Δίκη Άλκη Καμπανού: «Αν δεν προλαβαίναμε να φύγουμε πιθανότατα θα είχαμε την ίδια κατάληξη με τον Άλκη»

06.02.2023 / 16:36
5794612

Με τις καταθέσεις δύο φίλων του Άλκη Καμπανού συνεχίστηκε για 5η μέρα, στην αίθουσα του Μικτού Ορκωτού Δικαστηρίου Θεσσαλονίκης, η δίκη για το δολοφονική επίθεση, με οπαδικά κίνητρα, που στοίχισε τη ζωή στον 19χρονο φοιτητή, την 1η Φεβρουαρίου 2022, στην περιοχή της Χαριλάου.

Οι δύο νεαροί, μέλη της παρέας του θύματος που δέχθηκαν και οι ίδιοι επίθεση όταν οι 12 κατηγορούμενοι τους εντόπισαν στα σκαλιά πολυκατοικίας επί της οδού Θ. Γαζή, περιέγραψαν στις καταθέσεις τους πως οι ίδιοι κατάφεραν να γλιτώσουν από την μανία των οπλισμένων δραστών, τις τελευταίες κουβέντες του Άλκη Καμπανού που εκλιπαρούσε να σταματήσουν να τον χτυπούν, αλλά και τις λίγες λέξεις που είπαν τα άτομα πριν ξεκινήσουν την άγρια επίθεση εναντίον τους.

Πρώτος ο 20χρονος Δ.Κ., ο οποίος ήταν αυτός που κατάφερε να διαφύγει από το σημείο της επίθεσης, δευτερόλεπτα μετά το χτύπημα που δέχθηκε με το δρεπάνι. Όπως περιέγραψε στην κατάθεσή του, η παρέα των πέντε παιδιών που κάθονταν στα σκαλιά της οδού Θ. Γαζή, είδαν ξαφνικά μπροστά τους περισσότερα από δέκα άτομα να πλησιάζουν προς το μέρος τους οπλισμένοι και έχοντας καλυμμένα τα χαρακτηριστικά των προσώπων τους, ενώ θυμήθηκε τη στιγμή που άκουγε τον Άλκη να εκλιπαρεί για βοήθεια και να φωνάζει “μη χτυπάτε άλλο”. Ο 20χρονος αναφέρθηκε και στον τρόπο που έμαθε ότι ο Άλκης Καμπανός είχε καταλήξει, ενώ ο ίδιος ήταν μέσα στο ασθενοφόρο που τον μετέφερε στο νοσοκομείο.

«Είδαμε τα άτομα μπροστά μας αλλά στην αρχή δε καταλάβαμε ακριβώς τι έγινε. Μας ρώτησαν τι ομάδα είμαστε και απαντήσαμε Άρης (..) Δε θυμάμαι ποιος απάντησε πρώτος. Ερχόντουσαν επιθετικά, καταλάβαμε ότι δεν ήρθαν να πουν ένα “γειά”, αλλά ότι ήθελαν να κάνουν κακό. Φορούσαν όλοι λαιμουδιέρες, κουκούλες και full face. Για να κρύβουν τα χαρακτηριστικά τους ήθελαν να κάνουν κάτι χωρίς να φαίνονται. Κρατούσαν μαχαίρια, ξύλα, ρόπαλα και δρεπάνι. Οι περισσότεροι κρατούσαν κάτι. Εκεί κατάλαβα ότι η κατάσταση είναι περίεργη. Μετά ακολούθησε η ερώτηση. Απαντήσαμε ότι είμαστε Άρης και είδα αυτόν με το δρεπάνι να έρχεται κατά επάνω μου. Ήμουν ψηλά στα σκαλιά της πολυκατοικίας, μπροστά μου δεν ήταν κανείς, ο Άγγελος και Άλκης κάθονταν πιο πάνω και οι άλλοι απέναντι. Γύρισα, εκείνη τη στιγμή δε κατάλαβα ότι έφαγα δρεπανιά. Γύρισα για να την φάω πίσω, το είδα να έρχεται. Καλύτερα να με χτυπούσαν πίσω, πάρα μπροστά, ήταν πιο τρομακτικό», ανέφερε αρχικά στη κατάθεσή του.

Ο 20χρονος είπε στο δικαστήριο, πως μετά το χτύπημα που δέχθηκε από το δρεπάνι πήδηξε στην δίπλα πολυκατοικία και κατάφερε να διαφύγει, όσο από πίσω του άκουγε φωνές, ενώ κατάφερε να βρει μια παλιά φόρμα πεταμένη σε έναν κάδο απορριμμάτων και τη χρησιμοποίησε για να δέσει το βαθύ τραύμα στον μηρό του, μέχρι να δεχθεί βοήθεια από τους διασώστες του ΕΚΑΒ.

«Άκουγα τον Άλκη που φώναζε ‘μη με χτυπάτε άλλο, βοήθεια»

«Ενώ είχα δει το δρεπάνι, όταν δέχθηκα το χτύπημα δε κατάλαβα ότι με είχαν βρει με αυτό, νόμιζα με κάποιο ξύλο. Ήταν μικρός ο πόνος στην αρχή. Μόλις έκανα πέντε βήματα το κατάλαβα, έπιασα πίσω και έβλεπα ότι είχα αίματα. Έκανα πέντε βήματα, πήδηξα τα κάγκελα και βγήκα στην οδό Παπαναστασίου. Δεν είδα τι γινόταν εκεί, έβλεπα απλά το άτομα να είναι πάνω στον Άγγελο και τον Άλκη. Ήταν πάρα πολλά άτομα, δε μπορούσα να διακρίνω ποιος ήταν σε ποιον. Ήταν πολλά άτομα σε αυτούς τους δύο. Άκουγα κραδασμούς, φωνές και τον Άλκη που φώναζε “μη με βαράτε άλλο, βοήθεια”. Φώναζαν και αυτοί αλλά δε καταλάβαινα τι έλεγαν», κατέθεσε.

«Φοβόμουν τι θα δω αν επέστρεφα στο σημείο»

Ο νεαρός από την παρέα του Άλκη, ανέφερε ότι κατάφερε να βγει στην οδό Πλαστήρα, ωστόσο σκεφτόταν τι γίνεται στο σημείο της επίθεσης. Όταν γύρισε το κεφάλι του είδε δύο από τους κατηγορούμενους να κατευθύνονται στα αυτοκίνητά τους και έψαχνε τρόπο να σταματήσει την αιμορραγία που του προκάλεσε το χτύπημα που δέχθηκε.

«Ένιωθα πολύ τον πόνο και ότι έπρεπε να κάνω κάτι. Βρήκα μια φόρμα σε έναν κάδο και έδεσα τη πληγή μου. Βρήκα τον Ν. και του είπα να με βοηθήσει. Συνεχίσαμε να περπατάμε και είδαμε το ασθενοφόρο δύο στενά πιο κάτω. Του κάναμε σήμα να σταματήσει, καταλάβαμε ότι ήρθε για αυτό, φαινόταν. Δε σκέφτηκα να επιστρέψω στο σημείο, δε ξέρω αν ήταν από φόβο. Φοβόμουν τι θα δω, άκουσα πολλές φωνές, δεν ήξερα τι κάνουν ο Άγγελος και ο Άλκης», είπε, ενώ στη συνέχεια αναφέρθηκε και στη στιγμή που κατάλαβε ότι ο Άλκης είναι νεκρός.

«Μισή ώρα μετά ήρθε το ασθενοφόρο και μας πήρε. Μέσα εκεί έμαθα ότι ο Άλκης πέθανε. Φωνάζανε, λέγανε “ρ1, ρ1”, υπέθεσα ότι είναι κάποια λέξη που λένε οι νοσηλευτές και σημάνει ότι έχει κάποιος πεθάνει», ανέφερε.

Ο νεαρός κατέθεσε στο δικαστήριο πως το βράδυ που κάθονταν στα σκαλιά της πολυκατοικίας επί της οδού Θ. Γαζή, δεν υπήρχε καθόλου φωτισμός και ως εκ τούτου οι χούλιγκανς δε θα μπορούσαν να τους δουν με τη πρώτη ματιά. Ο 20χρονος, περιγράφοντας τα όπλα τα οποία χρησιμοποίησαν οι δράστες για να τους επιτεθούν, είπε, μεταξύ άλλων, πως δεν είχε ξανά δει δρεπάνι από κοντά ενώ ένα από τα μαχαίρια “ήταν μεγάλο και έμοιαζε με ψωμιού”.

«Τα άτομα γνώριζαν πόσοι είμαστε και που είμαστε. Ο Άγγελος είχε μόνο το κράνος του για τη μηχανή μαζί του, κάνεις μας δεν είχε τίποτα για να αμυνθεί» τόνισε ο μάρτυρας, ενώ σε άλλο σημείο ανέφερε ότι «τον Άλκη τον χτύπησαν παντού, όπου μπορούσαν. Στο κεφάλι και το σώμα. Όλο το επεισόδιο κράτησε ένα λεπτό. Αν δεν προλαβαίναμε να φύγουμε πιθανότατα θα είχαμε την ίδια κατάληξη με τον Άλκη. Ήθελαν να κάνουν πολύ κακό, ήρθαν να σκοτώσουν», σημείωσε.

«Είμαστε φόλαθλοι, βλέπαμε κανένα ματς αλλά μέχρι εκεί. Δεν είμαστε οργανωμένοι οπαδοί, κανένας από εμάς. Με διαφορά ο Άλκης είχε την ελάχιστη επαφή με την ομάδα. Ποτέ δεν είχαμε εμπλακεί σε κάποιο επεισόδιο», είπε ο 20χρονος.

Ο άγνωστος διάλογος μεταξύ των δραστών, σύμφωνα με φίλο του Άλκη

Δεύτερος μάρτυρας που εξετάστηκα στην 5η συνεδρίαση του Μικτού Ορκωτού Δικαστηρίου Θεσσαλονίκης, ήταν ο 20χρονος φοιτητής (Ν.Σ.). Ο νεαρός περιέγραψε όσα έζησε ο ίδιος τα ξημέρωμα της 1ης Φεβρουαρίου του 2022, από τη στιγμή που οι κατηγορούμενοι τους εντόπισαν στην οδό Θ. Γαζή και κινήθηκαν οπλισμένοι εναντίον τους, τα λόγια που χρησιμοποίησαν πριν την άγρια επίθεση, πώς ο ίδιος κατάφερε να διαφύγει από τη μανία τους για να γλιτώσει, αλλά και τη στιγμή που έμαθε ότι ο 19χρονος Άλκης Καμπανός άφησε την τελευταία του πνοή ύστερα από τα πολλαπλά χτυπήματα που δέχθηκε στο κεφάλι και το σώμα.

«Άκουσα κάποια λόγια μεταξύ τους. Ήταν ή “δεν είναι αυτοί, παμε να φύγουμε” ή δεν τους ξέρω, πάμε να φύγουμε”. Μετά ένας άλλος είπε “στα @@@ μας, πάμε”», τόνισε ο μάρτυρας για το πώς ξεκίνησε η επίθεση, μεταφέροντας έναν άγνωστο – μέχρι σήμερα – διάλογο που είχαν οι δράστες μεταξύ τους. Τον συγκεκριμένο διάλογο ο μάρτυρας τον είχε μεταφέρει και στους αστυνομικούς, όταν έδωσε την πρώτη κατάθεσή του, λίγες ώρες μετά το φονικό, ενώ είναι ο μοναδικός από τους παθόντες που κατέθεσαν κάτι τέτοιο.

Πως κατάφερε να ξεφύγει

Κλείσιμο

Ο 20χρονος κατέθεσε στο δικαστήριο πως στην αρχή αντίκρισε 5-6 άτομα, τα οποία κρατούσαν μαχαίρι και ένα μακρύ αντικείμενο σαν λοστό. “Ενώ κατέβαινα τα σκαλιά, ο ένας με έπιασε και μου έδωσε μερικές μπουνιές. Κατάλαβα ότι ήθελαν να κάνουν κακό. Καλύφθηκα με τα χέρια μου και δε κατάφεραν να με χτυπήσουν στο πρόσωπο. Φορούσαν μάσκες και full face. Μετά από μερικά δευτερόλεπτα με άφησε, δεν ξέρω για ποιον λόγο και κατάφερα να φύγω προς την Πλαστήρα. Είδα ένα άσπρο αυτοκίνητο σταματημένο και μέσα ένα άτομο που προσπάθησε να βγει, έκανε μερικά βήματα να με πιάσει και γύρισε πίσω. Μετά είδα μερικά άτομα από τη γειτονιά, ανθρώπους που ήθελαν να βοηθήσουν να έρχονται προς τα εμάς. Τότε οι κατηγορούμενοι μπήκαν στο αυτοκίνητο για να φύγουν”, ανέφερε.

Στη συνέχεια της κατάθεσής του, ο μάρτυρας περιέγραψε ότι έτρεξε προς άλλη κατεύθυνση για να ξεφύγει και συνάντησε τον φίλο του που δέχθηκε χτύπημα με το δρεπάνι και ένα ακόμα μέλος της παρέας που κατάφερε να ξεφύγει. «Πήγα μέχρι τη γωνιά και μετά είδα τον Δ.Κ και τον Σ.Κ. που ήταν εκεί. Συνειδητοποιήσαμε ότι ο Δ.Κ ήταν χτυπημένος στον μηρό. Προσπαθούσαμε να του δέσουμε τη πληγή γιατί αιμορραγούσε. Πήγαμε σε ένα άλλο στενό, πέρασε ασθενοφόρο ενώ δεν το είχαμε καλέσει. Ο Δ.Κ. μπήκε μέσα γιατί δεν άντεχε άλλο, ήμασταν οι δύο μας εκείνη τη στιγμή. Δε με άφησαν να μπω στο ασθενοφόρο και κάλεσα τον πατέρα μου να πάμε μαζί. Μόλις φτάσαμε στο νοσοκομείο μας είπαν ότι ο Άλκης δε τα κατάφερε», είπε και πρόσθεσε: «Μέχρι εκείνη τη στιγμή νόμιζα ότι ο Άγγελος και ο Άλκης είχαν τρέξει από την άλλη μεριά, δεν είχα αντιληφθεί ότι είχε γίνει κάτι τέτοιο. Στο μυαλό μου είχα μόνο την κατάσταση του Δημήτρη, νόμιζα πως μόνο αυτός έχει χτυπήσει».

«Δε ξέρω αν είχαν σκοπό να σκοτώσουν, που αυτό έγινε, αλλά ήθελαν σίγουρα να προκαλέσουν σοβαρή ζημιά. Ο τελευταίος που πήγε να με κυνηγήσει, λογικά δίστασε όταν είδε τα άτομα να έρχονται μπρος τα επάνω του και για αυτό σταμάτησε», τόνισε στο δικαστήριο.

Η δίκη διεκόπη και θα συνεχιστεί το πρωί της Πέμπτης με την εξέταση μαρτύρων – αστυνομικών. Σημειώνεται ότι τη διαδικασία παρακολούθησαν οι γονείς του 19χρονου Άλκη, που από την πρώτη μέρα της δίκης βρίσκονται στην αίθουσα του Κακουργιοδικείου.

Ακολουθήστε το dete.gr στο Google News

Ακολουθήστε μας στο Google News απο τον υπολογιστή αλλά και από την εφαρμογή Google News του κινητού σας.

Σχετικά Άρθρα

ροή ειδήσεων

trending

πρωτοσέλιδα