Δημοτικός Κινητός Κινηματογράφος: Το “Σκαρί” από την Μάλτα και ο αγώνας των ψαράδων

10.06.2023 / 11:59
3c74c6da281d1d40a3d97cf2e463b87e

Με το «Το Σκαρί» (Luzzu), μια μαλτέζικη δραματική – περιπετειώδη ταινία επιβίωσης του 2021, σε σενάριο και σκηνοθεσία του Alex Camilleri, συνεχίζεται στις 9.30 το βράδυ της Τρίτης 13 Ιουνίου στο αίθριο του Παλαιού Δημοτικού Νοσοκομείου η ενότητα του Δημοτικού Κινητού Κινηματογράφου.

O Camilleri συνδέει με κινηματογραφική ευθύτητα το αυστηρά προσωπικό δράμα με την κοινωνική τραγωδία. Η ταινία έχει αποσπάσει βραβείο ερμηνείας στο φεστιβάλ του Σάντανς για τον ερασιτέχνη ηθοποιό και πραγματικό ψαρά Τζέσμαρκ Σκικλούνα.

«Luzzu», είναι η λέξη που χρησιμοποιούν στη Μάλτα για το παραδοσιακό ψαροκάικο. Σαν αυτό το πολύχρωμο που έχει κληρονομήσει από τον πατέρα του (που το είχε κληρονομήσει από τον δικό του πατέρα) ο Τζέσμαρκ, γόνος οικογένειας ψαράδων που ξημεροβραδιάζεται στη θάλασσα προκειμένου να συντηρήσει τη σύζυγό του και τον νεογέννητο γιο τους. Δεν είναι εύκολο. Η Ευρωπαϊκή Ενωση έχει θέσει περιορισμούς για το ψάρεμα σε συγκεκριμένες περιόδους, οι έλεγχοι στα καΐκια είναι συνεχείς και στην ψαραγορά, οι νόμοι της ζήτησης βρίσκονται στα χέρια των ισχυρών.

Τίποτα δεν είναι όπως παλιά. Οι ιστορίες των παραδοσιακών ψαράδων μπορεί να φέρνουν μνήμες από μια εποχή όπου όλα ήταν (ή τώρα φαίνονται) πιο απλά, αλλά η πραγματικότητα παραμένει αμείλικτη. Ο Τζέσμαρκ δεν καταφέρνει να βγάλει ένα αξιοπρεπές εισόδημα, ο γιος του χρειάζεται ειδική υποστήριξη για την ανατροφή του και το καΐκι του χρήζει άμεσης επισκευής. Αντιμέτωπος με διλήμματα που δεν έχουν εύκολες λύσεις, ο Τζέσμαρκ θα περάσει στην άλλη πλευρά και θα γίνει μέλος μιας ομάδας παράνομων διακινητών που χρησιμοποιούν το ψάρεμα ως κάλυψη και ταυτόχρονα θα δώσει μια τελευταία ευκαιρία στο καΐκι του, επισκευάζοντάς το από την αρχή.

Ο Καμιλέρι παραδίδει με το «Σκαρί» μια από τις ελάχιστες απεικονίσεις της ζωής στη Μάλτα, αφήνοντας χρόνο για να γευτείς την καθημερινότητα των ψαράδων, να βυθιστείς στη μελαγχολία του ήρωά του και να τον ακολουθήσεις κι εσύ σε μια διαδρομή που θα αποκαλύψει το σημείο μηδέν της αποκόλλησης από το παρελθόν και την οριστική μετάβαση σε ένα (εξίσου) αβέβαιο μέλλον

Πρωταγωνιστούν οι Jesmark Scicluna, Michela Farrugia και David Scicluna. Το Luzzu έκανε την παγκόσμια πρεμιέρα του στο Φεστιβάλ Κινηματογράφου Sundance 2021, στις 29 Ιανουαρίου 2021.Αποτέλεσε επίσης την επίσημη υποβολή της Μάλτας για το Οσκαρ Καλύτερης Διεθνούς Ταινίας.

Η ταινία θα επαναπροβληθεί την Κυριακή 18 Ιουνίου στις 9.30 το βράδυ στον Πολυχώρο Πολιτισμού στην «Ιχθυόσκαλα». 

Είσοδος ελεύθερη

Ακολουθήστε το dete.gr στο Google News

Ακολουθήστε μας στο Google News απο τον υπολογιστή αλλά και από την εφαρμογή Google News του κινητού σας.

Σχετικά Άρθρα

ροή ειδήσεων

πρωτοσέλιδα