Διεύρυνση θεματικής επιλογής των υποψηφίων του Τμήματος Αλιείας και Υδατοκαλλιεργειών

24.05.2024 / 11:42
ka 23

Διεύρυνση θεματικής επιλογής των υποψηφίων  του Τμήματος Αλιείας & Υδατοκαλλιεργειών του Παν/μιου Πατρών (Μεσολόγγι)  από το 4ο πεδίο των Πανελλαδικών  Εξετάσεων

Το Τμήμα Αλιείας & Υδατοκαλλιεργειών συνεχώς επικυρώνει και επαναπροσανατολίζει το περιεχόμενο  σπουδών του σύμφωνα με τις απαιτήσεις της αγοράς, με την οποία όχι μόνο αλληλεπιδρά αλλά και συνδιαμορφώνει μέσα από την εκπαίδευση στελεχών, ικανών να υποστηρίξουν τη  «γαλάζια ανάπτυξη» και την συν-παραγωγή εφαρμοσμένων «πράσινων» και «γαλάζιων» καινοτομιών.

Αυτό αναδεικνύεται από την σχεδόν μηδενική ανεργία των αποφοίτων, οι οποίοι  απασχολούνται κατά κύριο λόγο σε σχετικές διευθυντικές θέσεις στον ιδιωτικό τομέα (εταιρείες παραγωγής, εμπορίας, συμβουλευτικών υπηρεσιών) και την Δημόσια Διοίκηση. Αξιοπρόσεκτη είναι  η διεθνής επιχειρηματική παρουσία ορισμένων αποφοίτων στην αλυσίδα αξίας του κλάδου αλλά και στην Πανεπιστημιακή και Ερευνητική κοινότητα.

Οι σύγχρονες ανάγκες εξειδικευμένου επαγγελματικού «γαλάζιου management»,  απαιτούν λήψη αποφάσεων, υποστηριζόμενες από την βαθιά γνώση τεχνολογιών διαχείρισης μεγάλων όγκου οικονομικών, τεχνικών, βιολογικών και περιβαλλοντικών δεδομένων. Επιπρόσθετα, δίνοντας έμφαση στα παραδοσιακά μας αντικείμενα κοινωνικο-οικονομικής έρευνας στους κλάδους, έχουν αναδειχθεί νέες ευκαιρίες απασχόλησης.

Οι απόφοιτοι, καλούνται να διαχειριστούν επαγγελματικά την υποστήριξη της «κλιματικής προσαρμογής» στον κλάδο. Αναδυόμενες νέες δραστηριότητες όπως πχ ο «αλιευτικός τουρισμός» και τα «καταδυτικά πάρκα» απαιτούν ανάπτυξη εξειδικευμένων οργανωτικών και διαχειριστικών δεξιοτήτων προσαρμοσμένες στις αντίστοιχες ιδιαιτερότητες.

Τα παραπάνω δείχνουν ότι οι Ιχθυολόγοι για να είναι αποτελεσματικοί ως επιστήμονες εφαρμογών, καλούνται στην πράξη να είναι πρώτα ικανοί managers. Αυτό έχει οδηγήσει στον εκπαιδευτικό μετασχηματισμό του Τμήματος Αλιείας & Υδατοκαλλιεργειών ο οποίος μεταξύ άλλων συμπεριλαμβάνει και την  διεύρυνση εισακτέων και από το 4ο Πεδίο των Πανελλαδικών εξετάσεων, αφού το γνωσιακό τους υπόβαθρο είναι όχι μόνο ικανό αλλά και απαραίτητο για να υποστηρίξει τις παραπάνω προσαρμογές στο νέο ακαδημαϊκό και εργασιακό περιβάλλον.

Ακολουθήστε το dete.gr στο Google News

Ακολουθήστε μας στο Google News απο τον υπολογιστή αλλά και από την εφαρμογή Google News του κινητού σας.

Σχετικά Άρθρα

ροή ειδήσεων

πρωτοσέλιδα