Δημήτρης Κουτσούμπας: “Το Κόμμα να φτάσει ακόμα πιο ψηλά και στην Πάτρα”

20.06.2023 / 7:30
Koutsoumpas-kardoula

ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ Η ΟΜΙΛΙΑ ΤΟΥ ΓΓ ΤΗΣ ΚΕ ΤΟΥ ΚΚΕ ΔΗΜΗΤΡΗ ΚΟΥΤΣΟΥΜΠΑ ΣΤΗΝ ΠΑΤΡΑ

Φίλες και φίλοι,

συντρόφισσες και σύντροφοι,

Βρισκόμαστε ξανά εδώ στην Πάτρα έξι μέρες πριν από τις εκλογές, για να μεταφέρουμε το ένα και μοναδικό ελπιδοφόρο μήνυμα που μπορεί να προκύψει και από την κάλπη του Ιούνη. Κι αυτό είναι η ακόμα μεγαλύτερη ενίσχυση του ΚΚΕ.

Γιατί όταν οι εκμεταλλευτές σ’ αυτή τη χώρα, θα νιώθουν ευχαριστημένοι, γιατί από Δευτέρα θα έχουν την αυτοδύναμη κυβέρνηση να τους κάνει τη δουλειά τους, οι εργάτες και οι εργάτριες, οι άνθρωποι της βιοπάλης, θα νιώθουν κι αυτοί ευχαριστημένοι για το ακριβώς αντίθετο. Γιατί απέναντι σ’ αυτή την κυβέρνηση θα υπάρχει μια 100% λαϊκή, μαχητική αντιπολίτευση.  Κι αυτή είναι μόνο το ΚΚΕ.

Βρισκόμαστε όμως και λίγες μέρες μετά από ένα ακόμα προδιαγεγραμμένο έγκλημα, το ναυάγιο ανοιχτά της Πύλου που συνεχίζει να μας συγκλονίζει όλους. Το ΚΚΕ αναλαμβάνει ξανά τις ευθύνες του και λέει καθαρά κόντρα στη σήψη και τον κυνισμό όλων των «φωνών» του συστήματος υπάρχει η επιλογή της δράσης και του οργανωμένου αγώνα απέναντι σε ό,τι παγώνει την ψυχή.

Κόντρα σε δηλώσεις που προκαλούν αναγούλα, όπως το «πόσο στοιχίζει στην Ελλάδα μια επιχείρηση έρευνας και διάσωσης», θα υπάρχει το ΚΚΕ, που θα λέει: πως όταν μια μάνα μπαίνει με το παιδί της στα αμπάρια ενός καρυδότσουφλου, πρέπει να γίνουν όσα προβλέπονται από τις διεθνείς συμβάσεις για την προστασία της ανθρώπινης ζωής στη θάλασσα και να σωθεί.

Εμείς όμως, σε όλη αυτή τη συζήτηση, ένα πράγμα λέμε καθαρά. Ναι, μπορεί ο καθένας να αισθάνεται άνθρωπος, όταν βγαίνει στον δρόμο να υπερασπιστεί, συγκλονισμένος και οργισμένος, τη ζωή κάθε ανθρώπου που μέσα σε αυτό το σύστημα κοστολογείται πολύ φθηνά.

Για το ΚΚΕ το δίλημμα “με τα κέρδη ή με τις ζωές”, απαντιέται καθημερινά στον αγώνα για την ανατροπή της αδικίας και των νόμων που την επιβάλουν. Στον αγώνα για να ζήσουμε καλύτερα εμείς και τα παιδιά μας.

Και προς τα στελέχη της ΝΔ που περιδιαβαίνουν στα κανάλια και έχουν το θράσος να ισχυρίζονται πως είναι με τον «ρεαλισμό», πως «ο ανθρωπισμός είναι ανέξοδος και είναι για τα σαλόνια», τούς απαντάμε: Εμείς οι κομμουνιστές και άλλοι αγωνιστές όπως και εκατομμύρια άνθρωποι στη χώρα μας, εμπνέονται από τα λόγια του Τσε, αυτού του μεγάλου επαναστάτη πως «η ζωή ενός ανθρώπινου πλάσματος αξίζει 1 εκατομμύριο φορές περισσότερο από την περιουσία του πλουσιότερου ανθρώπου της γης».

Γιατί το 2023 ρεαλισμός είναι να σταματήσει ο κοινωνικός παρασιτισμός των καπιταλιστών, που για χάρη των κερδών τους δεν υπάρχει έγκλημα που να μην είναι αποφασισμένοι να κάνουν.

Βλέπετε, το κάθε κόμμα επιλέγει τι είναι αυτό που θα χαρακτηρίσει ανθρωπισμό και ρεαλισμό. ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ έχουν χαρακτηρίσει «ανθρωπιστικές επεμβάσεις και ρεαλιστικές προσεγγίσεις του σύγχρονου κόσμου» τον βομβαρδισμό της Λιβύης, της Συρίας, του Ιράκ, της Γιουγκοσλαβίας, τις εγκληματικές ενέργειες του κράτους δολοφόνου του Ισραήλ εναντίον της Παλαιστίνης και ούτω καθεξής.

Για να είμαστε, λοιπόν, ξηγημένοι: όσο αυτοί θα στέκονται με αυταρέσκεια προσοχή δίπλα στους μακελάρηδες αυτού του κόσμου, όσο θα συνεργάζονται με αυταρχικά καθεστώτα, όσο θα συνάπτουν συμφωνίες για να κερδίζουν και ελληνικοί μονοπωλιακοί όμιλοι από την καταλήστευση βομβαρδισμένων και φτωχών χωρών, όσο, δηλαδή, θα είναι με τον ρεαλισμό που γιγαντώνει και το προσφυγικό πρόβλημα, εμείς θα σκύβουμε ευλαβικά το κεφάλι στους μικρούς Αϊλάν που χάθηκαν ξανά πριν λίγες μέρες. Θα δίνουμε το χέρι σε κάθε κατατρεγμένο.

Θα κάνουμε ρεαλιστικές προτάσεις για να καταργηθούν οι απαράδεκτες συμφωνίες τις ΕΕ. Να οργανωθούν επιτροπές χορήγησης ασύλου στην Τουρκία και οι πρόσφυγες να πηγαίνουν στην χώρα πραγματικού προορισμού τους. Θα παλεύουμε για να μπει στο χρονοντούλαπο της Ιστορίας το σύστημα που γεννά κρίσεις πολέμους, φτώχεια και προσφυγιά.

Φίλες και φίλοι.

Συντρόφισσες και σύντροφοι,

Σε μια καθημερινότητα, που δυστυχώς, συνεχώς επιβεβαιώνεται, ότι έρχονται δύσκολα για τον λαό και τη νεολαία, φαίνονται πιο κωμικοτραγικά τα όσα λένε ΝΔ, ΠΑΣΟΚ και ΣΥΡΙΖΑ λίγες μέρες πριν τις εκλογές.

Από τη ΝΔ μάς λένε ότι, αν προκύψει ισχυρή αυτοδύναμη κυβέρνηση δεν έχουμε να φοβόμαστε τίποτα! «Η Ελλάδα θα προχωράει μπροστά και δεν θα αφήνει κανένα πίσω». Επειδή δεν επιδέχονται σοβαρού σχολιασμού αυτές οι προτάσεις, θα λέγαμε να στείλουν και κανένα στέλεχος της ΝΔ στην μεγαλύτερη οικονομία της Ευρώπης, τη Γερμανία, που έχει μπει σε φάση ύφεσης, για να σώσουν κι εκείνη  τη χώρα.

Από την άλλη, ο ξεπεσμός του ΣΥΡΙΖΑ δεν έχει τελειωμό. Έφτασαν στο σημείο να λένε πως όποιος δεν ψηφίσει ΣΥΡΙΖΑ στις εκλογές, στηρίζει την ΝΔ. Εδώ που τα λέμε, και πάλι καλά που μένουν σε αυτά. Γιατί με τον Μαραντζίδη για σύμβουλο θα μπορούσαν να κάνουν και ιστορικό παραλληλισμό: Όπως στην κατοχή, που ο εν λόγω ισχυρίζεται, ότι όποιος δεν στήριζε τις δοσιλογικές κυβερνήσεις και συμμετείχε στην αντίσταση, τροφοδοτούσε τα εγκλήματα των ναζί! Το γαρ πολύ της θλίψεως γεννά – πέρα από παραφροσύνη – και μπόλικη αντίδραση.

Το ΠΑΣΟΚ από την άλλη, θέτει ως στόχο την «αναγέννηση της δημοκρατικής παράταξης! Να γίνει «όνειρο των προοδευτικών ανθρώπων η νέα του ανατολή». Όμως τα όνειρα των στελεχών του ΠΑΣΟΚ, έχουμε μεγάλη πείρα για το πώς εξελίχθηκαν σε εφιάλτη για τον λαό.

Εμείς, φίλες και φίλοι, είμαστε ρεαλιστικά αισιόδοξοι ότι μετά το βήμα που έγινε στις 21ης Μάη με την εκλογική ενίσχυση του ΚΚΕ, μπορεί να γίνει το επόμενο και στις εκλογές της Κυριακής.

          Γιατί είναι χιλιάδες οι άνθρωποι που μέσα στον κατά τα άλλα αρνητικό συσχετισμό που παραμένει, χαμογέλασαν με τα ποσοστά του Κόμματος. Γιατί το ΚΚΕ, ήδη τις λίγες μέρες που μεσολάβησαν από τις προηγούμενες εκλογές, με τη ΝΔ να θέλει να έρθει με φόρα, και τον ΣΥΡΙΖΑ με το ΠΑΣΟΚ να ανταγωνίζονται ποιος θα είναι καλύτερη συμπολίτευση στην πολιτική της, απέδειξε, πως καμία κυβέρνηση δεν είναι παντοδύναμη όταν έχει απέναντι της ένα δυνατό εργατικό-λαϊκό κίνημα, ένα ακόμα πιο ισχυρό ΚΚΕ.

Για να γίνει, όμως, αυτό, ειδικά με τον ακόμα πιο καλπονοθευτικό νόμο που θα γίνουν οι εκλογές, χρειάζεται να γίνουν πολλά. Χρειάζεται το Κόμμα να φτάσει ακόμα πιο ψηλά παντού και εδώ στην πόλη της Πάτρας, στο Αίγιο, σε όλα τα χωριά της Αχαΐας, αλλά και σε όλη τη Δυτική Ελλάδα. Αυτοί που έκαναν το βήμα να το ξανακάνουν, κι αυτοί που το σκέφτηκαν και το ανέβαλαν, να το κάνουν τώρα!

Θα χρειαστεί οι χιλιάδες άνθρωποι που με τον ιδρώτα και την εξάντληση τους χτίζουν το «θαύμα» των κερδών για τους μεγάλους τουριστικούς ομίλους και ουσιαστικά εξαναγκάζονται να απέχουν από τις εκλογές, να πεισμώσουν και να «επενδύσουν» στο μέλλον τους. Να κάνουν ότι περνά από το χέρι τους, να στηριχθούν και από εμάς ώστε να πάρουν άδεια και να πάνε να ψηφίσουν.

          Γιατί έτσι την επόμενη μέρα δεν θα μιλάει κανείς στο όνομά τους. Γιατί μόνο έτσι θα μπορούν οι βουλευτές του ΚΚΕ να βάζουν στη θέση τους όλους αυτούς, που δεν ξέρουν πώς είναι μια καμαριέρα να έχει μυοσκελετικά προβλήματα και να μην δικαιούται βαρέα και ανθυγιεινά, αλλά μιλάνε με ύφος χιλίων καρδιναλίων για το τουριστικό θαύμα. Θα αποστομώνουν αυτούς που ποτέ τους δεν μπόρεσαν να καταλάβουν πώς είναι να σερβίρεις και να μαγειρεύεις για εκατοντάδες ανθρώπους καθημερινά και να παίρνεις 900 ευρώ, αλλά διατείνονται πως είναι με τους εργαζόμενους, τρομάρα τους.

Κυρίως, όμως, μόνο αν και οι ίδιοι, παρ’ όλες τις δυσκολίες, κάνουν δική τους υπόθεση την ενίσχυση του ΚΚΕ, την επόμενη μέρα θα μπορούν να είναι σίγουροι πως θα αποσπούν κατακτήσεις. Πως ενωμένοι και περήφανοι οι εργαζόμενοι, θα μπορούν να κάνουν κουρελόχαρτο αντιδραστικές διατάξεις, όπως πρόσφατα έγινε σε μεγάλο ξενοδοχείο, που απαιτούσε – αν είναι δυνατόν – ποινική ρήτρα 5.000 ευρώ αν κάποιος εργαζόμενος δεν άντεχε άλλο την εξάντληση και αποχωρούσε.

Ναι, θα χρειαστεί να ανέβουν ακόμα περισσότερο τα υψηλά ποσοστά του ΚΚΕ στην Κεφαλονιά, στη Ζάκυνθο, εδώ στις εργατικές λαϊκές γειτονιές της Πάτρας, που μας έκαναν όλους χαρούμενους στις προηγούμενες εκλογές. Γιατί, ειδικά, αυτές οι περιοχές που έχει επιβεβαιωθεί το κύρος του Κόμματος και οι αγωνιστικοί του δεσμοί με χιλιάδες ανθρώπους, μπορούν να συμβάλουν περισσότερο στο να αυξήσει το ΚΚΕ τη δύναμη του σε όλη την Ελλάδα.

Θα χρειαστεί να μην σκορπίσει η ψήφος σε κόμματα που το λέμε καθαρά: Αποτελούν αντιδραστικά προσωποπαγή μορφώματα και πάντα χρήσιμες πολιτικές τσόντες του συστήματος.

Μα καλά, δεν προκαλεί προβληματισμό σε οποιονδήποτε λογικό άνθρωπο για παράδειγμα η υπέρμετρη προβολή της κ. Κωνσταντοπούλου; Τι έγινε ξαφνικά; Τελειώνουν τα ριάλιτι και είπαν να ασχοληθούν με το κίνημα δήθεν της αγάπης; Έχει και η κοροϊδία τα όρια της! Χώρια που η συγκεκριμένη δικηγόρος-πολιτικός έχει βεβαρημένο παρελθόν. Είναι όντως συνεπής στις απόψεις της.

Αλλά οι απόψεις της, για να θυμόμαστε, ήταν αυτές που την οδήγησαν να μην φέρει καν προς συζήτηση, όταν ήταν Πρόεδρος της Βουλής, την πρόταση νόμου του ΚΚΕ για κατάργηση των μνημονίων! Είχε πάντα την άποψη ότι η κατάργηση των άδικων νόμων του μνημονίου ήταν όπως είχε πει «σχήμα λόγου» που το έλεγαν για να κοροιδεύουν το λαό.Για αυτό λοιπόν έχει και συγκεκριμένο παρόν. Να μην έχει θέσεις για κανένα πρόβλημα του λαού. Μόνο κάτι γενικολογίες. Η μοναδική φορά που γίνεται συγκεκριμένη, είναι όταν θέλει να χαϊδέψει τα ορφανά της Χρυσής Αυγής, αφού όπου σταθεί και όπου βρεθεί, ουσιαστικά τούς χαρακτηρίζει «αντισυστημική» δύναμη.

Για αυτό έχει και προδιαγεγραμμένο μέλλον. Δηλαδή, αυτό που έχουν διαχρονικά όλα αυτά τα κόμματα «διάττοντες αστέρες», που βασικό τους χαρακτηριστικό είναι διαχρονικά να στηρίζουν με τις ψήφους, ή ακόμα και με τους βουλευτές τους τις κυβερνήσεις και τα υπόλοιπα κόμματα του συστήματος. Να μην έχουν θέσεις για οποιοδήποτε λαϊκό πρόβλημα, ούτε και καμία παρουσία εκεί που ο λαός και η νέα γενιά αγωνίζεται για να πάρει μια ανάσα, για να τσακίσει την αδικία.

Ποιος δεν θυμάται τον δημοσιογράφο με το σακίδιο, που ψήφισε το τρίτο μνημόνιο και οι βουλευτές του μετά τους πήρε το ΠΟΤΑΜΙ και σκόρπισαν σε ΝΔ, ΠΑΣΟΚ, και ΣΥΡΙΖΑ; Τι έχει να πει κανείς σήμερα για την ΔΗΜΑΡ, το ΛΑΟΣ, τον Λεβέντη, τον Καμένο των ΑΝΕΛ και  τόσους άλλους;

Φίλες και φίλοι,

συντρόφισσες και σύντροφοι

Και πριν τις προηγούμενες εκλογές και τώρα, λέγαμε σε όλους τους τόνους, πως ΝΔ-ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ έχουν κοινές δεσμεύσεις στην ΕΕ, στο ΝΑΤΟ και τους μεγάλους μονοπωλιακούς ομίλους, πως ακριβώς γι’ αυτό έχουν και κοινό αντιλαϊκό πρόγραμμα.

Όσα έχουν μεσολαβήσει το τελευταίο διάστημα επιβεβαιώνουν ξανά το ΚΚΕ με τον πιο αποκαλυπτικό τρόπο. Όλοι τους έχουν ψηφίσει και υλοποιήσει τις απάνθρωπες πολιτικές της ΕΕ για τους πρόσφυγες και το άσυλο. Και ορισμένα στελέχη της ΝΔ ξερνάνε το δηλητήριο του μισανθρωπισμού και την ίδια ώρα ο ΣΥΡΙΖΑ έχει ξεπεράσει κάθε όριο υποκρισίας.

Μιλάνε για το δικαίωμα ασύλου που έχουν όλοι οι πρόσφυγες, όταν ο ΣΥΡΙΖΑ ενσωμάτωσε στην ελληνική νομοθεσία την έννοια της «ασφαλούς τρίτης χώρας» που ουσιαστικά κατακρεουργεί αυτό το δικαίωμα. Μιλάει για ευθύνες της ΕΕ. Μα καλά ποιος εφάρμοσε επί 4,5 χρόνια το Δουβλίνο; Ποιος γιγάντωσε το κολαστήριο της Μόριας; Ποιος υλοποίησε την κοινή δήλωση ΕΕ και Τουρκίας που διόγκωσε το πρόβλημα για τους ξεριζωμένους αλλά και τους κατοίκους των νησιών;

          Διερωτούνται, και καλά κάνουν, ποια είναι τα πρωτόκολλα που εφάρμοσε η Frontex για να σώσει τους ανθρώπους. Αλλά, θα όφειλαν να γνωρίζουν την απάντηση, μιας και ο ΣΥΡΙΖΑ περηφανεύεται, πως αυτός είχε φωνάξει πολεμικά πλοία του ΝΑΤΟ να λύσουν το προσφυγικό πρόβλημα! Δεν ήξερε…δεν ρώταγε;

Για το ΠΑΣΟΚ τώρα τι να πει κανείς; Υψηλή φιλοσοφία και «ανθρωπισμός» από ένα κόμμα που ως κυβέρνηση και ως αντιπολίτευση όχι μόνο στήριξε αλλά πρωτοστάτησε σε ιμπεριαλιστικές επιχειρήσεις.

Όλοι τους, έχουν σαν ιερό δισκοπότηρο το Ταμείο Ανάκαμψης της ΕΕ. Το ΚΚΕ εδώ και τρία χρόνια, όταν όλοι μιλούσαν για «λεφτόδεντρα» της ΕΕ, μιλούσε για Υπερ-Μνημόνιο. Για δισεκατομμύρια που κατευθύνονται σε μεγάλους ομίλους. Για δάνεια και επιχορηγήσεις που εκταμιεύονται μόνο εφόσον ψηφιστούν νέα αντιλαϊκά μέτρα. Για χρήματα που θα πληρωθούν από τη φοροαφαίμαξη του ελληνικού λαού. Πλέον, μέχρι και ο κ. Μητσοτάκης σε συνέντευξη του το χαρακτήρισε μνημόνιο με συγκεκριμένες δεσμεύσεις. Η ίδια η ΕΕ έστειλε φιρμάνι πως για να αποπληρωθούν τα δάνεια και οι τόκοι πρέπει να αυξηθούν οι φόροι που πληρώνει ο λαός.

Όλοι τους αναγνωρίζουν ως δεδομένο ότι η Υγεία σήμερα είναι ένα εμπόρευμα. Να θησαυρίζουν τα παράσιτα της ιδιωτικής υγείας, αλλά και το δημόσιο σύστημα να λειτουργεί με ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια.

          Η αποστροφή που προκάλεσε ο βουλευτής της ΝΔ, που σαν σύγχρονος Μένγκελε, μίλησε για το ασύμφορο της περίθαλψης καρκινοπαθών είναι ένα το κρατούμενο. Αλήθεια, όμως, τόσο ξένες είναι οι δηλώσεις αυτές προς την πολιτική που εφάρμοσαν η ΝΔ, το ΠΑΣΟΚ και ο ΣΥΡΙΖΑ; Ποιος έκλεισε στην Ελλάδα πάνω από 10 νοσοκομεία και ποιος τα κράτησε κλειστά; Ποιοι κυβερνούσαν όλα τα χρόνια που εκτοξεύονταν οι δαπάνες υγείας για τον λαό; Ποιος αύξησε τη συμμετοχή στην φαρμακευτική δαπάνη; Και ποιος, τέλος πάντων, από όλα αυτά τα κόμματα, που έχουν υποτίθεται ρεαλιστικές προτάσεις, όταν ο λαός αντιμετώπιζε την πρωτόγνωρη κατάσταση της πανδημίας στήριξε την πρόταση του ΚΚΕ για επίταξη του ιδιωτικού τομέα υγείας που θησαύριζε;

          Κανείς τους! Όλοι τους έχουν απολύτως κοστολογημένα προγράμματα. Ξέρετε γιατί; Γιατί όλοι έχουν ως απαράβατο όρο την δημοσιονομική σταθερότητα και τις περιβόητες «αντοχές της οικονομίας». Όλοι τους ορκίζονται πίστη στους σκληρούς κανόνες των ματωμένων πλεονασμάτων της ΕΕ.

          Αυτές, όμως, οι αντοχές της οικονομίας, αυτά τα σύγχρονα επενδυτικά εργαλεία, είναι που επιτρέπουν να δίνονται εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ για να φτιάξουν οι ενεργειακοί όμιλοι σταθμούς φόρτισης ηλεκτρικών αυτοκινήτων, αλλά στην Ελλάδα του 2023 να πεθαίνουν άνθρωποι, επειδή δεν υπάρχουν ασθενοφόρα και προσωπικό.

Η ανταγωνιστικότητα της ελληνικής οικονομίας και το περιβόητο «παραγωγικό μοντέλο», που εδώ και 50 χρόνια κάθε κόμμα του συστήματος λέει πως θα αναμορφώσει, φέρνει τεράστια κέρδη για εταιρείες και πτώση του μέσου πραγματικού μισθού για τους εργαζόμενους. Φέρνει χαμόγελα στους εργολάβους της Ναυπηγοεπισκευής του Περάματος, κλάματα και οργή στους εργαζόμενους που μετράνε νεκρούς και σακατεμένους.

Φίλες και φίλοι

Συντρόφισσες και σύντροφοι

Σήμερα υπάρχουν ακόμα περισσότεροι λόγοι για να ενισχυθεί το ΚΚΕ. Ακόμα πιο πολλά παραδείγματα που επιβεβαιώνουν, ποιος μπορεί να αντιμετωπίσει την επόμενη αντιλαϊκή κυβέρνηση της ΝΔ. Ας σκεφτεί κανείς τι θα κάνει το ΚΚΕ και οι βουλευτές του αν πάρει 1 ή 2% παραπάνω στις εκλογές και τι θα κάνουν τα υπόλοιπα κόμματα.

Οι βουλευτές του ΚΚΕ ήδη από την Δευτέρα 22 Μαΐου έχουν πρωτοστατήσει μαζί με σωματεία και φορείς για να σωθούν πάνω από 16 κατοικίες και εμπορομάγαζα από τα κοράκια των τραπεζών. Βρέθηκαν στους αγώνες των εργατών της Ζώνης που έκαναν ένα ακόμα βήμα για να κηρυχτεί υποχρεωτική η Συλλογική Σύμβαση Εργασίας που περιλαμβάνει και ειδικές διατάξεις για μέτρα υγιεινής και ασφάλειας. Βρέθηκαν στους αγώνες ξενοδοχοϋπαλλήλων, στην Κρήτη, την Αθήνα και αλλού. Ήταν στην Καλαμιά της Κοζάνης, εκεί που τα πράσινα αρπαχτικά βάζουν φωτοβολταικά μέχρι και στις αυλές των σπιτιών, σε μια περιοχή που βιώνει στο πετσί της και τη «μαύρη» και την «πράσινη» ανάπτυξη του καπιταλισμού που μόνιμα μαυρίζει τις ζωές τους. Ήταν, έξω από τις πύλες της Crown Hellas, εδώ στην Πάτρα που οι εργαζόμενοι πετιούνται στο δρόμο. Ήταν, δηλαδή παντού, ενίσχυσαν και στήριξαν κάθε φλόγα αντίστασης. Κάθε αγώνα που κάνει απολύτως καθαρό ότι οι εργαζόμενοι μπορούν να νικούν και να έχουν κατακτήσεις όταν χάνουν οι μεγάλοι όμιλοι.

Τι θα αλλάξει αν πάρει μερικές μονάδες παραπάνω ο ΣΥΡΙΖΑ και εκλέξει λίγους παραπάνω βουλευτές; Εδώ με 32% που πήρε στις εκλογές του 2019 στήριξε όλα τα εμβληματικά νομοσχέδια της ΝΔ, πάνω από το 50% όλων των νομοσχεδίων της.

Τι θα αλλάξει αν ενισχυθεί το ΠΑΣΟΚ; Θέλουμε να μιλήσουμε ντόμπρα, όπως κάναμε όλα αυτά τα χρόνια σε κάθε προοδευτικό άνθρωπο της Πάτρας: Σε όλους αυτούς που στηρίζουν τον Κ. Πελετίδη και τη δημοτική αρχή της Πάτρας, που έχει κόψει τη μάσα σε διάφορες μασέλες της περιοχής και έχει οδηγήσει σε παράκρουση και τα τοπικά στελέχη των άλλων κομμάτων. Σε όλους αυτούς που μαζί καταφέραμε να γίνει το Εργατικό Κέντρο σημείο αναφοράς για τους εργαζόμενους της πόλης όταν έσπασε το απόστημα των εργοδοτικών που είχαν μπερδέψει τον συνδικαλισμό με τη διαχείριση επιδοτήσεων και κοινοτικών προγραμμάτων. Σε όλους αυτούς που χαμογελάνε και αισθάνονται περήφανοι που στην Πάτρα, η Πανσπουδαστική συνεχίζει να ανεβάζει τα ποσοστά της και να αναδεικνύεται πρώτη δύναμη. Σε όλους όσους έχει ζεσταθεί η καρδιά τους, γιατί βλέπουν με πολλά παραδείγματα πως μπορούν να γίνουν πολλά όταν ο λαός παλεύει να σώσει τον λαό.

Λέμε λοιπόν καθαρά: Ο λύκος του ΠΑΣΟΚ και αν αναβαπτίζεται κι αν έβαψε το μαλλί του μήτε τη γνώμη του άλλαξε, μήτε την κεφαλή του. Ό,τι έκανε χιλιάδες ανθρώπους να απογοητευτούν και να το εγκαταλείψουν είναι εδώ και δυναμώνει! Ακούσατε να μετανιώνουν που κατέχουν το ρεκόρ ψήφισης και των τριών μνημονίων;

Μας λένε ότι έσωσαν την χώρα πληρώνοντας το πολιτικό κόστος. Σιγά τα αίματα, καλέ! Να τους λέμε δηλαδή και ευχαριστώ που μας έγδαραν. Ακούσατε να μετανιώνουν που συγκυβέρνησαν με την ΝΔ και τον Καρατζαφέρη; Μα αυτοί ακόμα και ως αναβαπτισμένοι, ψήφισαν το 70% των νομοσχεδίων του Μητσοτάκη και δήλωναν πως είναι έτοιμοι να το ξανακάνουν αρκεί να μην ήταν ο Μητσοτάκης πρωθυπουργός.      Ακούσατε ή είδατε, στα προβεβλημένα στελέχη του ΠΑΣΟΚ κανέναν τίμιο και αγωνιστή συνδικαλιστή από αυτούς που για πολλά χρόνια μπορεί να υπήρχαν και μέσα στην ΠΑΣΚΕ; Όχι! Είναι πλέον στο DNA τους ο συνδικαλισμός Παναγόπουλου και Καραγεωργόπουλου. Η αμαρτωλή από όλες τις απόψεις σοσιαλδημοκρατία, δεν μεταπήδησε όλη στον ΣΥΡΙΖΑ, έμεινε και στο «ορθόδοξο». Αρκεί κανείς να κοιτάξει κατά Βρυξέλλες μεριά.

Μιλάμε, λοιπόν, με σεβασμό σε όλους τους ανθρώπους που μπορεί να αναπολούν κάποιες καλύτερες μέρες του παρελθόντος. Το ότι ζήσαμε κάποιες στιγμές καλύτερα, το χρωστάμε στον ιδρώτα μας, στις αμέτρητες θυσίες των παππούδων μας και στους αγώνες μας.

          Όμως, σε κάθε περίπτωση, το σύστημα που ζούμε δεν γυρίζει στο παρελθόν. Όσο συνεχίζει να υπάρχει θα γίνεται και πιο αντιδραστικό αυτό είναι νόμος! Αυτό αποδεικνύεται και από το πόσο πιο αντιδραστικά γίνονται όλα τα κόμματα που το υπηρετούν. Ανάμεσα τους και το ΠΑΣΟΚ.

Φίλες και φίλοι,

συντρόφισσες και σύντροφοι

Εδώ στην Πάτρα, ίσως και περισσότερο από κάθε άλλη περιοχή της Ελλάδας μπορεί να γίνει κατανοητό τι έχει να κερδίσει ο λαός από μια 100% μαχητική λαϊκή αντιπολίτευση κόντρα στην πολιτική που μας ρημάζει τη ζωή για τα κέρδη των πολλών. Από ένα ακόμα πιο δυνατό ΚΚΕ.

          Ναι, είμαστε περήφανοι για την Δημοτική Αρχή της Πάτρας. Είμαστε περήφανοι, γιατί προσφέρουμε στον λαό αγωνιζόμενοι μαζί του. Γιατί δημιουργήσαμε εικόνες μιας άλλης προοπτικής με τον λαό πρωταγωνιστή, εικόνες αλληλεγγύης και διεκδίκησης, ανάσες πραγματικής ανακούφισης για το λαό και τη νέα γενιά.

Για τα περισσότερα παιδιά που χαμογελούν στις παιδικές χαρές και αισθάνονται περήφανα που καταφέρνουν τους στόχους τους επειδή στηρίζονται και από το Λαϊκό Φροντιστήριο. Που μπορούν να χαίρονται το καλοκαίρι στις παιδικές κατασκηνώσεις.

Για τους χιλιάδες που έκαναν δική τους υπόθεση τη ζωή, την εργασία και τα δικαιώματα των συνανθρώπων τους. Που προσπάθησε να ελαφρύνει τον πατραϊκό λαό πηγαίνοντας κόντρα στη λογική της ανταποδοτικότητας.

Που μας στηρίζει ο λαός και μας μισούν οι κάθε είδους εργολάβοι και επιχειρηματίες, επειδή με την πρωτοπόρα δουλειά των εργαζόμενων του δήμου, αποδόθηκαν ελεύθεροι χώροι, αθλητικά γήπεδα και χώροι πολιτισμού, χωρίς αυτοί να ακονίζουν τις μασέλες τους.

Όλα αυτά γίνονται επειδή μας χωρίζει άβυσσος από τα κόμματα του συστήματος. Εμείς έχουμε εμπιστοσύνη στην τεράστια δύναμη των εργαζομένων και της νεολαίας. Τους θέλουμε πρωταγωνιστές των εξελίξεων, να παίρνουν δύναμη παλεύοντας για την ικανοποίηση των σύγχρονων αναγκών τους. Να χαίρονται και να διασκεδάζουν. Να δίνουν τρόπο στην οργή τους και να συνεχίσουν να ονειρεύονται.

Τώρα, εκβιαστικά διλήμματα που υπήρχαν στις προηγούμενες εκλογές από τα κόμματα του συστήματος, αντικειμενικά δεν υπάρχουν. Τώρα πολλοί περισσότεροι μπορούν να καταλάβουν πως η ανησυχία για το ποια θα είναι η «χρήσιμη» συμπολίτευση στην κυβέρνηση της ΝΔ αφορά μόνο το ίδιο το σύστημα.

Τώρα κρίνεται το ποιος θα κόψει τη «φόρα» της ΝΔ, ποιος θα δίνει χαστούκια στο σύστημα, ποιος θα μπορεί να συγκρουστεί, να ανατρέψει και να καθυστερεί την εφαρμογή αντιλαϊκών πολιτικών που στηρίζουν ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ. Τώρα κρίνεται, δηλαδή πόσο πιο δυνατό θα είναι το ΚΚΕ.

          Έχουμε ευθύνη απέναντι στους ανθρώπους που μας εμπιστεύτηκαν και προσβλέπουν σε εμάς ακόμα και αν δεν συμφωνούν σε όλα μαζί μας. Έχουμε χρέος, όπως κάναμε πάντα έτσι και τώρα, να βρεθούμε από τη Δευτέρα μετά τις εκλογές εκεί που η αδικία θα μεγαλώνει.

Εκεί που ο λαός θα στενάζει από νέα βάσανα. Εκεί που θα δυναμώνει ο αυταρχισμός και η καταστολή. Εκεί που η επιλεκτική ανικανότητα του αστικού κράτους θα μας αφήνει απροστάτευτους από τις φυσικές καταστροφές.

Εμείς κοιτάμε μπροστά, έχουμε τόλμη και αντοχή, γιατί ξέρουμε ότι ο λαός μπορεί να σώσει τον λαό βαδίζοντας στο δρόμο της ανατροπής. Μπορούμε να τα καταφέρουμε.

Στις λίγες μέρες που μένουν μέχρι την Κυριακή δίνουμε τον καλύτερο μας εαυτό για να μην χαθεί καμία ψήφος για το Κόμμα.

Ναι, είναι και στο χέρι μας να πάμε όλοι μαζί το Κόμμα παραπάνω για να ψηλώσει ο λαός.

Ακολουθήστε το dete.gr στο Google News

Ακολουθήστε μας στο Google News απο τον υπολογιστή αλλά και από την εφαρμογή Google News του κινητού σας.

Σχετικά Άρθρα

ροή ειδήσεων

πρωτοσέλιδα