ΝΔ: Ανοιχτή συζήτηση για ψηφοδέλτιο Αχαΐας και Δήμο- Διεργασίες σε Πειραιώς και Μαξίμου

25.06.2022 / 10:00
marinakis

Τα «εθνικά θέματα» μπορούν να κολλήσουν τις οποίες πιθανότητες πρόωρων εκλογών, αν και οι… μηχανές ζεσταίνονται.

ΤΟΥ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥ ΚΟΓΚΟΛΗ

[email protected]

ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΚΟΓΚΟΛΗΣ

[email protected]

«Ιδιαίτερη έμφαση στην Πάτρα, στην Αχαΐα και στη Δυτική Ελλάδα δίνει η Νέα Δημοκρατία και αυτό αποδεικνύεται από τα έργα που βρίσκονται σε εξέλιξη, από αυτά που σχεδιάζονται και από τις συνεχείς παρεμβάσεις, τόσο του Πρωθυπουργού, όσο και των Υπουργών, για μία σειρά ζητημάτων». Τα παραπάνω τονίζονται στο «Νεολόγο», από επιτελείς της Πειραιώς και του Μαξίμου, με φόντο και τις εκλογές, όποτε αυτές κι αν γίνουν, αλλά και τις κάλπες της αυτοδιοίκησης. Στο σημερινό φύλλο θα προσπαθήσουμε να αποκωδικοποιήσουμε τη στρατηγική του κόμματος ενόψει των εκλογών, μιας και συμπληρώνουμε τον τρίτο χρόνο της κυβερνητικής θητείας και είναι λογικό να… ζεσταίνονται οι μηχανές, αλλά και τις προθέσεις για την κατάρτιση των ψηφοδελτίων και τις επιλογές για τις αυτοδιοικητικές εκλογές.

Περιοδείες Υπουργών, Σκρέκας στην Πάτρα

Κατ’ αρχήν, έχει ήδη ξεκινήσει, υπό τον Αχαιό Γραμματέα, Παύλο Μαρινάκη, μία νέα επιχείρηση ανάδειξης του κυβερνητικού έργου στους πολίτες και παράλληλη καταγραφή ανοιχτών διεκδικήσεων και ζητημάτων της κοινωνίας, στο πλαίσιο του νέου ανοίγματος στη βάση της χώρας. Κομματικά στελέχη, μαζί με Υπουργούς, περιοδεύουν σε όλους τους νομούς της χώρας, δείχνοντας αμεσότητα επικοινωνίας, εξωστρέφεια και διάθεση διαλόγου, με το κόμμα να αποτελεί τον δίαυλο μεταξύ κυβέρνησης και πολιτών. Σε ότι αφορά στην Πάτρα, τις επόμενες ημέρες θα αφιχθεί ο Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κώστα Σκρέκας, την ώρα που η ενεργειακή κρίση δημιουργεί προβλήματα σε όλη την Ευρώπη.

Η ανάγνωση των πρόωρων εκλογών

Μπορεί ο Πρωθυπουργός να απαντά πως οι εκλογές να θα γίνουν στο τέλος τετραετίας –και έως ώρας αυτό να αποδεικνύεται στην πράξη- δεν είναι όμως λίγοι αυτοί που έχουν ήδη ξεκινήσει να προετοιμάζονται, στη συμπολίτευση και στην αντιπολίτευση. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης έχει το χαρτί του αιφνιδιασμού και όπως κάθε Πρωθυπουργός περιμένει την κατάλληλη στιγμή, για τη χώρα και το κόμμα του, για να προκηρύξει εκλογές. Σύμφωνα με γνώστες της πολιτικής σκακιέρας και αναλυτές, «προηγείται με διαφορά έναντι του ΣΥΡΙΖΑ στις δημοσκοπήσεις και αν το καλοκαίρι είναι ήρεμο από φωτιές και αναποδιές (στις οποίες είμαστε συνηθισμένοι τα τελευταία χρόνια), αν στο πλαίσιο της ενεργειακής κρίσης δεν αλλάξει κάτι σημαντικά και τα μέτρα που θα εφαρμοστούν είναι αποτελεσματικά και αν ο Ερντογάν δεν επιλέξει κλιμάκωση της έντασης, κανείς δεν μπορεί να αποκλείσει εκλογές το Φθινόπωρο, κάτι για το οποίο εμφανίζονται σίγουροι στην αντιπολίτευση και βρίσκονται σε εκλογικό συναγερμό».

Εξάντληση της τετραετίας λόγω Τουρκίας

Υπάρχει όμως και μία διαφορετική ανάγνωση, σε αναντιστοιχία με τα πολλά «αν» της προηγούμενης παραγράφου, την οποία αποκαλύπτουν στο «Νεολόγο» πρόσωπα της ηγετικής βαθμίδας της ΝΔ. «Ο Πρωθυπουργός λαμβάνει σοβαρά υπόψη τις κινήσεις της Τουρκίας. Κανένας δεν μπορεί να αποκλείσει –αν και δύσκολο- ένα θερμό επεισόδιο. Θα κάνουμε εκλογές και η  χώρα θα απειλείται; Επίσης, είναι πασιφανές, από τις μετρήσεις και το κλίμα στην κοινωνία, πως η ΝΔ έχει τον πιο αξιόπιστο κυβερνητικό λόγο και δεν κινδυνεύει από τον ΣΥΡΙΖΑ. Το κυβερνητικό έργο, παρά τις δυσκολίες του κορωνοϊού και την ενεργειακή κρίση, προχωρά αποτελεσματικά. Γιατί να κάνουμε τώρα εκλογές, δεν το χρειάζεται ούτε το κόμμα ούτε η χώρα», τονίζεται χαρακτηριστικά.

Η Αχαΐα

Όπως και να’ χει πάντως, το διάστημα του ενός έτους περνάει πολιτικά γρήγορα. Λίγοι θα αιφνιδιαστούν από τον χρόνο των εκλογών, οπότε η συζήτηση για τη στελέχωση των ψηφοδελτίων έχει ήδη ξεκινήσει, τοπικά και πανελλαδικά, κάτι που αποτελεί το επόμενο βήμα του σχεδιασμού της ΝΔ. Στην Αχαΐα, σύμφωνα με τις πληροφορίες του «Νεολόγου», δεν περιμένουμε μεγάλες αλλαγές. Οι τέσσερις βουλευτές θα δώσουν εκ νέου τη μάχη της εκλογής, θα υπάρξει μία ανανέωση σε επίπεδο γυναικών και  θα μπουν τρεις –συνολικά- υποψήφιοι από τη γενιά των 30αρηδων και 40αρηδων. Θέση διεκδικούν επίσης οι Χαράλαμπος Μπονάνος και Αντώνης Κουνάβης, ενώ από τις γυναίκες στο τραπέζι είναι τα ονόματα των: Άννας Μαστοράκου, Αθηνάς Τραχήλη, Ελένης Ταπεινού και Έφης Γιαννιά.

Τα ονόματα για τον Δήμο

Επιπροσθέτως, περνώντας στο επόμενο βήμα του πλάνου, φαίνεται πως έχουν ληφθεί και αποφάσεις σε επίπεδο Δήμου Πατρέων, εκεί όπου η ΝΔ θα θελήσει να κερδίσει και όχι μόνο να καταγράψει ικανοποιητικά ποσοστά. Ναι μεν μιλάμε για έναν Δήμο παραδοσιακά δύσκολο για το κυβερνών κόμμα, όμως στην Πειραιώς θεωρούν πως με μία υποψηφιότητα που θα έχει έρεισμα εκτός από την κεντροδεξιά, σε όλο το δημοκρατικό τόξο, μπορούν να κερδίσουν. Συζητήσεις υπάρχουν με τοπικούς βουλευτές, όπως ο κ. Φωτήλας, αρκεί να είναι υποψήφιοι σε μία κάλπη, σε αυτή των αυτοδιοικητικών εκλογών, κάτι που για την ώρα δεν έχει καταστεί εφικτό, αφού ο ίδιος επιθυμεί κάθοδο έτσι και αλλιώς στις βουλευτικές εκλογές.

 Ο Νίκος Παπαδημάτος που θέτει εαυτόν στη διάθεση του κόμματος, «θα αποφασίσει έως τις εκλογές το τι θα πράξει», υποστηρίζοντας πως είναι πρόωρες αυτές οι συζητήσεις. Τούτη την ώρα δηλώνει «παρών», ζητώντας από τη ΝΔ η παράταξή του «Πάτρα Ενωμένη», «να μην είναι λύση μιας χρήσεως, όπως συνέβαινε διαχρονικά στην Πάτρα». Την ίδια ώρα ο Δημοτικός Σύμβουλος, Κώστας Σβόλης, δήλωσε παρουσία με την έναρξη μιας ενδεχόμενης συζήτησης διαδοχής, «με τη σύμφωνη γνώμη Παπαδημάτου».

Εντός συζητήσεων βρίσκονται και τα ονόματα των Χαράλαμπου Μπονάνου και Περικλή Νταβλούρου, με την Πειραιώς να δίνει έμφαση σε υποψηφιότητα που συσπειρώνει ευρύτερες δυνάμεις, ακόμη κι αν ο υποψήφιος προέρχεται από τον κομματικό μηχανισμό.

Τα χρονοδιαγράμματα

Ως προς τα χρονοδιαγράμματα τέλος, μέσα στο καλοκαίρι θα κλείσει ο «κορμός» του εθνικού ψηφοδελτίου, με την ηγεσία της ΝΔ και το Μέγαρο Μαξίμου να επεξεργάζονται πολλά ονόματα και να ακούν όλους, αφού οι συναντήσεις με Αχαιούς είναι πολλαπλές, ενώ τον Σεπτέμβριο –αν δεν γίνουν εθνικές εκλογές- θα ξεκινήσει κι επισήμως η συζήτηση για τον επικεφαλής της παράταξης που θα στηρίξει η ΝΔ στην Πάτρα, με ορίζοντα ολοκλήρωσης των διαδικασιών τον Ιανουάριο.

*Δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα “Νεολόγος” των Πατρών

Ακολουθήστε το dete.gr στο Google News

Ακολουθήστε μας στο Google News απο τον υπολογιστή αλλά και από την εφαρμογή Google News του κινητού σας.

Σχετικά Άρθρα

ροή ειδήσεων

trending

πρωτοσέλιδα