Δήμος Πατρέων: Ζητά αρωγή από την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας για το Κοινωνικό Παντοπωλείο

22.06.2023 / 14:15
aporoi-dimos-873x432

Συνεργασία με Προγραμματική Σύμβαση με την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας για να ενισχυθεί οικονομικά το Κοινωνικό Παντοπωλείο του Δήμου Πατρέων, ώστε να ενταχθούν σε αυτό περί τις 400 οικογένειες δικαιούχων του ΤΕΒΑ (Ταμείο Ευρωπαϊκής Βοήθειας προς τους Απόρους), ζητά με επιστολή του προς τον Αντιπεριφερειάρχη Αχαΐας, κ. Χαράλαμπο Μπονάνο, ο Πρόεδρος του Κοινωνικού Οργανισμού του Δήμου Πατρέων (ΚΟΔΗΠ), Θόδωρος Τουλγαρίδης.
Στην επιστολή τονίζεται:
Κύριε Αντιπεριφερειάρχη,
όπως γνωρίζετε ο Κοινωνικός Οργανισμός του Δήμου Πατρέων λειτουργεί εδώ και χρόνια το Κοινωνικό Παντοπωλείο, με την υποστήριξη της χρηματοδότησης μέσω ΕΣΠΑ σε θέματα μισθοδοσίας και λειτουργικών δαπανών. Το Παντοπωλείο μας έχει μεγάλο αριθμό ωφελούμενων που ξεπερνούν τις 700-750 οικογένειες/νοικοκυριά κάθε χρόνο. Παράλληλα ένας μεγάλος αριθμός δικαιούχων του ΤΕΒΑ αιτείται την ένταξή του στο Παντοπωλείο, ιδιαίτερα όταν υπάρχουν μεγάλα διαστήματα χωρίς διανομές προϊόντων ΤΕΒΑ.
Στο πλαίσιο της υποστήριξης οικογενειών/νοικοκυριών, που ζουν σε συνθήκες ακραίας φτώχειας και αντιμετωπίζουν θέμα επιβίωσης, εντάσσουμε σε διανομές του Κοινωνικού Παντοπωλείου ένα αριθμό δικαιούχων, που εξυπηρετούμε μόνο κατά τα διαστήματα που δεν δίνεται ΤΕΒΑ. Ωστόσο το κόστος για την προμήθεια των τροφίμων για τις οικογένειες αυτές αυξάνει κατά πολύ τον προϋπολογισμό μας με αποτέλεσμα να αδυνατούμε να ανταπεξέλθουμε στις εν λόγω προμήθειες.
Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία των διανομών του Κοινωνικού Παντοπωλείου – Σεπτέμβριος 2022 (μετά ξεκίνησαν οι διανομές ΤΕΒΑ)- εντάχθηκαν στην δομή του Παντοπωλείου περίπου 300 οικογένειες/νοικοκυριά δικαιούχοι ΤΕΒΑ.
Το κόστος για την προμήθεια των προϊόντων για τις οικογένειες αυτές ανέρχεται σε 50.000 € για κάθε διανομή. Οι διανομές μας γίνονται κάθε δύο με τρεις μήνες – πέντε στο έτος – και περιλαμβάνουν τα παρακάτω προϊόντα: γάλα εβαπορέ, όσπρια, ρύζι, ζυμαρικά, τοματοπελτέ (πασάτα), ζάχαρη, ελαιόλαδο, κοτόπουλο και χοιρινό κατά τις εορταστικές περιόδους. Οι ποσότητες ποικίλουν ανάλογα με το νοικοκυριό.
Παράλληλα γνωρίζουμε ότι λήγοντας το τρέχον ΕΣΠΑ και μέχρι την έναρξη του νέου ΕΣΠΑ, στα πλαίσια του οποίου θα υποβληθεί νέα πρόταση για ΤΕΒΑ ή κάτι αντίστοιχο, δεν θα υπάρξει γόνιμος διαγωνισμός για διανομές προϊόντων ΤΕΒΑ τουλάχιστον μέσα στο 2024, ίσως δε και για περισσότερα χρόνια κι αυτό θα προκαλέσει σοβαρό πρόβλημα επιβίωσης σε πολλές οικογένειες.
Με δεδομένο ότι βρισκόμαστε στην περίοδο σύνταξης του νέου προϋπολογισμού για την προμήθεια των τροφίμων για τις δομές μας, θα πρέπει να γνωρίζουμε τις ποσότητες των τροφίμων που θα διανεμηθούν από το Κοινωνικό Παντοπωλείου. Ως εκ τούτου επιθυμούμε να συμπεριλάβουμε στις διανομές του Παντοπωλείου και ωφελούμενους του ΤΕΒΑ και μέχρι 350-400 νοικοκυριά με την αντίστοιχη οικονομική ενίσχυση από την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδος .
Στην κατεύθυνση αυτή προτείνεται η συνεργασία μας στα πλαίσια μιας Προγραμματικής Σύμβασης προκειμένου να ενισχυθεί ο Κ.Ο.ΔΗ.Π με το ποσό των 300.000-350.000 ευρώ για να εντάξει στις διανομές τροφίμων του Παντοπωλείου 300-400 οικογένειες δικαιούχων του ΤΕΒΑ για το έτος 2024.
Ευελπιστούμε στην θετική ανταπόκρισή σας στο αίτημά μας.

Ακολουθήστε το dete.gr στο Google News

Ακολουθήστε μας στο Google News απο τον υπολογιστή αλλά και από την εφαρμογή Google News του κινητού σας.

Σχετικά Άρθρα

ροή ειδήσεων

πρωτοσέλιδα