Δικταίον Άντρον: Το σπήλαιο… της αποπλάνησης όπου γεννήθηκε ο Δίας

11.12.2020 / 23:52
κο 37

Eντυπωσιακό, επιβλητικό με σχηματισμούς και ιδιαίτερη ιστορία. Είναι το σπήλαιο όπου λέγεται ότι γεννήθηκε ο Δίας, οπότε μάλλον δε θα μπορούσε να περιμένει κανείς τίποτα λιγότερο από αυτό. Ο λόγος για το Δικταίον Άντρον. Ή το σπήλαιο… της αποπλάνησης όπως κάποιες φορές συνηθίζουν να το αποκαλούν.

Πρόκειται για ένα από τα πιο σημαντικά ελληνικά σπήλαια που βρίσκεται στην Κρήτη. Και συγκεκριμένα στο νομό Λασιθίου. Όποτε βρεθείς στο νησί, πρέπει οπωσδήποτε να κάνεις μια στάση εκεί. Θα κάνεις ένα ταξίδι στο μύθο που θα σε συνεπάρει. Ωστόσο, όπως αναφέρει το exploringgreece.tv, η διαδρομή είναι απαιτητική, αλλά το αποτέλεσμα σε ανταμείβει και με το παραπάνω!

Το σπήλαιο του Δία που είναι κρυμμένο στα 1.000 μέτρα υψόμετρο

Το Δικταίον Άντρον, βρίσκεται στα 1.025 μέτρα υψόμετρο, στις βραχώδεις πλαγιές της Δίκτης. Αφού διανύσεις μια φιδίσια και με αρκετές στροφές διαδρομή θα φτάσεις στο Οροπέδιο Λασιθίου και στον οικισμό Ψυχρό.  Μόλις έφτασες λίγα μέτρα πριν από το σπήλαιο με τη μεγάλη ιστορία στην Ελλάδα. Μη διστάσεις να κάνεις μερικές στάσεις καθώς θα περπατάς στο μονοπάτι που θα σε οδηγήσει εκεί. Το καταπράσινο μονοπάτι που καλύπτεται από βελανιδιές αποτελεί την… πύλη στον παράδεισο. Μέσα από αυτό θα φτάσεις στην είσοδο του μυθικού σπηλαίου.

Το Δικταίον Άντρον, λοιπόν, θεωρείται το σπήλαιο που γεννήθηκε ο Δίας. Αλλά εκτός από αυτό, υπάρχει κι άλλος ένας μύθος που διεκδικεί με τη σειρά του λίγη από τη λάμψη του σπηλαίου. Θεωρείται, λοιπόν, το μυθικό μέρος στο οποίο νύμφες έστρωσαν το ξεχωριστό νυφικό κρεβάτι για την ένωση του Δία με την Ευρώπη. Ήταν όταν ο πρώτος χτυπήθηκε από τον θεό Έρωτα και μεταμορφώθηκε σε περήφανο ταύρο για να οδηγήσει εκεί εκεί την όμορφη πριγκίπισσα.

Τι να περιμένεις όταν βρεθείς εκεί

Αν έχεις εμπειρία στην ξενάγηση των σπηλαίων και σου αρέσει μια τέτοιου είδους εξερεύνηση, τότε θα σε ενδιαφέρει να μάθεις και πρακτικά τι θα συναντήσεις εκεί. Αρχικά να ξέρεις ότι σίγουρα θα εντυπωσιαστείς από το θέαμα. Η μεγάλη αίθουσα του σπηλαίου είναι γεμάτη με σχηματισμούς ενώ στην πορεία σου σε περιμένει και μια έκπληξη. Μια λίμνη! Είναι ίσως το πιο εντυπωσιακό και γοητευτικό σημείο του σπηλαίου. Η λίμνη περιβάλλεται από εντυπωσιακούς σταλακτίτες και σταλαγμίτες και αποτελεί ένα πραγματικό κόσμημα.

Και κάπου εκεί βρίσκεται και ο… «μανδύας του Δία»∙. Ο λόγος για έναν μεγάλο αναδιπλούμενο σταλακτίτη ο οποίος μοιάζει τόσο εύθραυστος καθώς κρέμεται πάνω από τη λίμνη. Οι εικόνες θα σε αφήσουν έκθαμβο ενώ θα το βάλεις στη λίστα σου με τα ωραιότερα ελληνικά σπήλαια…

Ακολουθήστε το dete.gr στο Google News

Ακολουθήστε μας στο Google News απο τον υπολογιστή αλλά και από την εφαρμογή Google News του κινητού σας.

Σχετικά Άρθρα

ροή ειδήσεων

trending

πρωτοσέλιδα