώσω κι εγώ τη μάχη για πολιτική αλλαγή».

«Άμεση πολιτική σχέση με την κοινωνία»

«Η μεγάλη συμμετοχή των νέων και παλαιότερων μελών του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. στις πρόσφατες εκλογές δημιουργεί έντονη κοινωνική και πολιτική κινητικότητα. Πρόκειται για ένα σημαντικό γεγονός, που εγκαινιάζει μια πιο άμεση πολιτική σχέση με την κοινωνία των πολιτών που κινούνται και αυτοπροσδιορίζονται στον προοδευτικό χώρο», ανέφερε πιο κάτω ο κ. Τεμπονέρας και πρόσθεσε:

«Ο στόχος για αντιστοίχιση του κομματικού με τον κοινωνικό ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. επιτυγχάνεται, αλλά η διαδικασία αυτή πρέπει να είναι συνεχής, διαδραστική και ανατροφοδοτούμενη. Ο ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. είναι πια ένα  κόμμα πιο μαζικό, ένα κόμμα λαϊκό, ένα κόμμα νεανικό, ένα κόμμα σύγχρονο και ριζοσπαστικό. Μα πάνω  από όλα, ο ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. γίνεται ένα κόμμα των μελών του». 

«Δημοκρατική προοπτική εξουσίας»

Σύμφωνα με τον Διονύση Τεμπονέρα: «Ο ΣΥΡΙΖΑ – Π.Σ. έχει σπάσει για τα καλά αυτό που ονομαζόταν μέχρι τώρα «αντισύριζα μέτωπο» και ετοιμάζεται να δώσει θετική, αριστερή, προοδευτική και δημοκρατική προοπτική εξουσίας στη χώρα, όποτε και αν γίνουν οι επόμενες εκλογές.  Για να συμβεί αυτό, η συζήτηση θα πρέπει να γίνει για τα μικρά και καθημερινά, αλλά και για τα μεγάλα και για τα οραματικά. Η μάχη των ιδεών και η ιδεολογική ηγεμονία σε μια κοινωνία που χειμάζεται από μια δεκαετία νεοφιλελεύθερων πολιτικών, σε μια κοινωνία που ο κοινωνικός εκφασισμός και η ατομικότητα θριαμβεύουν, σημαίνει πως απαντάμε συλλογικά, αγωνιστικά, διεκδικητικά. Η Αριστερά δεν «εκπροσωπεί» την κοινωνία. Ετοιμάζει και οργανώνει την κοινωνία για ριζοσπαστικές τομές. Δίνει διέξοδο στους από κάτω, στους πολλούς, στον αγώνα για κοινωνική δικαιοσύνη». 

«Εμπιστοσύνη, μήνυμα, διέξοδος»

Επίσης, το στέλεχος της Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ, υποστήριξε, σχετικά με το αποτέλεσμα της συμμετοχής στις εσωκομματικές διαδικασίες της αξιωματικής αντιπολίτευσης: «Η επιλογή του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. Αλέξη Τσίπρα να εκλεγεί η ηγεσία του κόμματος από τα μέλη δικαιώνεται. Χιλιάδες άνθρωποι επέλεξαν να εμπλακούν σε μια αμιγώς πολιτική διαδικασία για τρεις λόγους:

Πρώτον, για να εκφράσουν την εμπιστοσύνη τους στο πρόσωπο του Αλέξη Τσίπρα, οπλίζοντάς τον με την απαραίτητη δυναμική, ώστε να προχωρήσει σε ανασύνταξη όλου του προοδευτικού χώρου, με όρους πολιτικής ηγεμονίας.

Δεύτερον, για να στείλουν μήνυμα αποδοκιμασίας της κυβερνητικής πολιτικής και

Τρίτον, για να δώσουν «εντολή» για μια αριστερή, δημοκρατική διέξοδο, φέρνοντας στο προσκήνιο εκείνους που πραγματικά πλήττονται από τις νέο – συντηρητικές πολιτικές».

«Με τις αρχές μας»

Τέλος, ο πρώην Γενικός Γραμματέας του Υπουργείου Ναυτιλίας ανέφερε: «Σε μια εποχή που η έννοια της πολιτικής δράσης και  της συμμετοχής ανανοηματοδοτείται, επιβάλλεται να αποχωριστούμε τις βεβαιότητες του παρελθόντος. Δεν αποχωριζόμαστε όμως τις αρχές μας. Οι αρχές της κοινωνικής δικαιοσύνης, της κατάργησης της εκμετάλλευσης ανθρώπου από άνθρωπο, της εθνικής ανεξαρτησίας – λαϊκής κυριαρχίας, της κοινωνικής απελευθέρωσης, αποτελούν την  πυξίδα μας στη νέα αυτή πορεία.

Η «πολιτική αλλαγή» δεν είναι απλά ένα σύνθημα. Το θετικό περιεχόμενό της είναι εκείνο που θα συγκινήσει όλους εκείνους που πασχίζουν και αγωνίζονται για μια πιο δίκαιη κοινωνία. Σε αυτό συνομολογούμε και στρατευόμαστε: στη μάχη των ιδεών, αλλά και της καθημερινής πολιτικής πράξης».

*Δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα “Νεολόγος” των Πατρών

Ακολουθήστε το dete.gr στο Google News

Ακολουθήστε μας στο Google News απο τον υπολογιστή αλλά και από την εφαρμογή Google News του κινητού σας.

Σχετικά Άρθρα

ροή ειδήσεων

trending

πρωτοσέλιδα