Quantcast

Δήμος Πατρέων: Οξύνεται η κόντρα δημοτικής αρχής και αντιπολίτευσης

28.05.2023 / 17:00
PEF_8756-1

ΑΠΟ «ΚΟΣΚΙΝΟ» ΟΙ ΑΝΑΘΕΣΕΙΣ

Όλα τα στοιχεία για τις απευθείας αναθέσεις του Δήμου και των Οργανισμό του ζητούν από δημοτικοί σύμβουλοι από την αντιπολίτευση

ΤΟΥ ΦΑΝΗ ΒΓΕΝΟΠΟΥΛΟΥ

Νέο κύκλο αντιπαράθεσης, μεταξύ της αντιπολίτευσης και της δημοτικής Αρχής της Πάτρας, σηματοδοτεί το αίτημα που έχουν καταθέσει δημοτικοί σύμβουλοι της αντιπολίτευσης με το οποίο ζητούν στοιχεία για αναθέσεις εκ μέρους του Δήμου Πατρέων και των εποπτευόμενων από αυτόν Οργανισμών (Πολιτιστικός, Κοινωνικός κτλ), χωρίς διαγωνισμό κατά το χρονικό διάστημα από το 2020 μέχρι και σήμερα. Το θέμα όπως πληροφορείται ο «Νεολόγος» των Πατρών θα έρθει προς συζήτηση σε προσεχή συνεδρίαση του Σώματος, ενώ ήδη το Προεδρείο του Δημοτικού Συμβουλίου στο οποίο απευθύνεται το αίτημα, έχει ζητήσει εγγράφως από όλες τις υπηρεσίες και τους Οργανισμούς να βρουν τα στοιχεία που αφορούν τις απευθείας αναθέσεις.  Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες το σχετικό αίτημα υπογράφουν δημοτικοί σύμβουλοι από τις παρατάξεις Σβόλη, Ψωμά, Χρυσανθακόπουλου, Ρώρου και Νικολόπουλου.

Όπως ανάφεραν στον «Νεολόγο» πηγές από την αντιπολίτευση, στόχος της πρωτοβουλίας είναι να γίνει γνωστό στις παρατάξεις και κατ’ επέκταση στους δημότες, πόσα χρήματα από τα δημοτικά ταμεία έχουν δαπανηθεί σε απευθείας αναθέσεις κατά την τελευταία τετραετία Πελετίδη και με ποια κριτήρια, αλλά και να εξεταστεί εάν υπήρξαν προσφορές από Πατρινούς επιχειρηματίες, ενώ ζητούν να μάθουν και εάν οι περιπτώσεις που έγιναν απευθείας αναθέσεις ήταν πράγματι επείγουσες, ώστε να δικαιολογείται η συγκεκριμένη διαδικασία. Να σημειωθεί ότι, σύμφωνα με τη νομοθεσία ως απευθείας ανάθεση νοείται η διαδικασία ανάθεσης χωρίς εκ των προτέρων δημοσιότητα, στο πλαίσιο της οποίας η Αναθέτουσα Αρχή (εν προκειμένω ο Δήμος Πατρέων) αναθέτει σύμβαση στον φορέα της επιλογής της, κατόπιν έρευνα αγοράς ή διαβούλευσης με έναν ή περισσότερους οικονομικούς φορείς. Η προσφυγή στη διαδικασία της απευθείας ανάθεσης επιτρέπεται όταν η εκτιμώμενη αξία της σύμβασης είναι ίση ή κατώτερη από το όριο των 30.000 ευρώ.  

«Όλοι εναντίον Πελετίδη»

Παράγοντες της δημοτικής Αρχής, μιλώντας τον «Νεολόγο» των Πατρών για το θέμα που έχει προκύψει μετά το αίτημα των δημοτικών συμβούλων της αντιπολίτευσης, εκτιμούν ότι πρόκειται για την υλοποίηση της συμφωνίας των κομμάτων ΝΔ – ΠΑΣΟΚ – ΣΥΡΙΖΑ με στόχο να πλήξουν τον Κώστα Πελετίδη με απώτερο σκοπό την ήττα της «Λαϊκής Συσπείρωσης»  στις αυτοδιοικητικές εκλογές του προσεχούς Οκτωβρίου. Στόχο, που όπως έσπευδαν να προσθέσουν, δεν πρόκειται να επιτύχουν και πως «θα φάνε τα μούτρα τους στην κάλπη».

Όπως ανέφεραν από τη δημοτική Αρχή, ο δήμαρχος δεν μπορεί να κάνει απευθείας αναθέσεις, καθώς αυτές γίνονται με συγκεκριμένες διαδικασίες από τις υπηρεσίες του Δήμου και από κανέναν άλλον. Συνεχίζοντας τη συλλογιστική του οι παράγοντες της δημοτικής Αρχής ανάφεραν ότι, με τον τρόπο αυτό οι παρατάξεις της αντιπολίτευσης τα βάζουν με το σύνολο των δημοτικών υπηρεσιών και ισχυρίζονται ότι οι υπάλληλοι λειτουργούν κατ’ εντολήν του δημάρχου. «Ας βγει κάποιος από τους εργαζόμενους του Δήμου και να πει ότι πιέστηκε από τον Πελετίδη για να γίνει μια απευθείας ανάθεση. Όλες οι απευθείας αναθέσεις, τόσο στον Δήμο Πατρέων, όσο και στα Νομικά του Πρόσωπα έχουν γίνει με διαγωνιστικές διαδικασίες έτσι ακριβώς όπως προβλέπει η νομοθεσία», ανάφερε χαρακτηριστικά ένας από τους συνομιλητές μας.

«Γνωρίζει η αντιπολίτευση»

 Πέρα όμως από το παραπάνω επιχείρημα, από τη δημοτική Αρχή τονίζουν ότι οι παρατάξεις της αντιπολίτευσης, γνωρίζουν τι ακριβώς συμβαίνει με την οικονομική διαχείριση του Δήμου Πατρέων, καθώς συμμετέχουν τόσο στην Οικονομική Επιτροπή του Δήμου Πατρέων, από όπου πηγαίνουν προς ψήφιση όλα τα θέματα, όσο και στα Διοικητικά Συμβούλια των Οργανισμών του Δήμου. Μάλιστα, όπως αναφέρουν από τη δημοτική Αρχή, στις συνεδριάσεις των Δ.Σ. των Οργανισμών συμμετέχουν, με δικαίωμα λόγου, και εκπρόσωποι των δημοτικών παρατάξεων που δεν προβλέπεται από τη νομοθεσία να συμμετέχουν, καθώς η αντιπροσώπευση στις επιτροπές και τα Διοικητικά Συμβούλια γίνεται ανάλογα με τον αριθμό των μελών της κάθε παράταξης στο Δημοτικό Συμβούλιο.

Ακολουθήστε το dete.gr στο Google News

Ακολουθήστε μας στο Google News απο τον υπολογιστή αλλά και από την εφαρμογή Google News του κινητού σας.

Σχετικά Άρθρα

ροή ειδήσεων

πρωτοσέλιδα