Δίκη Μάνδρα: Ξεκινά ο δεύτερος βαθμός

24.02.2024 / 10:50
mandra-plimmires

Στις 8 Μαρτίου ανοίγει η αυλαία του Δευτεροβάθμιου Δικαστηρίου για τις πλημμύρες στη Μάνδρα Αττικής το 2017, που στοίχισαν τη ζωή σε 25 ανθρώπους. Αν και στο πρωτοβάθμιο δικαστήριο είχαν καταδικαστεί 8 πρόσωπα και αθωωθεί 13, ανάμεσα στα οποία και η τότε περιφερειάρχης Αττικής Ρένα Δούρου, τελικά στο εδώλιο του δευτεροβάθμιου δικαστηρίου θα καθίσουν 18 πρόσωπα.

Ο λόγος είναι πως τον Ιούλιο του 2022 η εισαγγελία της Αθήνας άσκησε έφεση κατά της απόφασης με την οποία κρίθηκαν αθώοι η κ. Δούρου, δύο πρόσωπα από το Δασαρχείο και δύο από την Πολεοδομία στέλνοντας τους ξανά σε δίκη.

Το πρωτοβάθμιο δικαστήριο με ένα σκεπτικό «καταπέλτη» σε μια απόφαση που αγγίζει σχεδόν τις 4.000 σελίδες περιγράφει πως ήταν ουσιαστικά αναμενόμενο αυτό που συνέβη στη Μάνδρα καθώς τα προηγούμενα χρόνια είχε σημειωθεί σημαντικός αριθμός πλημμυρικών επεισοδίων, που καταδεικνύε το πρόβλημα.

Ειδικότερα, όπως εξηγούν στο σκεπτικό τους οι δικαστές, από το 1953 κι έπειτα είχαν σημειωθεί 7 πλημμυρικά επεισόδια και 5 άνθρωποι είχαν χάσει τη ζωή τους, γεγονός που έκρουε τον κώδωνα του κινδύνου για την ευαλωτότητα της περιοχής στις πλημμύρες.

«Η τελευταία πλημμύρα είχε σημειωθεί στις 27 Φεβρουαρίου 2015, είχε προκαλέσει σημαντικές υλικές ζημιές σε οχήματα, κατοικίες, βιομηχανικά κτίρια, χώρους εμπορίου και συνάθροισης κοινού και χρειάστηκε να γίνουν απεγκλωβισμοί ατόμων σε τέσσερις κατοικίες, δύο από τις οποίες, κατά τραγική σύμπτωση, αφορούσαν το Γεώργιο Νέζη και τη Βασιλική Χατζηβασιλείου, που τελικά πνίγηκαν στην επόμενη πλημμύρα στις 15.11.2017 μέσα στα σπίτια τους» σημειώνουν στην απόφαση, υπογραμμίζοντας πως η τρωτότητα της περιοχής στις πλημμύρες επιτάθηκε από τη στιγμή που τα ρέματα Αγίας Αικατερίνης και Σούρες εντάχθηκαν στον οικιστικό ιστό του Δήμου Μάνδρας το έτος 2003.

Στο δια ταύτα των δικαστών υπερτονίζεται πως το πρόβλημα των πλημμυρών στην ευρύτερη περιοχή ήταν ήδη γνωστό πολλά χρόνια πριν το 2017 και ειδικότερα «από το πλημμυρικό φαινόμενο του 2014 καιιδίως εκείνο της 27.2.2015 (που κατά τραγική ειρωνεία έπληξε και κάποιους που σώθηκαν σ’ αυτή και πνίγηκαν στην επόμενη πλημμύρα της 15ης.11.2017), κατέστη με σαφήνεια προφανές τοπρόβλημα».

Τα αιτία του τραγικού συμβάντος αποδίδονται στην πρωτοφανή σφοδρότητα, την έκταση του φαινομένου της βροχόπτωσης, την μερική κατάληψη της κοίτης και των όχθων των ρεμάτων Σούρες και Αγίας Αικατερίνης από κατασκευές δημοτικές και ιδιωτικές, τον ανεπαρκή καθαρισμό τους και φυσικά την παράλειψη έγκαιρης υλοποίησης του προγραμματισμένου αντιπλημμυρικού έργου «Εκτροπής του χειμάρρου Αγίας Αικατερίνης και διευθέτησης του χειμάρρου Σούρες – Θριάσιου Πεδίου».

Ακολουθήστε το dete.gr στο Google News

Ακολουθήστε μας στο Google News απο τον υπολογιστή αλλά και από την εφαρμογή Google News του κινητού σας.

Σχετικά Άρθρα

ροή ειδήσεων

πρωτοσέλιδα