Δικηγόροι για τις αλλαγές στους Κώδικες: «Δε μας ενημέρωσαν καν»

08.09.2023 / 11:41
shutterstock_1300884052

Σκληρή στάση τηρούν οι δικηγόροι ενόψει των αλλαγών στους Κώδικες που αποκάλυψε το dikastiko.gr και εγκρίθηκαν προ ημερών από το Υπουργικό Συμβούλιο- Η μη συμφωνία τους σε βασικές διατάξεις (π.χ για το παράβολο των αναβολών ή άλλα ζητήματα) δεν αποκλείεται να οδηγήσει σε δυναμικές απαντήσεις.

Αιφνιδιασμό, αγνόησή τους (ενώ εκκρεμούσε επιστολή με προτάσεις τους) και εν τέλει απουσία διαλόγου που θα οδηγήσει σε ουσιαστικές και όχι παλιές αναποτελεσματικές λύσεις , περιγράφουν σε μια σκληρή ανακοίνωσή τους οι δικηγόροι της χώρας ενόψει των αλλαγών στον Ποινικό Κώδικα και τον Κώδικα Ποινικής Δικονομίας που αποκάλυψε το dikastiko.gr και ενέκρινε προ ημερών το υπουργικό συμβούλιο.

Οι αλλαγές αυτές περιλαμβάνουν πέραν των άλλων καταβολή έως και 1.200 ευρώ σε περίπτωση αιτήματος αναβολής από δικηγόρο εξαιτίας υποχρέωσής του σε άλλη δικαστική διαδικασία, αύξηση του ορίου ποινών και κυρίως έκτιση μέρους της ποινής ακόμα και για πλημμελήματα, όπως κατέγραψε σε αλλεπάλληλα ρεπορτάζ το dikastiko.gr. Όλα αυτά όμως, όπως λένε, τα έμαθαν οι δικηγόροι από τα δημοσιεύματα αυτά , γεγονός που έχει προκαλέσει μεγάλη ενόχληση στους κόλπους τους.

Δικηγόροι ενόψει αλλαγών στον Ποινικό Κώδικα: Μη ενημέρωση

Η Συντονιστική των Δικηγόρων μιλά για ανάγκη ουσιαστικών μεταρρυθμίσεων και “όχι αποπροσανατολιστικών διαρροών” και εκφράζει την πλήρη αντίθεσή της για τις προτάσεις του Υπουργείου που οι ίδιοι έμαθαν “από διαρροές” και μιλούν για αιφνιδιασμό τους. Θεωρείται δε πως αν τελικά δεν γίνουν δεκτές παρατηρήσεις τους θα αντιδράσουν δυναμικά. Παράλληλα μιλούν για “προσπάθεια για άλλη μία φορά μετακύλισης της ευθύνης αποκλειστικά στους δικηγόρους με τη γνωστή λαϊκιστική ρητορική και με ταυτόχρονη αποφλοίωση ουσιαστικών δικαιωμάτων των πολιτών και της αποτελεσματικής εκπροσώπησης και υπεράσπισής τους και αυστηροποίησης των ποινών ως αποκλειστική μέθοδο αντεγκληματικής πολιτικής και για επικοινωνιακούς λόγους”. 

Η ανακοίνωση

Η ανακοίνωση της Συντονιστικής αναφέρει:

Η Συντονιστική Επιτροπή της Ολομέλειας των Προέδρων των Δικηγορικών Συλλόγων Ελλάδος εκφράζει την έντονη αντίθεσή της στις φερόμενες ως προτάσεις του Υπουργείου Δικαιοσύνης για την ποινική δίκη οι οποίες, σημειωτέον, διέρρευσαν κατά πλήρη αιφνιδιασμό του δικηγορικού σώματος, ενώ εκκρεμούσε η επιστολή προτάσεων προς το Υπουργείο μετά τη θεσμική μας συνάντηση με τον Υπουργό κατά την πρόσφατη συνεδρίαση της Συντονιστικής Επιτροπής στην Κατερίνη.

Για μία ακόμη φορά, αντί να εστιαστεί η προσοχή στις πραγματικές αιτίες που προκαλούν τις καθυστερήσεις στην απονομή της ποινικής δικαιοσύνης, όπως το πολύπλοκο και διαρκώς μεταβαλλόμενο δικονομικό και ουσιαστικό πλαίσιο, οι ελλείψεις σε δικαστικούς υπαλλήλους και υλικοτεχνικές υποδομές και η αλυσιτελής επιθεώρηση των Δικαστηρίων, γίνεται προσπάθεια για άλλη μία φορά μετακύλισης της ευθύνης αποκλειστικά στους δικηγόρους με τη γνωστή λαϊκιστική ρητορική και με ταυτόχρονη αποφλοίωση ουσιαστικών δικαιωμάτων των πολιτών και της αποτελεσματικής εκπροσώπησης και υπεράσπισής τους και αυστηροποίησης των ποινών ως αποκλειστική μέθοδο αντεγκληματικής πολιτικής και για επικοινωνιακούς λόγους. 

Ο κ. Υπουργός οφείλει, αφού διαβουλευθεί ουσιαστικά με όλους τους εμπλεκόμενους φορείς στην απονομή της δικαιοσύνης και ακούσει τις προτάσεις τους, να αποφύγει πρακτικές και τακτικές, που, όπως έχει αποδειχθεί στο παρελθόν, είναι αναποτελεσματικές, διαιωνίζουν και διογκώνουν τα προβλήματα αντί να τα επιλύουν και να εστιάσει σε ουσιαστικές μεταρρυθμίσεις που απαιτούνται για τη βελτίωση και την επιτάχυνση της απονομής της δικαιοσύνης.

Η Συντονιστική Επιτροπή μόλις λάβει επίσημα, γνώση των σχετικών προτάσεων του Υπουργείου, ευθύς αμέσως, θα υποβάλει συγκεκριμένες προτάσεις στην κατεύθυνση της ταχείας και ορθής απονομής της Δικαιοσύνης προς όφελος της κοινωνίας και του λαού στο όνομα του οποίου και μόνο αποδίδεται”.

Ακολουθήστε το dete.gr στο Google News

Ακολουθήστε μας στο Google News απο τον υπολογιστή αλλά και από την εφαρμογή Google News του κινητού σας.

Σχετικά Άρθρα

ροή ειδήσεων

πρωτοσέλιδα