Δήμος Πατρέων: Κόντρα στις πολιτικές τους, δίπλα στο λαό – Το σχέδιο για τον προϋπολογισμό του 2021

06.11.2020 / 22:18
gko 6

Στο τελικό στάδιο της διαμόρφωσης του νέου προϋπολογισμού για το 2021 βρίσκονται τα στελέχη της δημοτικής αρχής, δίνοντας όπως λένε αγώνα για να μην μειώσουν τίποτα από τις παροχές που έδινα μέχρι τώρα στον λαό της Πάτρας.

Ο αγώνας αυτός γίνεται εξαιτίας των δυσμενών συνθηκών που έχουν προκύψει από τον κορωνοϊό και την κρίση της πανδημίας που έχουν μεγαλώσει τις κοινωνικές ανάγκες τις οποίες από την αρχή προσπάθησε να ενισχύσει η δημοτική αρχή με περισσότερες ελαφρύνσεις σε επαγγελματίες και νοικοκυριά.

Όμως, πέρα από τον κορωνοϊό, το περιβάλλον γύρω από τη διαμόρφωση του νέου δημοτικού προϋπολογισμού, γίνεται ολοένα και πιο ασφυκτικό, εξαιτίας των συνεχόμενων μειωμένων κρατικών κονδυλίων που δίνονται από το κράτος στους δήμους.

Θηλιά στο λαιμό

Ειδικότερα, για φέτος, ο κρατικός προϋπολογισμός για το 2021 αφαιρεί από τους δήμους το 30% των κεντρικών  αυτοτελών πόρων που τους έδινε, κάτι που, σύμφωνα με τον αντιδήμαρχο Διοίκησης και Οικονομικών, Διονύση Πλέσσα, είναι σαν να τους βάζει τη θηλιά στο λαιμό.

«Από πού περιμένουν να ανταπεξέλθουν οι δήμοι στις υποχρεώσεις τους;» ρωτάει χαρακτηριστικά ο κ. Πλέσσας, χωρίς όμως να περιμένει απάντηση.

Σύμφωνα με τον ίδιο η πολιτική που ακολουθεί το κράτος απέναντι στην τοπική αυτοδιοίκηση και ειδικότερα απέναντι στους δήμους, οδηγεί με κάθε τρόπο στην αύξηση των ανταποδοτικών τελών, δηλαδή στο να πληρώσουν οι δημότες με χαράτσια τα κονδύλια που μειώνει κάθε φορά η πολιτεία προς την τοπική αυτοδιοίκηση.

«Ήδη το κράτος έχει παρακρατήσει παρανόμως από τους δήμους ένα ποσό που ξεπερνά τα 4,5 δισεκατομμύρια ευρώ. Είναι χρήματα που το κράτος βάση των νόμων που υπάρχουν για την χρηματοδότηση της τοπικής αυτοδιοίκησης θα έπρεπε να τους έχει δώσει.

Όμως τα χρήματα αυτά δεν πάνε στη θάλασσα από την κυβέρνηση, αλλά στους μεγάλους επιχειρηματικούς ομίλους, στην κατεύθυνση δηλαδή που δίνει η πολιτική της Ευρωπαϊκής Ένωσης» τονίζει ο κ. Πλέσσας και προσθέτει: «

Ουσιαστικά αυτό που λένε στους δήμους είναι να αυξήσουν τα ανταποδοτικά τέλη και τους πάσοις φύσεως φόρος προς τους δημότες τους, χαρακώνοντας τον λαό και τα πλατιά λαϊκά στρώματα».

Σύμφωνα με τον κ. Πλέσσα έως το 2009 το 68% των εσόδων στους δημοτικούς προϋπολογισμούς, προέρχονταν από κρατικά κονδύλια και μόλις το 32% από ανταποδοτικά τέλη.

Οι όροι αυτοί από τα χρόνια της κρίσης έχουν αντιστραφεί και πλέον το 68% των εσόδων του προϋπολογισμού των δήμων προέρχεται από ανταποδοτικά τέλη και το 32% από τα κρατικά κονδύλια.

Με νύχια και δόντια

«Έχουμε αυτά τα δεδομένα και τις συγκεκριμένες πολιτικές που εφαρμόζονται από όλες τις κυβερνήσεις. Στον αντίποδα των πολιτικών αυτών είναι η δημοτική αρχή που δίνει τον δικό της αγώνα στην κατεύθυνση αυτή θα συνεχίσουμε όποιες και αν είναι οι πιέσεις».

Με γνώμονα την πολιτική αυτή η δημοτική αρχή είναι ξεκάθαρη και τονίζει ότι δεν θα προχωρήσει σε καμία αύξηση ανταποδοτικών τελών ή φόρων και το νέο έτος, που να επιβαρύνει τον λαό,  παρά τις πιέσεις και το ασφυκτικό περιβάλλον που υπάρχει γύρω της

«Έχουμε κάνει αγώνα πάνω σε αυτό το θέμα» τονίζει. Σύμφωνα με τον κ. Πλέσσα η δημοτική αρχή παρέλαβε συντελεστή ανταποδοτικών τελών στο 1,95% και τον έχει μειώσει στο 1,20%  και στο  0,81%, ενώ την ίδια στιγμή έφτασε τα δημοτικά τέλη στο χαμηλότερο επίπεδο σε όλη την χώρα για τους επαγγελματίες και τα νοικοκυριά, αυξάνοντας όμως τα ποσά αυτά ια τις μεγάλες επιχειρήσεις, τα καταστήματα των πολυεθνικών, τις αλυσίδες των σούπερ μάρκετ και τις τράπεζες.

Στενάζει το ταμείο

Ωστόσο, όπως παραδέχεται και ο κ. Πλέσσας τα πράγματα για φέτος είναι πιο δύσκολα από κάθε άλλη χρονιά. «Ο προϋπολογισμός φέτος είναι ιδιαίτερα στενός. Όμως γνωρίζουμε ότι ειδικότερα αυτή την χρονιά με την κρίση της πανδημίας και τις επιπτώσεις της, είναι ακόμα μεγαλύτερες οι κοινωνικές ανάγκες του λαού, με δεκάδες νοικοκυριά και μικρές επιχειρήσεις να έχουν πληγεί από αυτή την κατάσταση. Για αυτό και θα παλέψουμε να κάνουμε το καλύτερο που μπορούμε».

Η μεγάλη προσπάθεια της δημοτικής αρχής σε ότι αφορά την διαμόρφωση του νέου προϋπολογισμού είναι να μην κόψει εξαιτίας των σφικτών οικονομικών κάποιες από τις παροχές που έδινε τα περασμένα χρόνια, κυρίως στον κοινωνικό τομέα και σε αυτόν της εκπαίδευσης.

Ένα μεγάλο μέρος των χρημάτων που χρειάζονται για τις παιδικές κατασκηνώσεις, για τους παιδικούς σταθμούς, για τα κοινωνικά φροντιστήρια, για την αναβάθμιση των σχολικών κτιρίων, για τις υπηρεσίες του σε απόρους και αστέγους, για το δεκατιανό στους μαθητές των αδύναμων οικονομικά οικογενειών αλλά και για τομείς όπως είναι η άθληση και ο πολιτισμός, είναι γνωστό ότι προέρχονται μέσα από δικούς του πόρους.

«Είναι χρήματα που δίνονται για τις ανάγκες του λαού, είτε με άμεσο, είτε με άμεσο τρόπο, με την μορφή δηλαδή παροχών ή ελαφρύνσεων» τονίζει ο κ. Πλέσσας και προσθέτει για τον φετινό προϋπολογισμό:

«Θα αγωνιστούμε με νύχια και με δόντια για να μην κόψουμε καμία από αυτές τις παροχές μας στον λαό της Πάτρας, ειδικότερα στον κοινωνικό τομέα που οι ανάγκες εξαιτίας της πανδημίας θα είναι ακόμα μεγαλύτερες τους επόμενους μήνες».

Έχει δώσει ανάσες

Ήδη πάντως η δημοτική αρχή κατά την διάρκεια του πρώτου κύματος της πανδημίας έχει προχωρήσει σε ελαφρύνσεις και παροχές, σε σπίτια και επιχειρήσεις που φτάνουν συνολικά τα 4 εκατομμύρια ευρώ, ενώ παραμένει όπως όλα δείχνουν η απαλλαγή από δημοτικά τέλη στις 12 κοινωνικές κατηγορίες, ένα μέτρο που έχει θεσπιστεί και τις περασμένες χρονιές.

Παράλληλα, σύμφωνα με τον κ. Πλέσσα θα συνεχιστεί και το 2021 η στήριξη του Δήμου στα υγειονομικά καταστήματα, σε έναν τομέα δηλαδή που έχει πληγεί σημαντικά από την πανδημία. «Έχουμε στηρίξει την εστίαση και οι επαγγελματίες το γνωρίζουν και πιστεύω ότι το αναγνωρίζουν. Θα κάνουμε το καλύτερο που μπορούμε και το επόμενο διάστημα με διάφορους τρόπους που ήδη έχουμε εφαρμόσει όπως για παράδειγμα η επέκταση των τραπεζοκαθισμάτων στους κοινόχρηστους χώρους».

Πάνω σε αυτό εκκρεμεί  μια νομοθετική ρύθμιση από την κυβέρνηση, όμως οι πληροφορίες θέλουν να το βλέπει το όλο ζήτημα και αυτή θετικά, ενώ ο Δήμος θα έχει συνάντηση μέσα στις επόμενες ημέρες  με την διοίκηση της ΔΕΥΑΠ, πάνω στο αίτημα που έχει ζητήσει η εστίαση για μείωση των λογαριασμών εξαιτίας της αυξημένης χρήσης νερού λόγω των μέτρων προστασίας για την πανδημία.

Αγκάθι για τον προϋπολογισμό αποτελεί και το ενδεχόμενο μεταφοράς των εσόδων των δημοτικών κοιμητηρίων στην τοπική εκκλησία, ένα μέτρο που προωθεί το υπουργείο Εσωτερικών και το οποίο θα κοστίσει στον Δήμο της Πάτρας ένα ποσό της τάξεως περίπου των 800.000 ευρώ.

Μείωση εξόδων

Πάντως, για να μπορέσει να βγει αυτός ο προϋπολογισμός, εξυπηρετώντας τις κοινωνικές ανάγκες, χωρίς να υπάρξουν αυξήσεις στα ανταποδοτικά τέλη, τη στιγμή μάλιστα που τρέχουν διάφορα έργα υποδομών και αναπτυξιακού χαρακτήρα, με το κράτος να στέλνει ολοένα και μικρότερα κονδύλια, χρειάζονται και ορισμένες προϋποθέσεις, το σφίξιμο, δηλαδή των λουριών και τη μείωση κάθε μορφής εξόδων.

«Έχουμε σταματήσει να αναθέτουμε εργολαβίες και αναλήψεις τεχνικών έργων σε ιδιωτικές εταιρείες, τα αναλαμβάνουν οι δικές μας υπηρεσίες με τους υπαλλήλους μας παρόλο που το προσωπικό του Δήμου είναι μειωμένο σε όλους τους τομείς και το κράτος δεν προχωράει σε προσλήψεις.

Ότι έχουμε καταφέρει, τακτοποιώντας τα οικονομικά, χωρίς να επιβαρύνουμε τον λαό το έχουμε πετύχει με μειωμένες χρηματοδοτήσεις, δίχως να παίρνουμε δάνεια όπως έκανε όλες οι άλλες δημοτικές αρχές (πλην αυτή του κ. Δημαρά) και τα οποία τα εξαργυρώνουμε εμείς, μειώνοντας το το ύψος των χρεών τα 22 εκατομμύρια ευρών  ήταν στα 9, έχοντας σαν στόχο να το ξεχρεώσουμε και να παραδώσουμε το ταμείο χωρίς καμία οφειλή, δίχως να επιβαρύνουμε ούτε με ένα αυτό τον λαό της πόλης».

Τι διεκδικεί

Αυτό που διεκδικεί ο Δήμος από το κράτος είναι δύο πράγματα. Περισσότερες χρηματοδοτήσεις και μόνιμες προσλήψεις υπαλλήλων στο προσωπικό του. «Το κράτος όλα αυτά τα χρόνια έχει την τάση να αυξάνει τις αρμοδιότητες στους δήμους και τις ευθύνες τους, μειώνοντας όμως την ίδια στιγμή τα κονδύλια και μη προχωρώντας στις απαιτούμενες προσλήψεις.

Στόχος του είναι να αναγκάσει τους δήμους στην αύξηση των τελών και στις συμβάσεις με ιδιωτικές εταιρείες για συγκεκριμένες εργασίες, όπως για παράδειγμα είναι ο καθαρισμός  ή ο ηλεκτροφωτισμός. Ο δικός μας ο δρόμος είναι άλλος και πάνω σε αυτόν βαδίζουμε με πίστη έως στο τέλος, δίνοντας καθημερινά μεγάλο αγώνα».

Κ.Α.

(από την εφημερίδα “7 Μέρες Ενημέρωση”).

Ακολουθήστε το dete.gr στο Google News

Ακολουθήστε μας στο Google News απο τον υπολογιστή αλλά και από την εφαρμογή Google News του κινητού σας.

Σχετικά Άρθρα

ροή ειδήσεων

πρωτοσέλιδα