Δήμος Πατρέων για Παγκόσμια Ημέρα Κατά των Ναρκωτικών: Η χρήση και η εξάρτηση δεν είναι επιλογή!

26.06.2023 / 8:55
ΔΗΜΑΡΧΕΙΟ

Παγκόσμια Ημέρα Κατά των Ναρκωτικών είναι σήμερα, 26 Ιουνίου. Ο Δήμος Πατρέων αναφέρει σχετικά:

Η ημέρα αυτή μας θυμίζει, πως το πρόβλημα των ναρκωτικών και γενικότερα όλων των εξαρτήσεων παραμένει μια σοβαρή κοινωνική απειλή.

Εκφράζει τη βαθιά κοινωνική και πολιτική κρίση του σύγχρονου κόσμου, την οποία όλο και περισσότεροι άνθρωποι, κυρίως νέοι, βιώνουν με δραματικό τρόπο.

Για ακόμα μια χρονιά η χρήση και εξάρτηση από ναρκωτικά, συνολικά οι εξαρτητικές συμπεριφορές, ακολουθούν ανοδική πορεία, τόσο στη χώρα μας όσο και διεθνώς, καθώς οι αιτίες που στρέφουν τους νέους σε αναζήτηση ψευδεπίγραφων διεξόδων από μια αφόρητη προσωπική και κοινωνική πραγματικότητα είναι πιο οξυμένες από ποτέ.

Και ενώ διαχρονικά οι κυβερνήσεις στη χώρα μας προσπαθούν να πείσουν ότι στέκονται με υπευθυνότητα και ευαισθησία απέναντι στο πρόβλημα, χρόνο με τον χρόνο γινόμαστε αποδέκτες της πλέον κατάφωρης παραβίασης της αλήθειας και αντιστροφής της πραγματικότητας που δεν μπορούν παρά να μας πονηρεύουν όσον αφορά τα κίνητρα και τους σκοπούς. Γιατί δεν είναι δυνατόν στις σελίδες των εκθέσεων όλων των επίσημων οργανισμών (ΕΚΤΕΠΝ, EMCDDA, UNODC κλπ.) που μελετούν το φαινόμενο να καταγράφονται συνεχώς:

Αύξηση της χρήσης, ιδιαίτερα στους νέους, της εξάρτησης και των αιτημάτων για θεραπεία από κάνναβη, κίνδυνοι από την υπερπροσφορά, τη διαφήμιση και το διάτρητο ρυθμιστικό πλαίσιο που διέπει την ιατρική της χρήση, αυξημένα προβλήματα ψυχικής υγείας και ατυχήματα συνδεόμενα με τη χρήση της, καμία μείωση του παράνομου εμπορίου της ή της εγκληματικότητας … και να υπάρχουν ακόμα φωνές που υποστηρίζουν το διαχωρισμό ναρκωτικών σε «μαλακά και σκληρά», τη νομιμοποίηση της «ψυχαγωγικής» χρήσης ή να πανηγυρίζουν για τις «επενδυτικές ευκαιρίες» που ανοίγονται από τη βιομηχανία κάνναβης.
Αύξηση της εξάρτησης και των θανάτων από υποκατάστατα οπιοειδών, συντριπτική κυριαρχία της πολυτοξικομανίας, αύξηση θανάτων των χρηστών από υπερδοσολογία, παρά τη λειτουργία Χώρων Εποπτευόμενης Χρήσης και την αυξημένη διαθεσιμότητα και πρόσβαση σε ναλοξόνη … και να ενισχύεται συνεχώς η πολιτική «μείωσης της βλάβης» που έχει αποτύχει επιστημονικά εδώ και σχεδόν έναν αιώνα σε βάρος της «στεγνής» θεραπείας με την αδιάσειστη αποτελεσματικότητά της σε κάθε μορφής εξάρτηση.
Αιτιότητα ανάμεσα στους επιβαρυντικούς κοινωνικό-οικονομικούς παράγοντες (ανεργία, κοινωνικές ανισότητες, συρρίκνωση εισοδήματος και υποστηρικτικών υπηρεσιών, μετανάστευση, κ.ά.) και στις εξαρτητικές συμπεριφορές … και την ίδια ώρα, με περίσσιο θράσος, η εξάρτηση να βαφτίζεται «δικαίωμα», «ελεύθερη επιλογή» ή «αυτοπροκαλούμενη νόσος».

Για τη Δημοτική Αρχή η μάχη κατά των ναρκωτικών είναι μάχη ζωής, μάχη καθημερινή κατά όλων των εξαρτήσεων. Από την πρώτη στιγμή που ο πατραϊκός λαός μας εμπιστεύτηκε στη θέση της δημοτικής αρχής, έχουμε σύνθημά μας το εξής: «Όμορφη πόλη είναι η πόλη που δεν έχει ανεργία, φτώχεια, παιδιά στην εξάρτηση». Και κύριος στόχος μας είναι η πρόληψη.

Γι’ αυτό δίνουμε βάρος στην κάλυψη των αναγκών σε μόνιμο προσωπικό των κέντρων πρόληψης, γιατί τα περισσότερα, όπως και της Αχαΐας που ο Δήμος μας είναι μέλος του διοικητικού συμβούλιου, λειτουργούν υποστελεχωμένα και υποχρηματοδοτούμενα, ή με διάφορα προγράμματα ΕΣΠΑ, με ημερομηνία λήξης, χωρίς συλλογικά σχεδιασμένη ενιαία φιλοσοφία και αντίληψη, με αποτέλεσμα να μην μπορούν να αναπτύξουν και να υλοποιήσουν αποτελεσματικά προγράμματα ευρείας κλίμακας για την πρόληψη των εξαρτήσεων σύμφωνα με τις ανάγκες των τοπικών κοινωνιών. Παρά τις φιλότιμες προσπάθειες που κάνουν οι εργαζόμενοι του κέντρου πρόληψης Αχαΐας «Καλλίπολης» να καλύψουν της αυξημένες ανάγκες, το αντίξοο περιβάλλον μέσα στο οποίο δρουν, δεν τους το επιτρέπει.

Η Δημοτική Αρχή της Πάτρας καλεί τον λαό, ιδιαίτερα τους νέους ανθρώπους, να κάνουν τη μόνη επιλογή που μπορεί να δώσει μία πραγματικά ελπιδοφόρα διέξοδο. Να μη γίνει αποδεκτό ότι μπορούν να μπουν στη ζωή μας τα ναρκωτικά. Γι’ αυτό δίνουμε συνεχώς μάχη για να εξαλείψουμε τις αιτίες που οδηγούν στις εξαρτήσεις.

Το θέμα των ναρκωτικών δεν είναι μόνο επιστημονικό-ιατρικό, είναι κυρίως κοινωνικό και πολιτικό. Συνεχίζουμε το σχεδιασμό μας, και διεκδικούμε μαζί με 43 φορείς της πόλης μας, κλειστό θεραπευτικό πρόγραμμα του ΚΕΘΕΑ, καθώς και ένα πολυδύναμο συμβουλευτικό σταθμό για όλες τις εξαρτήσεις, ναρκωτικά, αλκοόλ, διαδίκτυο, τζόγος κλπ. Δίνουμε ιδιαίτερη σημασία στο να προσφέρουμε δημιουργικές διεξόδους στα παιδιά μας, γι’ αυτό και προάγουμε τον αθλητισμό, τον πολιτισμό, δημιουργήσαμε τις κατασκηνώσεις και άλλες δραστηριότητες που καλλιεργούν το σώμα και το πνεύμα και ανοίγουν τους ορίζοντες της σκέψης των νέων. Παλεύουμε για να έχουμε μια άλλη κοινωνία, στην οποία όλοι θα συμμετέχουν ενεργά και στην οποία η εξάρτηση και η αποκοπή, δια της φυγής, από την κοινωνική πραγματικότητα δεν θα υπάρχουν.

Η Δημοτική Αρχή της Πάτρας, με αφορμή την ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΗΜΕΡΑ κατά των ΝΑΡΚΩΤΙΚΩΝ στέλνει μήνυμα, ότι, αποτελεσματική ΠΡΟΛΗΨΗ και ΘΕΡΑΠΕΙΑ της εξάρτησης, σημαίνει:

Στήριξη και αύξηση των «στεγνών» θεραπευτικών προγραμμάτων ως το κύριο μοντέλο θεραπείας.
Ενίσχυση του ρόλου των Κέντρων Πρόληψης. Εφαρμογή προγραμμάτων κατά των εξαρτήσεων σε όλες τις σχολικές βαθμίδες, στην τριτοβάθμια εκπαίδευση στα στρατόπεδα και τους πληθυσμούς Ρομά.

Μέτρα για την αντιμετώπιση της σχολικής διαρροής, την προστασία των ανέργων και των ευάλωτων κοινωνικά ομάδων. Ενίσχυση της δωρεάν αθλητικής και πολιτιστικής δραστηριότητας των νέων ανθρώπων.
Πολλαπλασιασμό των κέντρων ενημέρωσης, των προγραμμάτων δράσης στο δρόμο, των κέντρων υποστήριξης χρηστών με κρατική χρηματοδότηση.

Καμία επιχειρηματική δραστηριότητα ιδιωτικών φορέων και ΜΚΟ στους τομείς Πρόληψης και Απεξάρτησης.
Όχι στη νομιμοποίηση της κάνναβης και στο διαχωρισμό των ναρκωτικών σε «σκληρά-μαλακά».
Όχι στη λειτουργία Χώρων Εποπτευόμενης Χρήσης.
Μέτρα για την προστασία όλων των τοξικοεξαρτημένων.

Γιατί δεν μας αξίζει «να συνηθίσουμε τη φρίκη και να μας τρομάζει η ομορφιά»

Ακολουθήστε το dete.gr στο Google News

Ακολουθήστε μας στο Google News απο τον υπολογιστή αλλά και από την εφαρμογή Google News του κινητού σας.

Σχετικά Άρθρα

ροή ειδήσεων

πρωτοσέλιδα