Διαβήτης: Το πολύτιμο μέταλλο που μπορεί να οδηγήσει σε νέα θεραπεία

03.03.2021 / 14:21
190509124803_diabetes

Το μυστικό για την εύρεση νέων βελτιωμένων θεραπειών για τον σακχαρώδη διαβήτη αναζητούν επιστήμονες από το Πανεπιστήμιο του Σαιντ Άντριους πίσω από τη λειτουργία του ψευδάργυρου στον οργανισμό και τη σχέση του με τον συχνό σχηματισμό επικίνδυνων θρόμβων στους πάσχοντες από διαβήτη.

Ο ψευδάργυρος αποτελεί ένα πολύτιμο μέταλλο για τον οργανισμό που βοηθά στην επούλωση τραυμάτων, μέσω της πήξης του αίματος και του σχηματισμού θρόμβων. Εντούτοις, σε περιπτώσεις όπως αυτές ασθενών με διαβήτη τύπου 2 ή παχυσαρκία, ο αυξημένος σχηματισμός θρόμβων μπορεί να οδηγήσει σε βλάβες στα αιμοφόρα αγγεία και συνακόλουθο αυξημένο κίνδυνο για εγκεφαλικά επεισόδια και θρόμβωση.

Σύμφωνα με τα ευρήματα της επιστημονικής ομάδας που συνέθεσε η Βρετανική Καρδιολογική Εταιρεία (BHF), τα οποία δημοσιεύονται στο Chemical Science, φαίνεται ότι ο αυξημένος σχηματισμός θρόμβων προκαλείται από τα αυξημένα επίπεδα λιπαρών οξέων στους διαβητικούς ασθενείς. Η μελέτη έδειξε πως τα λιπαρά οξέα εμποδίζουν την ομαλή μεταφορά ψευδαργύρου στον οργανισμό, επιτρέποντάς του να αλληλεπιδράσει με πρωτεΐνες που εμπλέκονται στη δημιουργία θρόμβων, αυξάνοντας τον κίνδυνο θρόμβωσης.

Αν και περαιτέρω έρευνα κρίνεται απαραίτητη, σύμφωνα με την επιστημονική ομάδα, τα ευρήματά τους αποκαλύπτουν έναν ακόμα παράγοντα που θέτει την καρδιαγγειακή υγεία σε κίνδυνο σε συγκεκριμένες ομάδες ασθενών.

«Ελπίζουμε ότι τα ευρήματά μας θα συμβάλουν στην ανάπτυξη νέων θεραπευτικών στρατηγικών για τη μείωση του καρδιαγγειακού κινδύνου σε ασθενείς με διαβήτη τύπου 2, καθώς και άλλες παθήσεις που σχετίζονται με υψηλά επίπεδα λιπαρών οξέων στο πλάσμα», ανέφερε σχετικά ο επικεφαλής της έρευνας και ανώτατος λέκτορας Δρ Alan Stewart από τη Σχολή Ιατρικής του Πανεπιστημίου του Σαιντ Άντριους.

Τα ευρήματα σχολίασε και ο James Jopling, επικεφαλής της Βρετανικής Καρδιολογικής Εταιρείας (BHF) -ο μεγαλύτερος ανεξάρτητος φορέας έρευνας για τις παθήσεις της καρδιάς και του κυκλοφορικού στο Ηνωμένο Βασίλειο- λέγοντας: «ο διαβήτης αποτελεί σημαντικό παράγοντα κινδύνου για έμφραγμα και εγκεφαλικό επεισόδιο, καταστάσεις που επηρεάζουν σοβαρά την ποιότητα ζωής. Έτσι, κρίνεται ζωτικής σημασίας να κατανοήσουμε βαθύτερα αυτές τις καταστάσεις και πώς μπορούν να αντιμετωπιστούν. Ερευνητικά προγράμματα όπως αυτό βοηθούν στην επικοινωνία του τρόπου με τον οποίο αντιμετωπίζονται οι ασθενείς, στον εντοπισμό όσων διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο και, εν τέλει, στην εύρεση νέων σωτήριων θεραπειών που θα βελτιώσουν σημαντικά την ποιότητα ζωής τους».

ygeiamou.gr

Ακολουθήστε το dete.gr στο Google News

Ακολουθήστε μας στο Google News απο τον υπολογιστή αλλά και από την εφαρμογή Google News του κινητού σας.

Σχετικά Άρθρα

ροή ειδήσεων

trending

πρωτοσέλιδα