Μια δήλωση «βόμβα» έκανε ένας αξιωματούχος του ΝΑΤΟ και δεξί χέρι του Γενς Στόλτενμπεργκ αναφορικά με τη διαδικασία ένταξης της Ουκρανίας.Όπως είπε ο Στίαν Γένσεν (Stian Jenssen), ο οποίος υπηρετεί ως επικεφαλής του προσωπικού του γενικού γραμματέα του ΝΑΤΟ, «η Ουκρανία ίσως χρειαστεί να συμφωνήσει στην παραχώρηση μέρους των εδαφών της στη Ρωσία, τα οποία έχασε κατά τον πόλεμο, αν θέλει να ενταχθεί» στη Βορειοατλαντική Συμμαχία.
Μιλώντας σε νορβηγικά ΜΜΕ, κατά τη διάρκεια συζήτησης που έγινε την Τρίτη (15/8), «υπάρχει σημαντική κίνηση στο ζήτημα της μελλοντικής ένταξης της Ουκρανίας στο ΝΑΤΟ». Ακόμη, επισήμανε ότι «είναι προς το συμφέρον όλων να μην επαναληφθεί ο πόλεμος».
Ο Γενς Στόλτενμπεργκ αποφεύγει εδώ και καιρό επιφυλακτικά τις ερωτήσεις σχετικά με το τι μπορεί να πρέπει να κάνει η Ουκρανία για να τερματίσει τον πόλεμο. Η θέση του ήταν σταθερά ότι εναπόκειται στο Κίεβο -και όχι σε τρίτους- να αποφασίσει πώς και πότε θα ξεκινήσουν οι διαπραγματεύσεις με τη Μόσχα.«Δεν λέω ότι πρέπει να είναι έτσι, αλλά είναι μια πιθανή λύση»O στενότερος συνεργάτης του Στόλτενμπεργκ στο ΝΑΤΟ είπε προς υποστήριξη των λεγομένων του, ότι πρέπει να σκεφτεί κανείς πώς θα είναι η κατάσταση με την ασφάλεια στην Ουκρανία μόλις τελειώσει ο πόλεμος.
Όταν ρωτήθηκε από δημοσιογράφο εάν είναι η άποψη του ΝΑΤΟ ότι η Ουκρανία πρέπει να παραχωρήσει εδάφη, προκειμένου να επιτύχει ειρήνη με τη Ρωσία και μελλοντική ένταξή της στη Βορειοατλαντική Συμμαχία, ο Γένσεν επισήμανε ότι η συζήτηση για το πιθανό καθεστώς μετά τον πόλεμο «βρίσκεται ήδη σε εξέλιξη» και ότι «τα ερωτήματα σχετικά με την εκχώρηση εδαφών στη Ρωσία συζητήθηκαν και από άλλους».«Δεν λέω ότι πρέπει να είναι έτσι. Αλλά, αυτή θα μπορούσε να είναι μια πιθανή λύση», απάντησε το δεξί χέρι του γενικού γραμματέα της Συμμαχίας.Στόλτενμπεργκ: Η Ουκρανία βρίσκεται πιο κοντά από ποτέ στο ΝΑΤΟΥπενθυμίζεται ότι ο Γενς Στόλτενμπεργκ, κατά τη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε στο πλαίσιο της Συνόδου Κορυφής στο Βίλνιους, είχε πει προς τον Βολοντίμιρ Ζελένσκι πως «ανυπομονώ για την ημέρα που θα συναντηθούμε ως σύμμαχοι», ενώ είχε διαμηνύσει ότι «η Ουκρανία βρίσκεται πιο κοντά από ποτέ στο ΝΑΤΟ».Παράλληλα, ο γενικός γραμματέας της Συμμαχίας είχε εκτιμήσει ότι ο μεγαλύτερος κίνδυνος του πολέμου στην Ουκρανία θα ήταν μια στρατιωτική νίκη του Ρώσου προέδρου, Βλαντίμιρ Πούτιν. Όπως είχε τονίσει, το Κίεβο «έχει το δικαίωμα να επιλέξει τον δικό του δρόμο», και πρόσθεσε ότι αυτόν «δεν θα τον αποφασίσει η Μόσχα».