Δικηγόροι, Δικαστές και Εισαγγελείς: Συγχωνεύσεις και «ακραίες» αντιδράσεις

03.12.2023 / 21:00
dikastiria-Patras-1024x576-2

ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΚΟΓΚΟΛΗΣ

Έντονες αντιδράσεις καταγράφονται από τους δικηγόρους, μέσω και των συλλόγων τους, αλλά και από Δικαστές και Εισαγγελείς, με φόντο τις προτάσεις της Ομάδας Εργασίας του Υπουργείου Δικαιοσύνης, για την αναμόρφωση του δικαστικού χάρτη, στις οποίες περιλαμβάνονται ριζικές αλλαγές και συγχωνεύσεις Πρωτοδικείων και Εφετείων.

Η Ομάδα Εργασίας, «κινούμενη στη βάση του εξορθολογισμού του λειτουργικού κόστους, όπως και των αποτελεσματικότερων παρεχόμενων υπηρεσιών σε πολίτες και Κράτος», με τις κατευθύνσεις της Παγκόσμιας Τράπεζας για τη μετέπειτα χρηματοδότηση από εκείνη, προτείνει στον Γιώργο Φλωρίδη, που αργότερα θα διαβουλευτεί για το σχετικό σχέδιο νόμου, συγχώνευση 5 Εφετείων, διατήρηση ενός Πρωτοδικείου στην έδρα κάθε νομού, αλλά με τη συγχώνευση των περισσοτέρων «διπλών» Πρωτοδικείων. Δηλαδή, αυτών που βρίσκονται εκτός έδρας Νομού. Επίσης, άμεση συγχώνευση των κεντρικών ειρηνοδικείων (δηλαδή αυτών που βρίσκονται στην έδρα του Πρωτοδικείου) με τα οικεία Πρωτοδικεία.

Η Πάτρα και η Δυτική Ελλάδα

Ειδικότερα, σε τοπικό επίπεδο, προωθείται να μείνει ένα Εφετείο για τη Δυτική Ελλάδα, στην Πάτρα και άρα να καταργηθεί εκείνο του Αγρινίου. Επίσης, να καταργηθούν τα πρωτοδικεία Καλαβρύτων και Αιγίου, με μοναδικό που θα παραμείνει ενεργό αυτό της Αχαϊκής πρωτεύουσας.

Σύμφωνα με πληροφορίες, υπήρξε ενημέρωση για την κατάθεση του πορίσματος από την Ομάδα Εργασίας που έχει συσταθεί από το Υπουργείο Δικαιοσύνης για το σκοπό αυτό ενώ αναμένεται αντίστοιχο πόρισμα της Παγκόσμιας Τράπεζας, το οποίο θα περιλαμβάνει περισσότερες εναλλακτικές προτάσεις.

Πάντως, εκπρόσωποι του νομικού κόσμου αλλά και βουλευτές του κυβερνώντος κόμματος τονίζουν ότι το πόρισμα της Επιτροπής έχει «γνωμοδοτικό και όχι δεσμευτικό χαρακτήρα», ενώ πηγές τόσο γύρω από τον Υπουργό Δικαιοσύνης, όσο και από τον υφυπουργό, Γιάννη Μπούγα, μεταφέρουν πως δεν έχει παρθεί καμία απόφαση ακόμη, στέλνοντας μήνυμα πως είναι «ανοιχτοί» σε συζήτηση και προτάσεις το επόμενο χρονικό διάστημα. Υπενθυμίζεται, δε, ότι ο ίδιος ο Υπουργός Δικαιοσύνης είχε ταχθεί προσφάτως κατά της κατάργησης των Πρωτοδικείων.

«Μεγάλα προβλήματα…»

Ο «Νεολόγος» επικοινώνησε με εκπροσώπους του Δικηγορικού κόσμου της Αχαΐας, οι οποίοι δηλώνουν κάθετα αντίθετοι στις προτεινόμενες συγχωνεύσεις, υποστηρίζοντας ότι θα δημιουργηθούν μεγάλα προβλήματα όχι μόνο για τους δικηγόρους, αλά και για τους πολίτες. Επισημαίνουν δε πως σε κάθε αρνητική περίπτωση οι αντιδράσεις τους θα είναι έντονες και ακραίες.

ΚΩΣΤΑΣ ΚΡΕΜΜΥΔΑΣ, ΑΝΤΙΠΡΟΕΔΡΟΣ ΔΙΚΗΓΟΡΙΚΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΠΑΤΡΑΣ

«Οι ριζικές αλλαγές που επιχειρούνται από την Κυβέρνηση, τόσο στους Ποινικούς Κώδικες όσο και στην αλλαγή του δικαστικού χάρτη, με κατάργηση Εφετείων και Πρωτοδικείων, αποτελούν ασκήσεις επί χάρτου και δείχνουν ότι ο νομοθέτης αγνοεί ή αδιαφορεί για βασικά ζητήματα λειτουργίας της Δικαιοσύνης, όσο και βασικά θέματα ανθρωπογεωγραφίας όπως και τις ιδιαιτερότητες της Ελλάδας. Θυμίζω ότι πριν λίγα χρόνια έλαβαν χώρα ριζικές αλλαγές στους κώδικες, χωρίς ουσιαστική διαβούλευση, δημιουργώντας τεράστια προβλήματα στην λειτουργία της δικαιοσύνης ενώ το ίδιο συμβαίνει και σήμερα.

Παράλληλα, η κατάργηση πέντε (5) εφετείων, μεταξύ άλλων, του Εφετείου Δυτικής Στερεάς Ελλάδας όπου προτείνεται η μεταφορά του στην Πάτρα, ή της Καλαμάτας όπου προτείνεται η μεταφορά του στο Ναύπλιο και η δραστική μείωση των Πρωτοδικείων, όπου ουσιαστικά προτείνεται η λειτουργία ενός σε κάθε νομό, με κατάργηση του Πρωτοδικείου Αιγίου, Καλαβρύτων κ.α, δεν θα δημιουργήσει τεράστια μόνο προβλήματα στους δικηγόρους, αλλά και στους εκεί δημότες και σε όλη την περιοχή.

Αν θέλουμε πραγματική και ουσιαστική επιτάχυνση της δικαιοσύνης, αυτό θα λάβει χώρα μόνο με γενναίες επενδύσεις, τόσο σε ανθρώπινο δυναμικό, όσο και σε υλικοτεχνική υποδομή, κάτι που είναι άγνωστο βήμα, για όλες τις κυβερνήσεις των τελευταίων ετών. Αύξηση του αριθμού δικαστών, εθελούσια έξοδος σε όσους επιθυμούν, έτσι ώστε να ελευθερωθεί η επετηρίδα, αύξηση των αιθουσών των δικαστηρίων και των δικαστικών υπάλληλων και διαρκής εκπαίδευση με παράλληλη αύξηση μισθών, έτσι ώστε να έχουμε αντίστοιχη ταχύτητα εκδίκασης των υποθέσεων και φυσικά ουσιαστική απονομή, γιατί τείνουμε να συγχέουμε την ταχύτητα και με την ποιότητα και την ορθότητα.»

ΑΝΔΡΕΑΣ ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ, ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΔΙΚΗΓΟΡΙΚΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΚΑΛΑΒΡΥΤΩΝ

«Το αυτοαποκαλούμενο «Πόρισμα της Ομάδας Εργασίας για την αναμόρφωση του Δικαστικού Χάρτη» της χώρας, που δόθηκε στη δημοσιότητα τις τελευταίες ημέρες, αποτελεί, όπως επισημαίνεται και από το διαβιβαστικό έγγραφο του Υπουργείου Δικαιοσύνης, μία καθαρά συμβουλευτική πρόταση και δεν εκφράζει τη θέση του Υπουργείου επί του θέματος. Η τελική θέση και πρόταση του Υπουργείου Δικαιοσύνης θα δοθεί επίσημα τον κατάλληλο χρόνο σε όλους τους φορείς, με σκοπό να ακολουθήσει εκτεταμένος διάλογος για τη διαμόρφωσή της. Ωστόσο, δεν μπορεί να παραβλέψει κανείς ότι με τη συγκεκριμένη πρόταση προτείνονται γενικά σαρωτικές αλλαγές στο χώρο της δικαιοσύνης, από καταργήσεις και συγχωνεύσεις δικαστηρίων και δικαστικών σχηματισμών έως την ενοποίηση του πρώτου βαθμού δικαιοδοσίας. Ως προς τα λειτουργούντα σήμερα Εφετεία και τα Πρωτοδικεία η πάγια θέση της Ολομέλειας των Προέδρων των Δικηγορικών Συλλόγων είναι ότι καμία κατάργηση ή συγχώνευση δεν είναι αποδεκτή. Η θέση αυτή είναι και θέση του Δικηγορικού Συλλόγου Καλαβρύτων και αφορά και τα δύο Ειρηνοδικεία που λειτουργούν στην περιφέρεια του Πρωτοδικείου Καλαβρύτων, δηλαδή των Καλαβρύτων και Ακράτας. Υπενθυμίζεται ότι ο ίδιος ο Υπουργός Δικαιοσύνης στην συνεδρίασης της Ολομέλειας τον περασμένο Σεπτέμβριο στη Χίο είχε ταχθεί κατά της κατάργησης των Πρωτοδικείων. Σε κάθε περίπτωση πάντως η συγκεκριμένη πρόταση κρίνεται ως επιεικώς απαράδεκτη και κατά την άποψή μου δεν μπορεί να αποτελέσει βάση για συζήτηση.»

ΓΙΩΡΓΟΣ ΜΠΕΣΚΟΣ, ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΔΙΚΗΓΟΡΙΚΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΑΙΓΙΟΥ

«Το πόρισμα της επιτροπής του υπουργείου Δικαιοσύνης για ένα Πρωτοδικείο ανά νομό και κλείσιμο εφετείων είναι ένα αναιτιολόγητο πόρισμα. Εστάλη ανυπόγραφο σε ολομέλεια και οι δικαστές που συμμετείχαν στην επιτροπή είναι προφανές ότι λειτούργησαν χωρίς να λάβουν υπ όψιν θέσεις δικηγορικών συλλόγων και δεν έχουν κανένα ουσιαστικό επιχείρημα. Μάλιστα στην ίδια έκθεση αφήνει η επιτροπή να εννοηθεί ότι η δημιουργία κάποιων πρωτοδικείων ή εφετείων είναι αποκύημα πολιτικών πιέσεων αδειάζοντας ουσιαστικά τον Άρειο Πάγο και τις θεσμικές του αρμοδιότητες στο ζήτημα της ιδρύσεως πρωτοδικείων και εφετείων. Το δικαστικό Μέγαρο Αιγίου είναι από τα πλέον σύγχρονα στη χώρα από πλευράς εγκαταστάσεων ανακατασκευάστηκε πρόσφατα με κονδύλια 10.000.000 ευρώ και πλέον, καταλαμβάνει η αρμοδιότητα του μια από τις μεγαλύτερες εδαφικές περιφέρειες στη χώρα και η αναλογία πληθυσμού υποθέσεων που έχει είναι από τις ψηλότερες αναλογικά στη χώρα. Δεν εξυπηρετεί καμιά σκοπιμότητα ούτε ωφελεί την επιτάχυνση της απονομής Δικαιοσύνης το κλείσιμο δικαστικών σχηματισμών. Απεναντίας ταλαιπωρεί πολίτες, οδηγεί σε αφανισμό δικηγόρους που έχουν τα γραφεία τους πολλά χρόνια στην έδρα κάθε πρωτοδικείου. Η επιτάχυνση στη δικαιοσύνη επέρχεται με ενίσχυση και κάλυψη όλων των οργανικών κενών θέσεων δικαστών γραμματέων και τροποποίηση νομοθετημάτων, ιδίως ως προς την τακτική διαδικασία που με τη σημερινή της μορφή αποτελεί αγκύλωση και τροχοπέδη στην ταχεία απονομή Δικαιοσύνης. Το πόρισμα της επιτροπής δεν είναι δεσμευτικό για υπουργό. Σε περίπτωση που το αποδεχτεί οι αντιδράσεις μας θα είναι ακραίες και δε θα περιοριστούν σε απλές αποχές καθώς όταν απειλείται η ύπαρξή σου, αντιδράς ανάλογα και δεν υπολογίζεις το κόστος όταν αφορά την επιβίωσή σου ουσιαστικά.»

Δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα Νεολόγος*

Ακολουθήστε το dete.gr στο Google News

Ακολουθήστε μας στο Google News απο τον υπολογιστή αλλά και από την εφαρμογή Google News του κινητού σας.

Σχετικά Άρθρα

ροή ειδήσεων

πρωτοσέλιδα